GMP medikai: be ministro Lietuva gyvuos, be jų – niekaip
Įkelta:
2023-02-12
Nuotrauka
dulkys
Nuotraukos autorius:
 Autorės nuotraukos
Aprašymas

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys aplankė Tauragės gydymo įstaigas 

 

 

 

Tauragėje viešėjęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys aplankė visų lygių gydymo įstaigas: Greitosios medicinos pagalbos stotį, Pirminės sveikatos priežiūros centrą ir ligoninę. Vizitą pradėjęs nuo susitikimo su rajono meru, ministras apžiūrėjo greitosios pagalbos darbuotojų, šeimos gydytojų ir specialistų darbo vietas, pakalbino ne vieną pacientą, su gydymo įstaigų vadovais aptarė eilių pas gydytojus, biurokratinių suvaržymų mažinimo, medikų pritraukimo klausimus. Daugiausia priekaištų ministrui išsakė Greitosios medicinos pagalbos (GMP) medikai. 

Ministro žinutė

Kaip teigė GMP stotyje lankęsis sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys, jam kelia nerimą signalai, nebūtinai iš Tauragės, kad pertvarkant GMP artimiausią pusmetį, kol startuos pradėta GMP reforma ir visos stotys taps viena atskira įstaiga, esą stotys gali negauti reikiamo ir priklausančio finansavimo.  

– Su kiekvienu meru kalbu ir kalbėsiu, kiek aplankysiu, kad šitaip būti negali. Kai kur jau kalbama apie atleidimus, siunčiamos klaidingos žinutės, kad visi bus atleisti. O žinia yra tokia, kad laukiam visų, nėra numatyta jokio darbuotojų skaičiaus mažinimo. Atvirkščiai, matome, kad reikės papildomai ne mažiau 10 brigadų visoje šalyje. Planuojame nupirkti apie 225 visiškai naujus automobilius, numatytos išlaidos darbuotojų mokymams, patalpų remontui. Iš viso apie 50 mln. eurų planuojama papildomai investuoti į naująją įstaigą, – teigė ministras. – Darbuotojų reikės ir daugiau, tad bet kokia žinutė, kad darbuotojai bus atleidžiami, yra klaidinga.  

Pasak ministro, jo pagrindinis tikslas – išgyvendinti praktiką, kad meras su ministru sprendžia, kur turi būti medikų postas, kiek reikia brigadų. Tą turinti spręsti pati organizacija, profesionalai.

– Politikai – ir valstybės, ir savivaldos – turi kalbėti apie siekiamą rezultatą ir teisingą finansavimą. Mūsų tikslas yra pagerinti GMP darbą. Ir praneškite, jei kažkas pereinamuoju laikotarpiu vyktų ne taip, kaip įsivaizduojate, kad turėtų būti, – ragino A. Dulkys. 

– Pervežimai yra mūsų skaudžioji vieta. Nei ne jie, pas mus viskas būtų labai gerai. Visko užtenka, aišku, darbuotojai sakys, kad maži atlyginimai, bet yra kaip yra, – tvirtino Pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorius D. Petrošius. 

Darbuotojų trūksta 

Medikus ministro įžanginė kalba nei nustebino, nei paguodė. 

– Ministras labai gerą kalbą pasakė žurnalistams, tokių kalbų girdėjome. Bet tikro atsakymo, kaip bus, nėra. Dėl personalo, kad kažkas bus atleistas, baimių net neturime. Faktas tas, reforma bus ar ne, mūsų personalas sensta, darbuotojų labai trūksta, jų nėra. Dauguma dirba didesniu negu etato krūviu, nes tiesiog trūksta darbuotojų. Didelė dalis jų dėl mažo darbo užmokesčio priversti ieškoti papildomo darbo, – teigė Tauragės GMP slaugos administratorė Jolanta Birbalienė.  

Dėl materialinio aprūpinimo medikai priekaištų neturėjo – ko reikia, turi, tad didelių problemų nekyla. 

Bet kol kas medikai nesulaukia atsakymų į kai kuriuos jiems rūpimus klausimus. Pirmiausia – ar bus vienodas darbo užmokestis, o jis gerokai skiriasi.   

Pasak ministro, vienodo atlyginimo visose naujai kuriamos įstaigos skyriuose tikėtis sunku, nes skiriasi darbo intensyvumas.

Anot Tauragės medikų, nereikėtų vertinti vien tik iškvietimų skaičių, manipuliuoti intensyvumu rajone ir didmiestyje, reikia atsižvelgti į medikų nuvažiuotus kilometrus.  

