Džiazuojanti Tauragė – visa muzikos spalvų paletė
Įkelta:
2018-07-16
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas

Romualdo Vaitkaus nuotraukos

,
Nuotrauka

Šį savaitgalį Džiazo festivalis išsiskleidė visomis vasaros spalvomis – saulė keitė lietų, o muzika liejosi laisvai nuo klasikinių džiazo legendos Ellos Fitzgerald kadaise svinguotų melodijų iki argentinietiškų ritmų. Džiazo dvasia sklandė Pilies kiemelyje, restorane „Banga“ ir jo terasoje, o iš tiesų tai apėmė visą Tauragę. Ketvirtąjį kartą festivalį organizavusio Valdo Latožos dėka be džiazo vasara tapo neįsivaizduojama.

Penktadienį Pilies kiemelyje beveik nebuvo tuščių suolų, todėl galima drąsiai teigti, jog „Džiazo dienos Tauragėje“ jau užsiaugino auditoriją. Juolab, kad ir erdvė kupina charizmos – supami krėslai, čia pat iškabinta fotografijų paroda. Džiazas labai gražiai įsipaišė į šią intelektualiai jaukią aplinką, tapo tikra Pilies kiemelio dvasia.

Sofia Rubina iš Estijos su Kauno Bigbendu tauragiškius nuteikė svajingai, perkeldama į praėjusio amžiaus vidurį, kada džiazo žiedai tik skleidėsi Niujorko klubuose ir teatruose, o pasaulyje vyko plokštelių revoliucija. Charizmatiškoji Sofia valiūkiškai svingavo meilę džiazui, primindama gražiausius šio žanro istorijos momentus. Koncertas „101: tribute to Ella Fitzgerald“ buvo skirtas džiazo primadonai Ellai Fitzgerald. Praėjusiame amžiuje sužibėjusi Ella savo mokytoju laikė džiazo klasiką Louis Armstrongą, ir, perėmusi jo manierą, toliau kūrė klasikinio džiazo istoriją. Ella buvo viena iš kelių tikrųjų, ryškiausiai spindėjusių svingo žvaigždžių, o jos kadaise dainuotos dainos, praėjus šimtmečiui, iki šiol nostalgiškai įkvepia romantikus ir profesionaliosios muzikos gerbėjus.

Visai kitokia nuotaika vyravo vėlų vakarą restorane „Banga“ prasidėjusiame Jam session. Funk stiliaus pradininkai ir populiarintojai Lietuvoje, grupė „Gin‘Gas“ užvedė tikrą siautulį. Ši grupė vienokia ar kitokia sudėtimi muzikuoja jau daugiau kaip 25 metus. Jos lyderis Remigijus Ruokis šmaikštavo, kad grupės nariai jam yra tarsi vaikai. Toks ir buvo koncertas – valiūkiškas ir žaismingas – smaikštūs tekstai ir užvedanti muzika. Energingi ritmai žiūrovams neleido nusėdėti prie staliukų – restorane netrūko šokančių, o geriausiai šokėjai vienintelė grupėje muzikuojanti mergina – vokalistė Agnė – įteikė naujausią „Gin‘Gas“ albumą.

Nuotrauka

Šeštadienį, nors dangus grasino griaustiniu ir lietumi, Pilies kiemelyje jau nuo 15 val. pasigirdo muzikos garsai. Pirmieji tądien pasirodė Tauragės jaunieji talentai, su vadovu Arūnu Rakevičiumi priešaky. Per keletą mėnesių tauragiškiai subūrė instrumentinį ansamblį, į kurį įtraukė muzikuojančius vaikus, jų mokytojus, parinko spalvingą repertuarą, taip pat solistus, kuriems pritarė bekvokalas. Koncertą užbaigė muzikantų kelią pasirinkę tauragiškiai jaunuoliai – Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos studentai Kamilė Smaidžiūnaitė ir Ignas Novikovas, parodę, kas yra aukšta klasė – profesionalus vokalas ir sceniški, žaismingi pasirodymai sulaukė gausių aplodismentų.

