Studija „Kadras“: fotografijos keliu
Įkelta:
2017-02-10
Nuotrauka
Aprašymas

Prieš dvejus metus vykusio renginio „Kadras grįžta“ akimirkos. „Kadro“ albumo nuotraukos

,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Moksleivių kūrybos centro fotostudija „Kadras“, pasak jos įkūrėjo ir ilgamečio vadovo, dabartinio Tauragės krašto muziejaus direktoriaus Romualdo Vaitkaus, gyvuoja jau apie 16 metų. Iš šio lizdo išskrido ne vienas sėkmingas Tauragės fotografas, kai kurie, pasirinkę fotografo duoną, sėkmingai dirba užsienyje ir didžiuosiuose miestuose. R. Vaitkus su nostalgija prisimena laikus, kai su mokiniais vykdavo fotografuoti gamtos peizažų, valandų valandas kalbėdavosi apie gyvenimą. Šiuo metu Fotomenininkų sąjungos ir  Lietuvos spaudos fotografų klubo narys, klubo „Fotojūra“ įkūrėjas, tarptautinio fotoklubų suvažiavimo organizatorius R. Vaitkus „Kadrui“ nebevadovauja dėl laiko stokos. Vairą jis perdavė jaunam fotomenininkui Romanui Naryškinui.

Fotografų lopšys

Domėjimasis fotografija Tauragėje, galima sakyti, fenomenalus. Tauragė visos Lietuvos mastu yra vadinama fotografų lopšiu, čia rengiamas jau minėtas tarptautinis fotoklubų suvažiavimas, garsinantis Tauragę tarptautinėje erdvėje, beveik nuolatos muziejaus fotogalerijoje veikia parodos, kviečiami įvairaus kalibro autoriai, o ir vietiniai visada turi, ką parodyti. Profesionalias fotografo paslaugas siūlančių menininkų gausa čia turbūt kaip niekur kitur didelė.

Nesuklysime šio užkrato pradininku įvardiję Romualdą Vaitkų. Įkūręs suaugusiųjų klubą „Fotojūra“, jungiantį profesionaliausius Tauragės fotografus, menininkas ėmėsi mokyti ir jaunąją kartą. Ugdytinių „Kadrui“, kaip teigė mokytojas, niekada netrūko. O prasidėjo viskas nuo 4 entuziastų, kurių vardus R. Vaitkus teigė iki šiol gerai pamenantis. Tuomet dar nebuvo skaitmeninių  fotoaparatų, todėl ieškoti išskirtinių kadrų eidavo apsiginklavę „muilinėmis“. Vienas iš šio pirmojo ketvertuko, Gediminas Tamulynas, šiuo metu  vadovaujantis tarptautinei audiovizualinio meno studijai „Wide Wings“, nepraleidžia progos pabrėžti, kad jei ne pradžia „Kadre“, neaišku, kuo dabar būtų. Puikiai tuos laikus prisimena ir Saulė Jonušaitytė, kadaise Vilniuje aktyviai fotografavusi, šiuo metu gyvenanti Anglijoje, bet fotoaparato  nepamirštanti:

– Būdavo smagu, visai kitaip nei mokykloje ar namie. Nebuvom verčiami kažko išmokti, bet būdavo taip įdomu viskas, kad nesinorėdavo praleisti nei vieno užsiėmimo. Buvo tik siūloma ieškoti gero kadro, patariama kaip to pasiekti. O tada – bandai, eksperimentuoji, ieškai, gaudai, suvaidini, pastebi... Ir puikiausias mokytojas, vienas iš trijų mano gyvenime geriausių – Romas, – prisiminimais pasidalijo buvusi mokinė.

