Tomas RAULINAVIČIUS
Trečiąjį lapkričio ketvirtadienį vyno mėgėjai visame pasaulyje atkemša jauno vyno božolė butelius. Jau penktą kartą į šią šventę vyno gurmanus kvietė Pagėgiuose įsikūrusios kavinės „Pagėgė“ šeimininkai Jolanta ir Gintautas Petrauskai. Verslininkų nestebino, kad prieš trejus metus dar nedaugelis provincijos gyventojų apie šį jauną, išskirtinio skonio vyną nieko negirdėjo. Situacija keičiasi – iš Burgundijos kilęs vaisiais kvepiantis božolė vynas tapo daugelio šios kavinės lankytojų pamėgtu gėrimu.
Vyno istorija
Dieną prieš atkemšant božolė vyno butelį verslininkė Jolanta Petrauskienė kiek nekantravo. Rankose laikydama „Beaujolais Villages Nouveau“ iš Božolė regiono vos prieš dvi dienas atvežtą butelį ji nesustodama pasakojo apie šį brangų ir išskirtinį gėrimą, jo vartojimo kultūrą ir kilmės šaknis. Ketvirtadienio vakarą kartu su viso pasaulio vyno mėgėjais „Pagėgėje“ bus ištarta – „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ („Jaunas božolė atvyko“).
Beaujolais vardas kilo nuo Prancūzijos Božo miestelio, formaliai priklausančio Burgundijos regionui. Tačiau dėl klimato, dirvožemio ir auginamų vynuogių veislių išskirtinumo Božo dažniausiai įvardijamas kaip atskiras regionas.
Božolė gaminti naudojamos „Gamay“ raudonosios vynuogės, pasižyminčios tuo, kad turi mažai taninų ir ploną odelę. Veikiausiai dėl to šių vynuogių vynas kvepia avietėmis, bananais, kriaušėmis, vyšniomis ar net gėlėmis.
Istorija pasakoja, kad prieš keletą šimtmečių šis vynas buvo kasdieninis vietos gyventojų gėrimas. O po Antrojo pasaulinio karo jį labiausiai išgarsino prancūzų pirklys Georgas Duboeufas, pasiūlęs vyną pilstyti į butelius ir pardavinėti vietos restoranams bei kavinėms.
„Beaujolais Nouveau“ šventė paplito po pasaulį, o analogišką „Vino Novello“ turi italai, švenčiantys šią šventę lapkričio pradžioje.
Pernykštis buvo fantastiškas
Kavinės „Pagėgė“ šeimininkė Jolanta prisimindama božolė degustavimo istoriją tikino, kad pernai šis vynas buvo ypač skanus. Gera vasara leido surinkti gerą derlių, iš kurio božolė pakvimpa dar gardesniu aromatu ir pasižymi neapsakomu skoniu. Iškėlusi prieš šviesą šių metų božolė butelį, moteris teigė, kad vynas bus ne ką prastesnis nei pernykštis.
– Pažiūrėkite į spalvą, ji sodri tarsi rubinas. Beje, baltasis božolė sudaro vos vieną procentą viso regiono vyno. Tačiau dar yra sakoma, kad božolė – vienintelis baltasis vynas, kuris yra raudonas. Taip yra dėl lengvumo ir dėl to, kad jis nebrandintas. Verta atkreipti dėmesį, kad božolė, skirtingai nei kitas vynas, ragaujamas tik atšaldytas, – trečiadienį nekantraudama jauno vyno skonį bandė nuspėti Jolanta.
„Pagėgėje“ tapo tradicija ragauti šį vyną. Beje, Klaipėdos regione vietų, kur degustuojamas garsusis božolė, galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Išskirtinai į Pagėgius jis atkeliavo neatsitiktinai. Kavinės šeimininkai Jolanta ir Gintautas – tikri vyno mylėtojai, kasmet suburiantys vis didesnį šio gėrimo gerbėjų ratą.
Šių metų božolė, kaip ir kasmet, Pagėgiuose sutinkamas triukšmingai, su muzikos grupe ir paruoštais maisto rinkinukais. Iš pastarųjų populiariausi pelėsiniai, fermentiniai, graikiškais riešutais įdaryti sūriai. Skanaujant božolė tinka ir alyvuogės bei kiti tradiciniai užkandžiai.
Kavinės šeimininkai, prieš atkimšdami vyno butelius, tradiciškai kviečia dalyvauti viktorinoje. Pasak Jolantos Petrauskienės, daugelis nustemba sužinoję, kad analogiško prancūziškajam, vynuoges auginti tinkamo dirvožemio yra ir Lietuvoje, beje, visai netoli, už Jurbarko.
Božolė šią kavinę pasiekia, kaip ir kasmet, per distributorius. Jolanta sako, kad prieš keletą mėnesių užsakytas vynas atvyksta vos savaitę iki degustacijos. Moteris negali pamiršti metų, kai vynas buvo pristatytas tik šventės išvakarėse ir privertė gerokai sunerimti kavinės šeimininkus.
Kam įdomu skaičiai, galime išduoti, kad kasmet išpilstomi 43 mln. litrų šio vyno. Nors tai gana brangus gėrimas, naujasis božolė tituluojamas labiausiai pasaulyje laukiamu vynu.
Tradicijos keičiasi
Jolanta Petrauskienė pastebėjo, kad vyną kur kas labiau mėgsta moterys nei vyrai. Tačiau bendros alkoholinių gėrimų vartojimo tradicijos keičiasi. Klientai vis dažniau renkasi vyną, o atsipalaiduoti nori ne smuklėje, ne karčiamoje, o kavinėje.
– „Pagėgę“ ypač myli tauragiškiai, jie – pagrindiniai kavinės lankytojai. Pastebime, kad žmonės vis labiau vertina kultūringus gėrimus. Kadaise lentynose karaliavusi degtinė užleidžia vietą vynui, – pokyčius pastebėjo verslininkė J. Petrauskienė.
Verslininkė teigė vis dažniau kavinėje pastebinti smagiai arbatą gurkšnojančius senelius ir močiutes, taip pat kultūringą jaunimą, kuriems kavinė – jauki vieta pasišnekučiuoti.
– Mūsų galvose per daug krizinių nuotaikų. Norėčiau visiems pasiūlyti gyventi šiandien, ne rytoj. Apie rytojų galvosime, kai jo sulauksime, – optimizmo neslėpė „Pagėgės“ šeimininkė.