Nuotrauka
dulkys

„Ekskursijų biuras“

Didelę dalį darbo laiko Tauragės medikai priversti skirti pacientų pervežimams, kuriuos patys medikai vadina „ekskursijų biuru“, per parą tokių būna 5–6. Pasak medikų, vienas suderintas ir operatyvus pervežimas trunka 3,5–4 val., tad nesunku suprasti, kiek laiko tai užima. 

– Pervežimai yra mūsų skaudžioji vieta. Nei ne jie, pas mus viskas būtų labai gerai. Visko užtenka, aišku, darbuotojai sakys, kad maži atlyginimai, bet yra kaip yra, – tvirtino Pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorius D. Petrošius. 

Medikai ministro klausė, kas po reformos vežios ligonius, kuriuos iš Priėmimo skyriaus reikia nugabenti į Klaipėdą, tarkim, neurologo konsultacijai, traumų atveju, ir parvežti atgal. Aiškus atsakymas taip ir nenuskambėjo. 

Greitosios medikai pastebėjo, kad labai trūksta atskirų įstaigų medikų komunikacijos.

– Ne kartą buvome išjuokti, netgi neurochirurgo. Jie sako, jeigu jūsų gydytojams neužtenka IQ, kad persiųstų diskelį su informacija per programą ir paklaustų, ar reikia vežti konsultacijai, gal jums labai romantiška važiuoti naktį? – teigė GMP medikai.

Ministras pripažino, kad trūksta bendradarbiavimo tarp įstaigų, tad dabar ir kuriamos atskirų lygių platformos, kad medikai galėtų pasikalbėti. Tauragės medikai pabrėžė, kad savivaldybėje tarp gydymo įstaigų bendravimas vyksta.  

Išklausę ministro pažadų medikai tarė savo žodį. 

Atvežėte žinutę, kad neduodate garantijų, jog pas mus viskas pagerės. Tai mūsų žinutė, ko tikimės po reformos, būtų tokia. Tikimės nediskriminuojančio darbo užmokesčio, vienodų algoritminių aukštos kokybės mokymų, iki atvykstant naujajam GMP vadovui Nerijui Mikelioniui norime žinoti, kokia bus naujos organizacijos struktūra, nes kol kas niekas nieko nesako. Ir žinokite, kad be ministro Lietuva gyvuos, bet be GMP – jums ragai. Tai darbas tokių truputėlį trenktų žmonių, nes per pūgą, vėją, atsiklaupęs ant žemės kruvinas dirbti ne kiekvienas gali, – apibendrindama rėžė  Tauragės GMP slaugos administratorė J. Birbalienė.  

– Savo akimis įsitikinau, kad jau dabar tai viena moderniausių ligoninių, jei ne visoje Lietuvoje, tai bent vakarų. Ligoninės vadovų komanda įrodė, kad veikiant tikslingai ir rūpinantis pacientais bei personalu ir per trumpą laiką galima pasiekti įspūdingų rezultatų. Tokios pastangos duoda vaisių – tik dešimtadalis Tauragės gyventojų gydymo paslaugas renkasi kituose miestuose, kai kituose rajonuose šis skaičius siekia ir 50 proc., – pabrėžė A. Dulkys. 

Šeimos gydytojų pastebėjimai  

PSPC ministras pirmiausia apžiūrėjo registratūrą, išbandė darbuotojų darbo vietas, pakalbino  pacientus, kurie, kaip juokauta, „pakišti specialiai“, nes nė vienas nesiskundė, kad tenka ilgai laukti patekimo pas gydytojus.  

Kabinetuose aplankyti šeimos gydytojai, be stringančios e.sveikatos, įvardijo ir kitus biurokratinius darbus, kurių atsisakymas leistų daugiau laiko skirti pacientams: pakartotiniai siuntimai pas specialistus dėl vaistų pratęsimo, dėl pakartotinės konsultacijos pas gydytojus specialistus, darbingumo ir specialiųjų poreikių nustatymo dokumentų tvarkymas, siuntimų rašymas į socialinių paslaugų skyrius, kai reikia pagalbos priemonių. 

Pasak PSPC direktoriaus pavaduotojos Jolantos Eičaitės, gydytojas, mokęsis 11–12 metų, tikrai neturėtų išrašinėti siuntimų čiužiniui, tualetinei kėdei, lovai ar lazdoms. Tai esą galėtų atlikti ir kiti specialistai.  

Išsakytas pastebėjimas ir dėl didelio medikų krūvio dėl neįgaliųjų – pagal dabar galiojančią tvarką siunčiant pacientus į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą reikalaujama „šviežių“ konsultacijų ir kiekviena diagnozė turi būti pagrįsta gydytojų specialistų.

– Jei žmogus serga septyniomis ligomis, įsivaizduokite, kiek šeimos gydytojas turi prirašyti siuntimų, – teigė J. Eičaitė. 