Nuotrauka

Yra ką prisiminti

Brangias pirmųjų kadrų akimirkas R. Vaitkus teigė iki šiolei išsaugojęs. Vėliau, kaip pasakojo mokytojas, norinčių fotografuoti daugėjo, visų jų priimti į „Kadrą“ net nebūdavo galimybės. Tai lėmė betarpiškas vadovo bendravimas su ugdytiniais, daug ką pasako ir buvusių mokinių kreipimasis į mokytoją vardu, ir ypatinga Pilies rūsyje įsikūrusios studijos aura. O vaikai, pasak R. Vaitkaus, visada būdavo žingeidūs.

Daugelis buvusių „Kadro“ mokinių aktyviai dirba fotografijos srityje, net būtų sunku visus juos išvardinti. Keletas jų: Aistė Vaičiulytė, Laima Kavaliauskaitė,  Austėja Eglynaitė, Donatas Auksorius, Gabrielė Gudkovaitė, Ignas Selvestravičius, Inga Butkutė, Povilas Sadauskas, Ieva Statkutė. Prieš porą metų buvo surengtas buvusių „Kadro“ mokinių susitikimas-paroda, o jų darbai iki šiol eksponuojami miesto savivaldybės pastato trečiame aukšte.

– Gana įdomi būdavo situacija, kada kartu susirinkdavo būrelio senbuviai, jiems jau reikėdavo duoti kitas užduotis, ir nauji nariai, kuriuos reikėjo mokyti pradmenų. Žiūrėdavome filmus, reportažus apie fotografiją, vykdavo praktikumai, važiuodavom į gamtą, prie Juodežerio, į Griežpelkius, vaikai labai to norėdavo, jiems būdavo įdomu, o santykiai kolektyve buvo labai nuoširdūs, neformalūs. Buvo smagu dirbti su vaikais, ir pats jaunesnis jaučiausi, tačiau, tapęs muziejaus direktoriumi pajutau, kad nespėsiu, todėl su liūdesiu padėjau tašką. Suvokiu, kad tai buvo gražus gyvenimo etapas, su daug gerų prisiminimų. Keliavome į užsienį ir visą Lietuvą su vaikais išmaišėme.  Pamenu tai kaip labai šviesų laikotarpį, kuris man pačiam buvo kaip praktika, kai kam suteikiau gyvenimo profesiją, kai kam tiesiog šeimos albumą pagražinau, – prisiminimais dalijosi „Kadro“ įkūrėjas.

Nuotrauka

Gero kadro paslaptis

Pats R. Vaitkus pripažino, kad stiprioji jo, kaip fotografo, pusė, – socialinio gyvenimo atspindžiai arba dokumentinė fotografija. Tačiau jį domina ir publicistika, architektūra, gamtos peizažai, portretai – visų šių gyvenimo momentų fiksavimo įgūdžius jis stengėsi perteikti ir vaikams.

– Kad darytų įspūdį, fotografija turi nešti savo žavesį arba rakursu, arba šviesa, arba siužetu. Gera nuotrauka turi pasakoti istoriją, tuomet ir be straipsnio aišku, kas ten vyko. Taip pat daug ką lemia išskirtinis rakursas, nufotografuota iš paukščio skrydžio ar kažkur, kur žmogaus akys retai mato, arba įstabi šviesa ar apšvietimas studijoje. Tokie yra trys kertiniai dalykai, pagal kuriuos vertinama fotografijos kokybė, – geros nuotraukos paslaptis vardino fotomenininkas.

Fotostudijoje „Kadras“ mokiniai ir šiandien su fotografija supažindinami pagal parengtą teorinę programą, taip pat žinias įtvirtina praktiškai. Nors priemonės evoliucionavo nuo analoginių iki skaitmeninių, mokiniams rankinė fotografija iki šiol įdomi, studijoje vis dar yra galimybė mėgautis analoginės fotografijos procesu. R. Vaitkaus teigimu, norint pradėti fotografuoti, tam visiškai nereikia brangios technikos. Puikiausiai galima pradėti mokytis ir su išmaniojo telefono fotoaparatu. Svarbiausia – noras, užsidegimas, žingeidumas, tada galima pasiekti puikių rezultatų.

