Apie omega-3 riebalų rūgščių naudą žmogaus organizmui daugelis esame girdėję. Kur kas mažiau kalbama apie omega-6 riebalų rūgščių poveikį ir tai, koks svarbus šių riebalų rūgščių santykis. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjos pavaduotoja Evelina Venckevič „Tauragės žinių“ skaitytojams primena, kokios svarbios mūsų mityboje yra omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys. Daugiausiai jų aptinkama jūros gėrybėse.
Kas jos – omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys?
Polinesočiosios riebalų rūgštys yra būtinos gyvybinei organizmo veiklai. Jos yra tiek augalinės, tiek gyvūninės kilmės. Polinesočiosios riebalų rūgštys skirstomos į omega-3, omega-6 ir omega-9.
Poveikis sveikatai
Omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys svarbios smegenų aktyvumui, normaliam odos funkcionavimui, organizmo atsparumui, kraujo klampumui ir krešumui, kraujospūdžiui.
Neatitinkantis rekomendacijų šių riebalų rūgščių santykis susijęs su padidėjusia tikimybe susirgti ateroskleroze ir uždegiminėmis ligomis. Nepakeičiamųjų omega-6 riebalų rūgščių stoka turi įtakos augimo atsilikimui, odos pažeidimams, reprodukcinės sistemos pažeidimams, kepenų suriebėjimui.
Omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis
E. Venckevič pastebi, kad riebalų poreikis priklauso nuo amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo. Augančiam organizmui omega-6 rūgšties reikia daugiau negu suaugusiam žmogui. Geriausias omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis yra 5:1. Juo šis santykis mažesnis, juo produktas palankesnis sveikatai. Palankiausias šių riebalų rūgščių santykis yra jūros gėrybėse: menkių kepenų aliejuje, skumbrėse, lašišose, sardinėse, krabuose, krevetėse ir austrėse.
Kaip teigia mitybos specialistė, daugelyje šalių omega-3 riebalų rūgščių suvartojama per mažai, todėl didesnis produktų, turinčių daug omega-3 riebalų rūgščių, vartojimas būtų labai naudingas žmogaus organizmui. Tam tereikia per savaitę vieną ar du kartus valgyti riebią žuvį.
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto šiemet atlikto Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimo metu įvertinus riebios jūros žuvies vartojimą tarp Lietuvos gyventojų nustatyta, kad 64 % ją vartoja rečiau nei kartą per savaitę arba visai nevartoja. 1–2 kartus per savaitę riebią jūros žuvį vartoja 23 % suaugusiųjų, o 3–5 kartus per savaitę – tik 7,4 %.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai rekomenduoja valgyti maistą, kuriame gausu nesočiųjų riebalų rūgščių: riebią žuvį, riešutus, avokadą, augalinius aliejus (įskaitant alyvuogių, saulėgrąžų ir rapsų aliejų). Žuvį (šviežią, šaldytą ar konservuotą) rekomenduojama valgyti bent 2 ar 3 kartus per savaitę, nes su žuvimi gaunama vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitamino D ir mineralinių medžiagų. Verta prisiminti, kad rūkytoje žuvyje, paruoštoje silkėje yra daug druskos, kurios vartojimą reikia riboti.