Voyage voyage – nepamirštamas ruduo Mianmaro karštyje
Įkelta:
2016-11-16
Nuotrauka
Aprašymas

Asmeninio albumo nuotraukos

,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Savarankiškai keliauti į egzotiškąją pietryčių Aziją – ne kiekvienam. Neseniai iš mėnesio viešnagės Mianmare grįžę tauragiškiai Tadas Dargis ir fotografų klubo „Fotojūra“ prezidentė Sigita Flaksienė tokiam iššūkiui ryžosi susižavėję dokumentika apie šią šalį. Kartą prisilietę prie rytietiškos kultūros, pamatę daugybę kontrastų, nerimstantys keliautojai jau svajoja tęsti nuotykius. Sigita ir Tadas mielai sutiko pasidalinti dar karštais egzotiškos kelionės įspūdžiais su „Tauragės žinių“ skaitytojais.

Kaip kilo mintis keliauti į tokią egzotišką šalį, kaip Mianmaras? Ir dar ne tokiam trumpam laikotarpiui, o visam mėnesiui? Koks buvo šios kelionės tikslas?

– Pernai automobiliu apkeliavome dalį Balkanų šalių (Kroatiją, Bosniją ir Hercegoviną, Serbiją, Juodkalniją). Turėjome tam 2 savaites. Kadangi kelionė labai patiko ir supratome, kad pažinti svečią šalį neužtenka kelių savaičių, nusprendėme šiais metais atostogoms skirti visą mėnesį. Pamatyti Mianmarą buvo viena iš Sigitos svajonių, šios šalies gamtos vaizdai atmintin įstrigo kažkada pažiūrėjus dokumentinį filmą „Samsara“. Todėl nebuvo sunku nuspręsti: važiuojam įgyvendinti mažą svajonę.

Nuotrauka

– Ar išvykdami turėjote kelionės planą – kokias vietas aplankysite, kur nakvosite? Kokių netikėtumų patyrėte?

– Prisipažinsime – nemėgstame kurortų ir turistinių vietų. Labiau viliojo pamatyti ir pažinti vietinių žmonių gyvenimą iš arti, pajusti kultūrų skirtumus. Todėl jokio kelionės plano neturėjome ir viešbučių neužsisakinėjome. Nežinojome, kur teks miegoti, bet tai suteikė tik papildomo adrenalino kelionėje. Pasižymėjome tik keletą „išgūglintų“ gražių gamtos kampelių, kuriuos būtinai turime pamatyti ir viskas.

Netikėtumų dėl to nebuvo daug. Beveik įsivaizdavome, su kuo galime susidurti važiuodami be plano (pavyzdžiui, nakvoti lauke). Vienas iš ryškesnių netikėtumų buvo, kai atvažiavę į kalnų regioną supratom, kad neišsikeitėm valiutos į vietinę. Nors miestelyje gyvena 40 tūkst. gyventojų, ten nebuvo nei vieno banko ar valiutos keityklos. Neturėjome net kaip susimokėti už nakvynę, todėl ieškojimas, kas pakeistų valiutą (o ten nei vienas žmogus nekalbėjo angliškai) virto nedideliu nuotykiu. Jau buvome nutarę eiti prašyti nakvynės į baptistų bažnyčią, bet reikalai gerų vietinių žmonių pagalba išsisprendė.

Nuotrauka

– Kas, atvykus į šią šalį, labiausiai nustebino? Su kokiais iššūkiais susidūrėte?

– Nustebino daug kas. Vieni dalykai gerąja prasme, kiti blogąja. Kelionės pradžioje keletą dienų teko pabūti Tailande. Jau ten patyrėme šiokį tokį kultūrinį šoką, tačiau tik atvykus į Mianmarą viskas pasidarė dar įdomiau, nes vaizdas apsivertė 180 laipsnių kampu.

Galima būtų paminėti kelis dalykus iš daugelio: visi Mianmaro vyrai, nesvarbu kokia jų socialinė padėtis ar amžius, dėvi tradicinį sijoną (Longyi) ir beveik visi gaminasi ir kramto kažkokius haliucinogeninius riešutus, įvyniotus į lapą su tabaku. Ir dėl to visų dantys genda ir yra raudoni.

Taip pat stebino eismas. Žmonių gatvėse, atrodo, milijonai – su motociklais važiuoja penkiese, mašinoje su priekaba iki 40, kelio ženklų nėra, garso signalai pypsi be perstojo. Atrodo, kad gatvėje didelis chaosas, bet jokių avarijų ten nebūna, nes ten niekas „nelaksto“, kaip pas mus, visi saugo vienas kitą.