– Ne kartą buvome išjuokti, netgi neurochirurgo. Jie sako, jeigu jūsų gydytojams neužtenka IQ, kad persiųstų diskelį su informacija per programą ir paklaustų, ar reikia vežti konsultacijai, gal jums labai romantiška važiuoti naktį? – teigė GMP medikai.

Pagyros ligoninei 

Ministras Tauragės ligoninėje apžiūrėjo naująjį priestatą, naujai įrengtą Priėmimo ir skubios pagalbos skyrių, diagnostikos laboratoriją, lankėsi Reanimacijos skyriuje. Akušerijos-ginekologijos skyriuje ministras pirmiausia apžiūrėjo gimimų statistikos lentą, kurioje, kaip apgailestavo svečias, pirmadienį po pietų dar nebuvo pažymėta nė vieno gimimo. Ministrui pranešta, kad pirmadienio eilutė  tikrai neliks tuščia, nes vienas naujagimis jau skuba į šį pasaulį. Pasidžiaugta, kad skyriuje naujagimių nemažėja, o gimdyvės atvyksta ne tik iš kaimyninių Šilutės, Jurbarko, Pagėgių, bet ir tolimesnių vietų – Raseinių, Kelmės, net Klaipėdos. Ministras ramino, kad darbuotojai neturėtų nerimauti dėl skyriaus uždarymo.

– Savo akimis įsitikinau, kad jau dabar tai viena moderniausių ligoninių, jei ne visoje Lietuvoje, tai bent vakarų. Ligoninės vadovų komanda įrodė, kad veikiant tikslingai ir rūpinantis pacientais bei personalu ir per trumpą laiką galima pasiekti įspūdingų rezultatų. Tokios pastangos duoda vaisių – tik dešimtadalis Tauragės gyventojų gydymo paslaugas renkasi kituose miestuose, kai kituose rajonuose šis skaičius siekia ir 50 proc., – pabrėžė A. Dulkys. 

Su ligoninės direktoriumi Liutauru Indriuška ministras, kaip skelbiama ligoninės feisbuke, aptarė gydymo įstaigos perspektyvas. A.Dulkiui pristatyti artimiausi įstaigos plėtros planai – pasiruošimas naujo reanimacijos skyriaus statyboms. Diskutuota apie galimybę ligoninei įsigyti MRT – magnetinio rezonanso tomografą, kad kuo daugiau tyrimų būtų atliekama Tauragėje. Tačiau, pasak ligoninės direktoriaus, tam būtina atlikti nemažai paruošiamųjų darbų – reikalinga ne tik leidimas, lėšos, bet ir papildomos patalpos, kurių šiuo metu nėra.

Nuotrauka
dulkys

Ministro įspūdžiai 

Po vizito Tauragėje ministras viešai pasidalijo savo įspūdžiais: „Apsilankiau Tauragėje. Gydymo įstaigose neretai tenka lankytis jau popiet, tad yra tekę matyti ir pustuščius koridorius, ir užrakintus kabinetus, ir tik vieną kitą pacientą. Bet ne Tauragėje. Pravėrus tiek Pirminės sveikatos priežiūros centro, tiek ligoninės duris, tave iš karto pasitinka verdantis gyvenimas – koridoriai čia GYVI. Čia pilna žmonių, laukiančių priėmimo ar konsultacijų, čia vyksta nuolatinis slaugytojų judėjimas. Ką mačiau savo akimis, atitinka ir statistiką – vos dešimtadalis Tauragės gyventojų renkasi konsultacijas kituose miestuose, tuo tarpu turime savivaldybių, kur išvykstantis pacientų srautas sudaro ir 50 proc.“.

Ministras mano, kad taip yra dėl kelių dalykų. Pirmiausia, sutvarkytos registracijos, Tauragė yra viena iš lyderių pagal laikų pateikimą į elektroninę registravimo sistemą, naudojasi išmaniosios telefonijos paslaugomis, tad galima prisiskambinti, pacientų srautai elektroniniu būdu kontroliuojami jau vietoje.  

Kitas ministro pastebėtas svarbus akcentas – investicijos daromos galvojant apie medicinos personalą ir pacientus. Nuosekliai atnaujinama infrastruktūra ir modernizuojama gydymo aplinka. 

Ir trečia – vadovų vizija ir ambicija. „Iš to, kaip ir kas daroma, akivaizdu, kad Tauragė nori tapti regioniniu medicinos paslaugų traukos centru. Potencialo yra, savo akimis įsitikinau, jis derinamas su tinkamais investiciniais žingsniais“, – skelbia ministras ir dėkoja gydymo įstaigų vadovams už svetingą priėmimą.

 

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.