Vakarop, praūžus lietui, tauragiškių širdis pavergė Lietuvių kilmės argentinietis Federico Manzanares su grupę „El Quadro“. Charizmatiški muzikantai pakvietė klausytojus į melodingą kelionę po Lotynų Ameriką, kurioje skambėjo ispaniška rumba, braziliškosios samba ir bossa nova, salsa, cumbia, son, bolero, argentinietiškas tango. Visa tai skoningai suderinta su šiuolaikiniais džiazo elementais. Skambėjo ir subtiliomis aranžuotėmis perdaryti visiems puikiai žinomi pasauliniai pop ir roko muzikos hitai, tarsi prieskoniais pagardinti Lotynų Amerikos melodijų motyvais.  Betarpiškai su publika bendravęs ir šmaikštavęs Federico, kuris, beje, kalbėjo lietuviškai, sukūrė pasakiško lengvumo atmosferą, privertusią pamiršti laiką. Meistriškai pasirodė ir jo grupė, ypatingai būgnininkas Darius Rudis, – juk perkusija ir yra Lotynų Amerikos muzikinių žanrų pagrindas.

Nuotrauka

Išsisklaidžius Federico Manzanares kerams, džiazo mėgėjai vėl patraukė link „Bangos“. Šiltą vakarą restorano lauko terasoje jaukiai įsiklausiusius klausytojus svaigino džiazo muzikos standartai – grupė iš Lenkijos „Rafał Jackiewicz Jazz Quintet“. Tik 2016-aisiais susibūręs kolektyvas demonstravo profesionalų atlikimą, pristatydami hard bop bei modern jazz autorines kompozicijas. Ypatingai žaviai skambėjo ir žiūrėjosi kontrabosininkė Anna Pawłowska, kuriai, matyt, džiazo ritmai yra tapę neatsiejama asmenybės dalimi – taip jausmingai muzikantė virpino šio instrumento stygas. Žinoma, profesionalumu nenusileido ir grupės lyderis – saksofonininkas Rafał Jackiewicz bei kiti trys muzikantai.

Sekmadienį paskutiniai savaitgalio akordai nuskambėjo laive „Skalva“, plaukusiame Nemunu kartu su tauragiškiams jau pažįstamu „Vilniaus Guitar Trio“. Šis trio koncertavo Tauragės geležinkelio stotyje tik prasidėjus festivaliui. Virtuoziškos improvizacijos sklandė vėjyje ir džiugino prisiekusius muzikos mylėtojus, keliavusius kartu su trimis gitaros meistrais – Artūru Chalikovu, Gintaru Šulinsku ir Andžej Zujevič.

Baigiamasis festivalio akordas nuskambės šiandien, penktadienį, 19 val., Panemunės pilyje, Jurbarko raj. Čia nugriaudės 80-metį minintis, didžiosiose pasaulio scenose koncertuojantis Armėnijos nacionalinis bigbendas. Į koncertą iš Tauragės veš specialus festivalio autobusas.

