Daiva SITNIKIENĖ
Politikams patvirtinus naują tvarką pradedantieji vairuotojai, neturintys dvejų metų vairavimo patirties, taip pat taksi automobilių, mopedų, motociklų, triračių, keturračių vairuotojai, transporto priemonių, kurių didžiausia leidžiamoji masė didesnė kaip 3,5 t arba kurios turi daugiau kaip devynias sėdimąsias vietas, nuo 2015 metų sausio prie vairo sėsti privalės visiškai blaivūs. Bent vienas kitas skaičiukas po nulio alkoholio matuoklyje – ir lauks rimti nemalonumai. Dabar pradedantiesiems vairuotojams didžiausia leistina girtumo riba yra 0,2 promilės. Visiems kitiems, išskyrus profesionalus, – 0,4 promilės. Imta kalbėti, kad prieš kelionę šiai vairuotojų kategorijai nebebus galima išgerti kefyro, suvalgyti kopūstų lėkštės ar poros gerai prinokusių bananų, nes po tokio maisto galima „pripūsti“ į alkoholio matuoklį. Tačiau žinoma Tauragės medikė, gydytoja psichiatrė Aldona Gedminienė tokias kalbas vadina prielaidomis, mitais ar net „uodegos sukimu“.
Negalima gerti net nealkoholinio alaus
Išvardytiems vairuotojams nebebus galima gerti ir visiškai nekaltu gėrimu laikomo nealkoholinio alaus. Kaip žinia, jam pagaminti yra du būdai. Vienas – nutraukti rūgimo procesą, prieš šiam gėrimui pasiekiant leistiną 0,5 proc. alkoholio kiekio ribą. Kitas – alkoholį iš alaus pašalinti po fermentacijos. Priklausomai nuo gamybos būdo, alkoholio kiekis nealkoholiniame aluje svyruoja nuo 0,1 iki 0,5 proc. tūrio. Šie duomenys nurodomi nealkoholinio alaus etiketėje. Gali būti, kad kažkurios rūšies nealkoholinis alus visiškai atitinka pavadinimą, tačiau ir dauguma 0,0 proc. ženkliuku pažymėtų šio gėrimo butelių vis tiek turi alkoholio.
Atsargiai ir su gira, prieš perkant būtina pasižiūrėti į etiketę.
Ir rūgstantys vaisiai turi alkoholio
Interneto platybėse galima rasti įvairios informacijos apie maisto produktus, kurių suvalgę į alkoholio matuoklį galite įpūsti šiek tiek daugiau nei 0,0 promilės.
Skelbiama, kad rūgstant saldiems vaisiams susidaro alkoholis. Dėl to ir vaisių sultys turi nedidelį jo kiekį. Lengvas rūgimas dažnai prasideda dar prieš spaudžiant iš vaisių sultis. Tik pasterizavimas – sulčių kaitinimas sustabdo rūgimą, nes pasterizuojant alkoholio susidarymo procese dalyvaujantys mikroorganizmai žūsta. Tačiau sultims ilgėliau pastovėjus atidarytoms į jas gali patekti mikroorganizmų iš oro, ir rūgimas vyks toliau.
Vokietijoje gaminamoms sultims didžiausias leistinas alkoholio kiekis – 3 gramai litre. Tai atitinka apie 0,38 proc. tūrio. Tūrio procentai – dydis, reiškiantis, kiek kubinių centimetrų alkoholio yra 100 mililitrų gėrimo. Šis skaičius rašomas ant alkoholinių gėrimų butelių. Pavyzdžiui, pusė litro alaus turi apie 20 g alkoholio, tai atitinka 5 proc. tūrio.
Kefyras ir 0,18 promilės
Apie kefyrą seniai sklando gandai. Laikraštyje „Panevėžio balsas“ net buvo išspausdintas straipsnis, kuriame rašoma, kad prieš vieną Seimo posėdžių, kuriame buvo balsuojama už pataisas, viena parlamentarė kolegas vaišinusi kefyru ir siūliusi pasitikrinti alkoholio matuokliu – kad įsitikintų, jog tokie gėrimai tikrai nesukelia girtumo. Rezultatas buvo netikėtas: kefyro atsigėrusiam Rokui Žilinskui alkoholio matuoklis parodė 0,18 promilės, nors politikas dievagojosi jau beveik metus nevartojantis jokių alkoholinių gėrimų.
Taigi kefyras gaminamas naudojant kefyro raugo grūdelius, kuriuose daug įvairių pieno rūgšties bakterijų ir mielių. Kefyro kultūra piene auginama 1–2 dienas. Jeigu mišinys veikiamas aukštesnės temperatūros, daugiau fermentuojasi pieno rūgštis ir gatavame kefyre jos būna daugiau. Jeigu yra vėsiau, daugiau fermentuojasi mielės, ir kefyre būna daugiau alkoholio. Kefyre jo leistinas kiekis – iki 2 proc. tūrio.
Pavojingi – rauginti kopūstai ir pernokę bananai?
Rauginami kopūstai fermentuojasi veikiami pieno rūgšties bakterijų, kurios perdirba kopūstuose esančius angliavandenius. Šio proceso metu išsiskiria ne tik pieno rūgštis, bet ir etanolis, t.y. alkoholis. Teigiama, kad net ir kaitinant alkoholis visiškai neišgaruoja – tai priklauso nuo trukmės ir temperatūros.
Nokstant bananams, kaip ir bet kuriems kitiems vaisiams, taip pat susidaro alkoholis. Kuo bananas labiau prinokęs, tuo jis saldesnis ir tuo daugiau cukraus mielių bakterijos gali perdirbti į alkoholį. Kadangi bananai saldesni už daugelį kitų vaisių, jiems nokstant susidaro ypač daug alkoholio. Prinokusiuose bananuose alkoholio kiekis – 0,6 proc. tūrio.
Kita vertus, gal tam, kad pripūstum į alkoholio matuoklį, reikėtų išgerti ar suvalgyti didžiulius kiekius išvardytų produktų.
Kiekvienam organizmui skirtingi kiekiai
Ilgametė psichiatrė Aldona Gedminienė sako, kad išgėręs kefyro ar suvalgęs kitų mūsų išvardytų produktų žmogus į alkoholio matuoklį „nepripūs“.
– Nebent gertų perrūgusį kefyrą. Bet ir tai alkoholio matuokliai nėra tokie jautrūs. Aš nesu chemikė ar dirbusi laboratorijoje, arba atlikusi bandymų, tačiau kalbu iš gyvenimiškos praktikos, – „Tauragės žinioms“ sakė medikė.
Anot jos, alkoholinius gėrimus kiekvienas organizmas toleruoja skirtingai. Tam, kad neviršytų šiuo metu leistinos normos, vienas gali išgerti 25 gramus alkoholio, o kitas 50 ar 100 gramų.
Matuoja alkoholio kiekį plaučiuose
Pasak Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės specialistės Gintarės Paulauskienės, mūsų pareigūnai naudoja tokius alkoholio matuoklius, kurie nustato alkoholio tūrį plaučiuose, o ne burnos gleivinėje. Pavyzdžiui, jei būsite ką tik išsiskalavę burną skysčiu, turinčiu alkoholio, tuomet alkoholio matuoklis parodys klaidą. Nesutinkantys su tokio alkoholio matuoklio rodmenimis savarankiškai turėtų kreiptis į gydymo įstaigą, bet ne vėliau kaip per valandą.