Nuotrauka

Tęsia veiklą

– Šiuo metu studijos patalpos yra perduotos muziejui, jos bus kitos paskirties, MKC turės ieškoti kitų patalpų „Kadrui“, būtų gaila, jei išnyktų fotografijos būrelis, – kalbėjo muziejaus direktorius R. Vaitkus.  

Nuo šių mokslo metų fotostudijos „Kadras“ vairą perėmė jaunas fotomenininkas Romanas Naryškinas. Beveik pusė fotografijos būrelio mokinių – nauji, bet ir  senbuviai pakankamai noriai grįžo, teigė dabartinis mokytojas, prieš tai apie trejetą metų mokęs fotografijos individualiai, vedęs paskaitas, dėl to fotografijos mėgėjams jau pažįstamas.

– Džiaugiuosi, kad jie labai greit susigyveno, nėra pasiskirstymo. Vaikai norėjo kažko naujo, todėl darbų pobūdis šiek tiek pasikeitė. Mokymąsi skirstau į teorinį, vadinamąjį „sausą“, – tai bazinės žinios, kurios yra reikalingos ir į praktinį. Vaikai nemažai dirba savarankiškai, duodu užduotis, jie jas mielai daro, grupėmis ar po vieną. Stengiuosi, kad darbas būtų kuo įdomesnis. Kadangi visų lygiai yra skirtingi, reikia derintis prie kiekvieno ir dirbti kiek įmanoma individualiai. Rengiame darbų peržiūras, nors nuotraukų vertinimas yra labai subjektyvus dalykas, atskaitos taškų tam ieškome drauge, – kalbėjo jaunasis mokytojas.

Nuotrauka

Komercinė ir meninė

Dalis mokinių žvalgosi į komercinę fotografiją, bet tame R. Naryškinas nemato nieko blogo. Grožio fotografija, komerciniai portretai  traukia jaunimo akį, šventei samdyti fotografą jau tapo savaime suprantamu dalyku, todėl ir mokant fotografuoti negalima šių dalykų ignoruoti.

– Užduotis šiuo atveju yra mokiniams padėti ūgtelti toje srityje, kad tai būtų skoninga. Tokios sferos, kurią norėtųsi boikotuoti, nėra. Visos fotografijos šakos yra geros, svarbu tai daryti kiek įmanoma geriau ir kokybiškiau. Meninė ir komercinė fotografija yra suderinamos, tame nėra didelės atskirties, nors jos yra išsiskiriančios, tačiau ir daug bendrų bruožų turinčios sritys. O dokumentinei fotografijai reikia pribręsti, tai yra daugiau vyresniosios kartos ypač populiarinta sritis, poreikis tokio pobūdžio fotografijai ateina tiesiog vėliau, – apie nūdienos fotografijos aktualijas pasakojo R. Naryškinas. 

Ar šiuo metu „Kadre“ laisvalaikį leidžiantys 16–18 metų moksleiviai sies savo ateitį su fotografija, būrelio vadovas sakė nesiimantis spręsti.

– Ar pasirinks fotografiją kaip gyvenimo kelią, manau, galvoti dar anksti. Jeigu jiems patinka fotografuoti, tegul jie tai daro. Tuos, kurie akivaizdžiai turi tą potraukį, jau išvystytą, gilesnį, iš karto atpažįsti, supranti, kad žmogus greičiausiai niekada nenustos fotografuoti.