Nuotrauka

Nuotrauka
zuvis
Įkelta:
prieš 2 valandas
Pirmąjį gegužės savaitgalį Klaipėdoje vyks unikalus renginys – Žuvies ir humoro festivalis SILKĖ. Organizatoriai žada ne tik smagią nuotaiką, bet ir praturtinti mūsų žuvies kultūrinį palikimą. Festivalio atidarymas suplanuotas 12 valandą, tai pietų laikas, tad atidarymo proga “Zigmas” žadą rekordinį Silkės tortą.
Nuotrauka
juokis
Įkelta:
2024-03-27
Balandžio 7 d., sekmadienį, 14 val. Tauragės kultūros rūmuose bus tikrai linksma - čia vyks  humoro grupių šventė „JUOKIS - 2024“. Naujas programas rodys  penki humoro kolektyvai iš Aukštaitijos ir Žemaitijos.  
Nuotrauka
cirk
Įkelta:
2024-03-26
Trys savaitgaliai ir šešios asmeniškos cirko kalba papasakotos istorijos. Iš jų – trys pasaulinės premjeros. Visa tai galės pamatyti, patirti, pajausti gegužės 30–birželio 16 dienomis jau aštuntą kartą Lietuvoje vyksiančio tarptautinio šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ žiūrovai.
Nuotrauka
jazz
Biršonas Jazz nuotrauka
Įkelta:
2024-03-22
2024 metais bus jau 44 metai kaip paskutinį kovo mėnesio savaitgalį jaukiame kurortiniame Birštono miestelyje vyks tradicinis, seniausias Lietuvoje tarptautinis džiazo festivalis ,,Birštonas“. Festivalis vyks balandžio 5-7 dienomis. Nuo 1980-ųjų kas dvejus metus (išskyrus 2020 m. dėl pandemijos) čia skambantis džiazas jau senokai šiam kurortui pelnė Lietuvos džiazo Mekos vardą. Juk čia iš visos Lietuvos, ir ne tik iš jos traukia džiazo „piligrimai“. 2,9 tūkstančio gyventojų teturinčiame miestelyje kartą per 2 metus džiazo klausosi bemaž tiek pat – 3 tūkstančiai džiazo klausytojų! Tad šio festivalio radijo ir TV įrašai yra bene išsamiausias Lietuvos džiazo istorijos dokumentas. Džiazo forumas Birštone ilgainiui davė impulsą vilniečiams, kauniečiams bei klaipėdiečiams panašius renginius organizuoti ir savo miestuose.
Nuotrauka
muge
Įkelta:
2024-03-04
Bažnyčių ir Respublikos g. nusidriekusioje mugėje gyventojų ir miesto svečių lauks Lietuvos kūrėjai, tautodailininkai, tautinio paveldo produktų gamintojai iš visos Lietuvos!
Nuotrauka
mikalauskas
Įkelta:
2022-08-15
Šiemet jau dvyliktą kartą į Tauragę sugrįžo tarptautinis Tauragės muzikos festivalis, kasmet sutraukiantis žiūrovų ne tik iš Tauragės, bet ir kitų miestų, tokių kaip Klaipėda, Jurbarkas, Šilalė, Šiauliai, Kaunas ar net Vilnius. Praūžus dviems pirmiesiems festivalio koncertams rugpjūčio 16 dieną, 19 valandą, organizatoriai kviečia Tauragės pilies kiemelyje pasinerti į kosminį garsų vandenyną su vienu laukiamiausių kolektyvų – Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO, kuriam vadovauja charizmatiškasis dirigentas bei kompozitorius Gediminas Gelgotas. 
Nuotrauka
auto žygis
Įkelta:
2022-08-13
Autožygis „Šeima“ – tai nekomercinis kasmetinis renginys šeimoms, padedantis pažinti Lietuvą, patirti gerų emocijų, pabūti gamtoje su kitomis šeimomis. 1982 metais pradėtam organizuoti žygiui šiemet – 40 metų. Organizatoriai tęsia tradiciją ir kiekvienais metais organizuoja žygį vis kitame Lietuvos krašte. Šiemet – Tauragėje.
Nuotrauka
spindinti lietuva
Įkelta:
2022-06-13
„Spindinti Lietuva“ – tai vienas geriausiai įvertintų Europos Ekonominės Erdvės fondo finansuojamų tarptautinių projektų kultūros srityje. Bendradarbiaujant su regionų mokyklomis bei parapijomis, siekiama supažindinti mokinius su istoriniais vargonais (seniausi 1680 m. vargonai Kretingoje) ir senąja LDK muzika, kuri buvo atliekama šiais vargonais. Edukacinių renginių serijoje vaikams suteikiamos žinios apie istorinius instrumentus ir senąją muziką, o baigiamajame koncerte pristatoma Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės renesanso ir baroko muzika bei svarbiausi Abiejų Tautų Respublikoje dirbę kompozitoriai, tokie kaip Luca Marenzio, Giovanni Battista Cocciola, Asprilio Pacelli, Tarquinio Merula, Marco Scacchi ir kiti.
Nuotrauka
Naktys
Įkelta:
2022-06-06
„NAKTYS 2022“ – tai muzikos ir aktyvių vandens pramogų festivalis po atviru dangumi.
Nuotrauka
renginys
Įkelta:
2022-04-13
Tauragiškė menininkė Sigita Flaksienė kviečia ukrainietes moteris, merginas į smagų pasibuvimą Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ patalpose. Cianotipijos užsiėmimas vyks balandžio 20-ąją, trečiadienį, 14 val. Pilies vidiniame kiemelyje.
Nuotrauka
renata
Įkelta:
2022-04-12
Balandžio 15-oji – Pasaulinė kultūros diena, Tauragės krašto muziejus „Santaka“ artėjant kultūros dienai kalbina VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentą, karybos tyrinėtoją ir tauragiškį Deividą Šlekį. Tinklalaidę „Kultūra karo metu“ girdėsite nuo balandžio 15 d., 8.30 val.
Nuotrauka
sokiu varzytuves
Įkelta:
2022-04-07
Balandžio 6-ąją Tauragės „Šaltinio“ progimnazijoje vyko rajoninės folklorinių šokių varžytuvės „Kelk kojeles tonke 2022“. Be  šeimininkų, konkurse pasirodė gausus būrys šokėjų iš Žygaičių gimnazijos, Jovarų pagrindinės mokyklos ir jos skyrių Gaurėje ir Lauksargiuose.
Nuotrauka
sabas
Įkelta:
2022-03-31
Antradienio vakarą žurnalistas, komunikacijos specialistas Rytis Sabas Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje lankėsi su naujuoju savo kūriniu – istoriniu detektyvu „Drakono uodega“. Prieš dvejus metus čia jis pristatė pirmąją savo knygą „Gaono kodas“. 
Nuotrauka
maistas
Įkelta:
2022-03-30
Šiandien Tauragės krašto muziejaus istorijos ekspozicijoje atidaryta paroda „AB „Maistas“ gamyklai – 90“ atidarymas. Tauragiškiai pasidalino prisiminimai ne tik apie patį darbą, bet ir apie fabriko meno kolektyvų, sportininkų pasirodymus, išradingas darbuotojų vagystes bei gaudžiančias sirenas, skelbiančias darbo pradžią ir pabaigą.
Nuotrauka
Įkelta:
2020-08-25