Nemaloniausiai nustebino šiukšlės. Žinojome, kad tai yra Azijos šalių problema, bet kai savo akimis pamatėme, negalėjome atsistebėti. Šiukšlių pilna visur – ant kelio, prie namų, džiunglėse, upėse. Bet, turbūt, labiausiai pakraupome, kai pamatėme paplūdimius prie jūros. Skaudu buvo matyti kalnus šiukšlių ant balto smėlio.

Nuotrauka

– Papasakokite ryškiausius kelionės įspūdžius, kokios vietos, įvykiai labiausiai įsirėžė į atmintį?

– Įspūdžių tikrai labai daug. Kai kitą dieną po kelionės buvome susitikę su draugais papasakoti nuotykius, nelabai žinojome, nuo ko pradėti. Bet kai pradėjome, neužteko vieno vakaro. Labai patiko Inley regionas, kur visas gyvenimas verda ant vandens (Inle ežeras) – plaukiojantys kaimai, turgūs, net šventyklos ir vienuolynai ant vandens, net plaukiojančios pomidorų plantacijos. Gatvės ten – vanduo, o transporto priemonės – valtys. Žvejai, besiirstantys koja, maži bambukiniai nameliai ant polių ir besišypsantys gyventojai.

Pavydėjome sau ir kai atsidūrėme senojoje Birmos sostinėje – įžymiajame Bagan tūkstančio šventyklų slėnyje. Nepakartojamas jausmas anksti ryte stovėti ant aukščiausios pagodos (daugiaaukštis, bokšto formos pastatas, kurio aukštus vieną nuo kito skiria išsikišę karnizai arba stogeliai, – red. past.) ir stebėti saulėtekį 2400 šventyklų horizonte.

Bet, turbūt, labiausiai patiko kelionė į kalnų regioną (Chin state), kur pamatėme išskirtinių etninių kaimelių gyvenimą. Kad ten bus įdomu, supratome jau važiuodami džipu, kuris vežė net 21 keleivį, o mes visą kelią (5 val.) stovėjome įsikibę į džipo galą. Ten – moterys tatuiruotais veidais, kalnų džiunglės, debesys po kojomis, elektra tik 2 val. per dieną, jokių dušų ir nei vieno turisto. Šiek tiek pajutome, ką reiškia būti žvaigždėmis – vietiniai šypsodamiesi neatitraukė nuo mūsų akių, prašė nusifotografuoti kartu. Teko pasimatuoti ir tautinius Chin regionui būdingus rūbus, ir pamatyti etninius vyrų šokius su peiliais. Gaila, kad  nepavyko pamatyti vietinių vestuvių, nes tos pačios dienos rytą jau turėjome autobuso bilietus išvykimui.

Nuotrauka

– Kokius ryškiausius kultūrinius skirtumus įvardytumėte? Papasakokite, kokie žmonės ten gyvena, kokia jų buitis, dienos ritmas, maistas, kokių keistenybių teko patirti savo kailiu?

Nutarėme, kad pasakyti tiksliai, kaip žmonės ten gyvena, neužtenka pabuvoti vos mėnesį. Reikėtų ilgiau pagyventi, norint pajusti jų ritmą. Pirmas įspūdis – jie dabar gyvena taip, kaip vaikystėje gyveno mūsų tėvai. Tik mūsų tėvai neturėjo išmaniųjų telefonų.

Be abejo, kas labiausiai krenta į akis – visi gyventojai labai religingi (90 proc. vyrauja budizmas). Mes net pajuokaudavome, kad jie gyvena pagal horoskopus. Jiems beveik neegzistuoja savaitės dienos, viską nusako astrologiniai kalendoriai – daug religinių švenčių, festivalių. Kad ir kokie būtų vargšai, visi aukoja pinigus Budai.

Nereikėtų pamiršti, kad apie 50 paskutinių metų mianmariečiai gyveno karinės chuntos režime. Šiuo laikotarpiu prasigyveno šalies turtingieji ir armijos tarnautojai, o paprasti žmonės labai skurdo. Bet, ko iš jų neatimsi – tai šypsenų ir optimizmo veiduose.

Taip pat pastebėjome, kad darbo nesibodi vaikai. Jie patarnauja užkandinėse, dirba kelio remonto darbus ar net ūkininkauja. Atrodo, kad į mokyklą eiti nelabai ir reikia.

Maistas labai skanus. Nesibodėjome valgyti vietiniuose gatvės „restoranuose“, kuriuose visur tie patys vaikiški plastmasiniai staliukai ir kėdutės. Racione vyrauja ryžiai ir ploni makaronai (vadinamieji noodles) su daržovėmis ir mėsa. Aišku, stebėjomės jų higienos ypatumais – gatvėje gaminamas maistas, o už metro remontuoja motociklus, aplink staliukus laksto šunys ir kiaulės, bet tai buvo įdomi patirtis.