 

Nuotrauka
margis
Valdo Latožos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-04
Tokios žinios, ko gero, laukė ne viena tauragiškių šeima, auginanti mažamečius. Po kelerių metų pertraukos, sunkios ligos ir ilgo gydymo į darbą sugrįžta gydytojas Eugenijus Margis.
Nuotrauka
genute
Autoriaus ir Tauragės kultūros centro nuotraukos
Įkelta:
2024-02-06
Apie Gonovaitę Urmonaitę rašyti – ir kančia, ir malonumas: malonumas tas, kad tą žmogų pažįstu jau 45 metus (tiek, kiek ji gyvena Tauragėje), o kančia ta, kad vis tiek šios spalvingos asmenybės man nepavyks visapusiškai atskleisti. Žinodamas jos nestandartinius sprendimus scenoje ir gyvenime, pats jaučiuosi labai standartinis žurnalistas, kuriam lengviausia būtų tiesiog apžvelgti Genovaitės (arba kaip Andrius Naraškevičiukas sakydavo Genūūūtės) nueitą kelią Tauragėje: atvažiavo, įsidarbino, režisavo, skaitė poeziją, pati vaidino, rašė knygas, rengė festivalius, kraštiečių susitikimus, dirbo mokytoja... Ir tai būtų aišku, suprantama, išbandyta, patikrinta. Bet juk čia Genūūūūtė!
Nuotrauka
inga
Inesos Vaigauskienės nuotrauka
Įkelta:
2023-12-19
Nuo spalio pirmosios Tauragės kultūros centre darbus pradėjo kultūrinių renginių organizatorė-jaunimo koordinatorė Inga Tubutytė. Tauragiškė kviečia jaunimą drąsiai kreiptis į ją ir siūlyti savo idėjas bei išsakyti norus, pastebėjimus, kokių renginių trūksta Tauragėje.
Nuotrauka
irina
Irinos Sadauskienės asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-12-18
Kalbėti su Irina nuostabiai paprasta ir įdomu. Ji turi tiek daug ką pasakoti! Irina iš tų žmonių, kurie ne tik daug kuo domisi, turi sukaupusi daug žinių, bet ir turi noro visu tuo savo turtu dalintis. Sako, kad tokie žmonės būtų geri mokytojai... Nors dirba mokykloje, Irina – ne mokytoja. Vis dėlto savo žiniomis dosniai dalijasi su visais, kurie nori klausytis. Kaip jai pavyko suderinti tris didžiausius savo norus: norą keliauti, norą mokytis ir norą pasakoti istorijas?
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-11-08
Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos bendruomenę pasiekė skaudi žinia – eidama 61-uosius metus mirė bibliotekos direktorė Meilutė Parnarauskienė. Šią skaudžią netekties valandą bibliotekos kolektyvas nuoširdžiai užjaučia Meilutės Parnarauskienės artimuosius.
Nuotrauka
jankauskas
J. Jankausko asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-11-02
Skaudvilės seniūnijos Trepų kaimo gyventojas Jonas Jankauskas bene visą gyvenimą užsiima amatais. 67-erių amatininko darbai, pristatyti ir konkursinėje parodoje „Aukso vainikas“, puošia ne tik Skaudvilės kraštą, bet iškeliauja ir į svečias šalis. Liaudies meno puoselėtojas teigia, kad menas ir amatai jį lydėjo nuo mažų dienų, o naujų idėjų kūriniams nestokoja – tik spėk suktis.  
Nuotrauka
Mokytoja
Paulinos Reketytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-05