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiria ypatingą dėmesį vaikų, jaunimo psichinei sveikatai stiprinti. Nemažai organizacijų ir kitų įstaigų siūlo prasmingą vaikų užimtumą – vasaros stovyklas, tačiau pastebima, kad jų, orientuotų į psichinės sveikatos stiprinimą, labai mažai. Todėl Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka inicijavo meninę-patyriminę vaikų vasaros stovyklą „Pozityvumo tiltas“, kurią finansavo Tauragės rajono savivaldybė.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-07-24

Kad tiek žmonių būtų, Lauksargių geležinkelio stotis gal ir mena, bet ten gyvenantys žmonės turbūt tikrai nebuvo matę tokios gausos žmonių. Ir ne keleiviai  čia susirinko kaip senais laikais važiuoti geležinkeliu į Tilžę ar Įsrūtį, ar į Tauragę, Batakius, Viduklę, Šiaulius. Ir ne trečiasis pasaulinis karas (neduok , Dieve) prasidėjo, nes pirmuosius du pasaulinius gerai mena raudono ir dar oho kaip tvirto mūro sienos.  Ne. Susirinkimas buvo itn taikus , pacifistiškas gal kiek. Be abejo, stotis mena ir čia skambėjusią muziką. Turbūt daugiausia karinius maršus. O šįkart čia skambėjo ne maršai, bet labai gera džiazo muzika. 

Nuotrauka
Įkelta:
2020-07-20

Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ fotografijos galerijai, įrengtai pietiniame bokšte, sukanka 20 metų. Ta proga fotografų klubas „Fotojūra“ rengia ypatingą parodą – pirmąją klubo istorijoje pinhole technika atliktų fotografijų parodą „Fotojūra Pinhole“.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-14

Vakarykštis renginys „Vienas (m)eilėraštis“ Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ buvo skirtas artėjančiai Valentino dienai, todėl į jį buvo kviečiami ne tik poetai, bet ir poezijos mylėtojai. Vakaro metu Tauragės pilies menėse skambėjo lyrika. Eiles skaitė Tauragės klubo „Žingsniai“ literatai ir kiti erdvės išsiilgę miesto poetai, akustine gitara grojo Romanas Grigorjev.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-13

Trečiadienio vakarą B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su žurnalistu, komunikacijos ir rinkodaros profesionalu Ryčiu Sabu, kurio debiutinis romanas „Gaono kodas“ sulaukė itin didelės sėkmės. Knygos pristatymą moderavo žurnalistas, publicistas Rimvydas Valatka.