Nuotrauka

– Kaip ir kur gyvenote, ką veikėte laisvalaikiu? Labiau buvote stebėtojais, ar patys bandėte pajusti, kuo mianmariečiai gyvena, įsilieti į vietinę rutiną?

– Nakvynę gan greitai susirasdavome pigiuose svečių namuose (guesthouse) arba hosteliuose. Labiau buvome stebėtojai. Įdomiausia buvo pamatyti ir pažinti vietinių gyventojų buitį, todėl dažniausiai aplenkdavome visas pilis, šventyklas ir kitus turistinius objektus. Teko su motociklais pasivažinėti, sudalyvauti šeimų religinėje šventėje, apsilankyti vietiniame jaunimo koncerte, pažaisti vakarais futbolą su vietiniais, pažvejoti jūroje, išsipaišyti veidus tradicine priemone nuo saulės, ragauti keptų vabzdžių, pagyventi be elektros ir dušo, atsigerti arbatos vietinių namuose.

Juokėmės, kai netikėtai buvome nesuprasti Mandalay mieste. Vietinio hostelio administratoriaus bandėme paklausti, kur galima surasti kokią meno galeriją, o jis nustebęs vos neišvadino mūsų kvailiais ir liepė eiti į vienuolynus ir pagodas – ten, kur visi turistai eina.

Beje, vienas iš įdomesnių pamatytų dalykų Mandalay – darbai ir gyvenimas uosto upėje. Gerą pusdienį vaikščiojome ir stebėjome uosto darbus. Ten viskas kraunama rankomis, jokių konteinerių, jokių kranų. Vienas sunkvežimis iškrautas, atvažiuoja kitas, darbininkai sukrenta į upę atsigaivinti ir vėl prie darbų. Sunkiausius krovinius neša ir vaikai, ir moterys. Ten pat, palapinėse, dalis jų ir gyvena, ir vištas su kiaulėm augina. Liūdnas vaizdas, kuris tik priverčia susimąstyti ir priminti sau, kad, vis dėlto, mes Lietuvoje gyvename 100 kartų geriau.

Nuotrauka

– Kaip mianmariečiai žiūri į turistus, ar jautėtės ten jaukiai?

– Mianmaras – viena iš paskutinių Azijos šalių, kuri visai neseniai pradėjo įsileisti turistus pas save. Nors ir dabar dar yra keletas regionų, kurie dėl sukilėlių ar musulmonų invazijos turistų neįsileidžia. Todėl dabar pats laikas pamatyti autentišką Mianmarą, nors kiti keliautojai sako, kad jau per vėlu, nes klesti turizmo komercija – „balti“ žmonės jiems reiškia uždarbį.

O šiaip, žmonės ten labai pozityvūs, geranoriški ir smalsūs. Nei vienas, nors kelis žodžius angliškai mokantis, nepraleido progos pakalbinti ir paklausti, iš kur atvykome. Aišku, beveik nei vienas nežinojo, kur ta Lietuva, bet stebėdavosi, kai pasakydavome, kad mūsų vėliava tokių pat spalvų, kaip Mianmaro.

Ten jautėmės labai saugiai, nebuvo net minties, kad einant naktį kažkas gali užpulti ar panašiai. Turbūt, ne veltui Mianmare nėra kalėjimų.

Nuotrauka

– Ar norėtumėte ten sugrįžti dar kartą?

– Kažkada, galbūt, būtų įdomu sugrįžti, tačiau dar labiau norisi pamatyti daugiau Azijos, kad galėtume palyginti įvairias šalis ir jų kultūras. Ką tik grįžome, o jau galvojame apie sekančią kelionę, kurios kryptis, greičiausiai, taip pat bus pietryčių Azija.

Nuotrauka

– Ką patartumėte planuojantiems keliauti į Mianmarą?

– Priklauso nuo to, kas keliaus ir kokie jo poreikiai. Vieni, galbūt, mėgsta komfortą, 4 žvaigždučių viešbučius ar panašiai. Čia jau mes nekokie patarėjai.

Tiems, kas mėgsta atradimo džiaugsmą ir nuotykius, patariame važiuoti be plano, kuo mažiau prisikrauti į kuprinę daiktų ir pirmyn. O tiems, kurie nori, bet vis nedrįsta, patarimas vienas – nusipirkit lėktuvo bilietus šiandien, kad nereikėtų prisigalvoti pasiteisinimų.

Taip pat, kam įdomu, turime „Facebook“ draugams sukūrę puslapį „Voyage Voyage“ (paieškoje surinkti VoyageLT), kur yra daugiau nuotraukų iš mūsų kelionės. Kam reikia patarimų ir rekomendacijų, taip pat drąsiai kreipkitės šiuo adresu.

Nuotrauka

 

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.