Spalio 5-oji – Tarptautinė mokytojų diena. Proga ne tik skirti sveikinimo žodį, bet ir pasikalbėti apie iššūkius, su kuriais susiduria mokytojas. Švietimo sistema išgyvena sudėtingą laikotarpį, nesibaigiančios reformos atneša ne tik teigiamų pokyčių, bet ir sumaišties. Prieš porą savaičių įspėjamajame streike dalyvavę pedagogai šiandien pradeda protesto akciją, kurios trukmė dar neaiški. Bet aiškūs mokytojų reikalavimai – jie nori kokybiškesnių darbo sąlygų, mažesnių klasių, oresnio atlyginimo. Kas bevyktų švietimo sistemoje, mokytojas visada galvoja apie vaiką. Su džiaugsmu apie darbą kalba Skaudvilės gimnazijos priešmokyklinio ugdymo mokytoja Violeta Verpečinskienė, jau skaičiuojanti 34-us darbo metus mokykloje ir dalijasi įžvalgomis apie mokytojo kasdienybę, pokyčius ir iššūkius
Nuotrauka
pukeliene
Raimondos Alysienės nuotrauka 
Įkelta:
2023-09-01
Jovarų pagrindinės mokyklos direktorei Janinai Pukelienei šis rugsėjis mokykloje – jau 22-asis. Nuo praėjusių metų gruodžio direktorės pareigas einanti pedagogė sutiko pasidalinti mintimis apie mokyklos džiaugsmus ir rūpesčius. Bet pirmiausia pasidžiaugė savo mokyklos bendruomene, ypač administracijos darbuotojais: jie nuostabūs – kantrūs ir besišypsantys. 
Nuotrauka
nuotrauka
Valdo Kilpio nuotrauka
Įkelta:
2023-06-24
„Fizinis panašumas yra viena, bet mes – skirtingi žmonės“, – sako Vlado Putvinskio-Pūtvio provaikaitis Stasys Pūtvis, bet žvelgdamas į jį išties gali pamanyti, kad sutikai ano meto bajorą, dvarininką, visuomenės ir kultūros veikėją, rašytoją, knygnešį, žuvininkystės pradininką Lietuvoje, vieną iš Lietuvos šaulių sąjungos įkūrėją bei ideologą.
Nuotrauka
lidija
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-06-03
Lidiją Šeputis Žygaičių seniūnijos gyventojai puikiai pažįsta – ji nuo 1983 m. dirbo Žygaičių ambulatorijoje sesele. 67-erių moteriai visą gyvenimą buvo svarbiausia buvo padėti žmonėms. Tokio darbštaus, atsakingo ir pareigingo žmogaus sunku nepastebėti – žygaitiškiai net teikė jos kandidatūrą Tauragės garbės piliečio vardui gauti. Į Lietuvą Lidiją atvedė meilė lietuviui Algimantui. Iš pradžių gyvenimas nebuvo rožėmis klotas – trukdė kalbos barjeras, nepažįstama aplinka, bet po truputį moteris įsikūrė, pelnė žmonių pasitikėjimą ir meilę
Nuotrauka
nuotrauka
Povilo Naujoko nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Tauragiškis Povilas Naujokas socialiniuose tinkluose aktyviai dalijasi kvapą gniaužiančiomis gamtos nuotraukomis, netrūksta ir mylimos Tauragės vaizdų, akimirkų iš kelionių. Paauglystėje pradėjęs fotografuoti, nors ir buvo padaręs nemažą pertrauką, jis vėl sugrįžo prie savo pomėgio. Fotografas labiausiai mėgsta fiksuoti gamtą ir gyvūnus.
Nuotrauka
nuotrauka
Mindaugo Černecko nuotrauka
Įkelta:
2023-04-29
Kada, jei ne dabar, džiaugtis ir didžiuotis savo kraštu, kūrybingais jo žmonėmis, nešančiais meno šviesą mums visiems? Juk šiemet esame Lietuvos kultūros sostinė. Viena tokių šviesulių – menininkė, dailės ir technologijų mokytoja Vida Karbauskienė, kurios darbų paroda „Kodėl? ESU“ užvakar atidaryta Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Edukacijų centre. Vida užduoda klausimą žodžiu, o atsakymą pateikia dailės kalba. Skaitytojų dėmesiui – interviu su autore.
Nuotrauka
juozas
Juozo Petkevičiaus asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-04-10
Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ ketverius metus dirbantis fotografas Juozas Petkevičius kilęs iš legendomis apipinto Šilavoto kaimo Prienų rajone. Ar meno magija jį užbūrė nuo vaikystės, o galbūt užkrėtė mamos, mėgusios fotografuoti, pavyzdys? Pokalbis su Juozu – apie pažintį su fotografija, siekį gilintis į jos istoriją ir apie kasdienybę muziejuje.   
