Karina SĖRIKOVA
Redakciją pasiekė skaitytojos pastaba, kad Tauragės didžiajame turguje mėsos ir žuvies paviljone prekiaujama „Molupio“ konditerijos gaminiais. Aplink šią duonos prekybos vietą – žalia mėsa, visai šalia sveriama šviežia paukštiena, kelianti salmoneliozės pavojų, ir žuvys. Beje, paviljone tvyro ne itin malonus kvapas. „Labai nemalonu jau vien matyti, kad šalia žalios mėsos prekiaujama duona, pyrago gaminiais, bandelėmis. Netikiu, kad tokiai prekybai išduotas leidimas. Negi tikrintojai to nepastebi, o gal nepastebi, nes taip reikia?“ – „Tauragės žinioms“ sakė skaitytoja.
Leidimas neišduotas
Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laikinai viršininko pavaduotojos-valstybinės veterinarijos inspektorės pareigas einančios Elos Dovgienės teigimu, Tauragės maisto ir veterinarijos tarnyba turgaus kontrolę vykdo kartą per metus, kadangi turguje dirba kokybės vadovas. Tauragės didžiajame turguje už kokybę atsakinga Danutė Rakauskienė. Tačiau, pasak E. Dovgienės, prekiauti halėje konditerijos gaminiams leidimas niekam neišduotas.
– Planinę kontrolę Tauragės didžiajame turguje atlikome šių metų balandžio 28 dieną. Nustatyta daugybė pažeidimų. Patikrinimo metu niekam nebuvo leista mėsos ir žuvies paviljone prekiauti duonos gaminiais. Toks leidimas tiesiog negalėjo būti išduotas. Patikrinsime šį atvejį, – telefonu sakė E. Dovgienė.
Kitur galima
Tauragės turgaus direktorė Janina Leikienė, išgirdusi „Tauragės žinių“ klausimus, susijusius su be leidimo mėsos ir žuvies paviljone parduodama „Molupio“ produkcija, vengė apie tai kalbėti.
– O kodėl kitose turgavietėse galima prekiauti įvairia produkcija? Va, dabar esame Klaipėdoje turguje, čia po vienu stogu ir gėlės, ir mėsa, ir pieno produktai, va, matau ir medus netgi. Viename rajone galima taip, kitame kitaip, – kalbėjo J. Leikienė.
Paklausta, ar išduotas leidimas „Molupio“ produkcija prekiauti Tauragės turgaus mėsos ir žuvies paviljone, J. Leikienė vardijo ir kitus turgus, kuriuose duonos ir mėsos produktai pardavinėjami po vienu stogu. Patarimo turgaus vadovė kreipėsi į kartu su ja po Klaipėdos turgų vaikštinėjusį Leoną, telefono ragelyje buvo girdėti vyriškas balsas. Tačiau Leonas J. Leikienei padėti nelabai galėjo.
– Dabar negaliu pasakyti, – į „Tauragės žinių“ klausimą atsakė J. Leikienė.
Nusprendėme pasiteirauti, kur mūsų pokalbio metu, trečiadienį darbo valandomis, buvo J. Leikienės vyras, Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Leonas Leikus. Galbūt darbo metu jis su žmona vaikštinėjo po Klaipėdos turgų? Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro darbuotoja, atsiliepusi centro direktoriaus darbo telefonu, informavo, kad L. Leikaus darbe nėra ir iki darbo laiko pabaigos nebus, nes jis išvykęs į komandiruotę.
Leido prekiauti anksčiau
Panašiai, kaip ir jos viršininkė, apie neleistiną prekybą konditerijos gaminiais turgaus mėsos ir žuvies paviljone kalbėjo ir turgaus administratorė bei kokybės vadovė D. Rakauskienė.
– Pavyzdžiui, Šilutėje galima prekiauti įvairiais gaminiais po vienu stogu. Anksčiau „Molupis“ prekiaudavo iš automobilio, tačiau jau tuoj gaus leidimą prekiauti būtent šioje vietoje. Viskas beveik sutvarkyta, todėl ir leidome čia prekiauti anksčiau. „Molupio“ produkcija nesiriboja su žalia mėsa. Dauguma produkcijos sufasuota, o išpakuota produkcija laikoma šaldytuve. Mums veterinarija nieko net nepasakė, – teisinosi D. Rakauskienė.
Tai turi leidimą ar neturi?
Apie šią situaciją kalbėjomės su bendrovės „Molupis“ vykdančiuoju direktoriumi Jonu Lukošaičiu.
– Leidimą prekiauti ne parduotuvėse, kioskuose ir prekyvietėse turime nuo 2008-ųjų, jo laikas neribotas, – sakė J. Lukošaitis.
J. Lukošaičio perklausėme, ar šis leidimas leidžia prekiauti šalia žalios mėsos gaminių, vykdantysis direktorius sakė to nežinantis ir pridūrė, jei kils problemų, išsiims kitą leidimą.
Kai straipsnis jau buvo parengtas spaudai, „Molupio“ generalinis direktorius Ramūnas Šniepis redakciją informavo, kad į pirkėjų pretenziją atsižvelgta – jau nuo šeštadienio „Molupio“ produkcija turguje nuspręsta prekiauti nebe mėsos paviljone, o lauke, greta medaus prekeivių.