Nuotrauka
Zavinta
Įkelta:
2023-04-09
Tikinčiųjų ir ne tik jų laukiamos šv. Velykos – jau poryt. Šeimos džiaugsis buvimu kartu – eis į bažnyčią, sės prie vaišių stalų, ridens margučius. Prisimins tradicijas, tačiau neapsieis ir be naujovių. Štai Žavintos Kvederienės šeimos stalą papuoš ne tik pagal senovinį močiutės receptą iškepti grybukai, bet ir meniškai pačios Žavintos rankomis dekoruoti sausainiai – kiškučiai, žąsys ar avelės. Tokie sausainiai, kaip ir kiti jos kepiniai, papuoš ir ne vienos tauragiškių šeimos stalą.  
Nuotrauka
sokiai
Asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-03-28
Šiaulių arenoje surengtame Lietuvos standartinių ir Lotynų Amerikos sportinių šokių čempionate tauragiškių Agotos Marozaitės ir Mato Paupario pora, atstovaujanti šokių klubui „Dance life“ jaunių klasėje Lotynų Amerikos šokių programoje tapo vicečempionais ir į Tauragę parvežė sidabro medalius. „Dance life“ klubui tai pirmasis tokio aukšto lygio įvertinimas. Kaip tie medaliai „nukalami“, papasakojo klubo treneris Justas Bareišis. 
Nuotrauka
rindokas
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ nuotrauka
Įkelta:
2023-03-23
Netekome dar vieno narsaus, atkaklaus, Lietuvą mylėjusio mūsų tautos tragedijos liudininko. 
Nuotrauka
vigantas
Tauragės kultūros centro nuotrauka
Įkelta:
2023-03-13
Kovo 13-ąją į Amžinybę išėjo Tauragės liaudies teatro aktorius, buvęs Tauragės kultūros centro darbuotojas Vigantas Užmiškis.
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-03-12
Paveikslai, iš kurių sklinda dvasios ramybė, šiluma, ypatingas gamtos pojūtis. Tokia paroda, pavadinta „Gamtos spalvos“, ką tik galėjo grožėtis Skaudvilės kultūros namų lankytojai. Autorė Justina Šemeklienė atvira: tapyba jai – poilsis, nusiraminimas, meditacija.
Nuotrauka
nuotrauka
Daivos Genienės asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-03-05
Tauragės visuomenės sveikatos biuro vadovė Daiva Genienė tauragiškiams pažįstama kaip sveikos gyvensenos propaguotoja, žygių su šiaurietiškomis lazdomis vadovė, renginių vedėja. Išleisdama savo eilėraščių knygą ji atskleidė dar vieną savo asmenybės pusę. „Kai eilių priguldyti pilni stalčiai, natūraliai kyla mintis guldyti juos tvarkingiau, pavyzdžiui, feisbuke, su žyma „tik draugams“. Kai eilėraščiai suranda savo skaitytoją, sukelia diskusijas, dovanoja grįžtamąjį ryšį, kažką padrąsina, kažką įkvepia – aplanko drąsa išleisti knygą“, – sako ji.  
Nuotrauka
inga
Įkelta:
2023-02-25
Tauragės sporto centro direktoriaus pavaduotoja, rankinio trenerė Inga Jurienė gimė ir augo Tauragėje, baigė tuometinę Tauragės 2-ą vidurinę mokyklą. Rankiniu susidomėjo antroje klasėje, o nuo septintos mokėsi sportininkų klasėje – visa rankinio komanda. Pasirinkusi trenerės kelią ji didžiuojasi savo auklėtinėmis, o labiausiai tuo, kad išsiugdė sau įpėdinę. Ir sūnus Lukas, užaugęs sporto salėje, pasirinko sportininko kelią. Nors moteris jau pasvarsto, kad galbūt laikas sportinius batelius, kaip sakoma, pakabinti ant vinies, vis dar žaidžia veteranų lygoje. Taip nuo 1983-ųjų – jau 40 metų – rankinis yra neatsiejama Ingos gyvenimo dalis.