Išnarplioti atliekų tvarkymo Gordijaus mazgą teks politikams
Įkelta:
2011-08-03
Nuotrauka
Aprašymas
Įvedus visuotinę rinkliavą šiukšles iš gyventojų ir įmonių ir toliau surinks savivaldybės bendrovė „Dunokai“. „Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Tauragės rajono savivaldybės taryba patvirtino atliekų tvarkymo taisykles ir atliekų surinkimo Tauragės rajone planą 2011–2020 metams. Taisyklės, kuriomis, tvarkydami savo ūkio, buto ar įmonės atliekas, privalo vadovautis kiekvienas rajono gyventojas, – keliasdešimt lapų. Eiliniam gyventojui jos sunkiai suprantamos ir vargu, ar įdomios, tačiau Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro specialistai tikina, kad belaukiant visuotinės rinkliavos įvedimo jos būtinos.

Galios ir iki, ir po rinkliavos įvedimo

Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) Plėtros skyriaus vadovė Edita Vaitkienė sako, kad senosios atliekų tvarkymo taisyklės, savivaldybės Tarybos tvirtintos 2005 metais, Tauragei nebetinka.

– Keitėsi Valstybinis strateginis atliekų tvarkymo planas, daugybė įstatymų, todėl senosios taisyklės naikinamos, o naująsias reikia patvirtinti, – „Tauragės žinioms“ sakė E. Vaitkienė.

Pasak E. Vaitkienės, rajonui belaukiant visuotinės atliekų rinkliavos įvedimo mokesčio, politikų ką tik patvirtintos taisyklės galios. Jos galios ir tada, kai rinkliava bus įvesta.

Kainavo apie 10 tūkst. litų

Kad visuotinės rinkliavos Tauragei reikia, neabejoja nei TRATC, nei savivaldybės administracijos tarnautojai, nei politikai, nei rajono gyventojai. Tik kaip ji turėtų būti skaičiuojama, šiandien dar neaišku.

Valdininkai steigia komisijas, važinėja į ekskursijas po kaimyninių rajonų atliekų tvarkymo centrus ir nuogąstauja, kad iki gyventojams žadėtosios rinkliavos įvedimo – 2012-ųjų sausio 1-osios laiko lieka vis mažiau. Būtent apie tai pirmadienį, savivaldybės Tarybos komitetų posėdyje pristatant naująsias atliekų tvarkymo taisykles, ir kalbėta.

Naujųjų taisyklių kūrėja – TRATC skelbtą konkursą laimėjusi UAB „Ekobaltas“. TRATC‘ui ši paslauga kainavo apie 10 tūkstančių litų.

Mokestis gyventojams gali brangti

Editos Vaitkienės teigimu, dar ilgiau nei iki kitų metų sausio visuotinės rinkliavos laukti nebegalima.

– Taryba negali atidėlioti šio klausimo be galo. Ji turi vieną kartą apsispręsti. Jei Taryba dėl visuotinės rinkliavos taip nieko ir nenuspręstų, mes turėtume priimti atitinkamą sprendimą. Visos šio klausimo nagrinėjimo pusės sutaria tik dėl vieno – teršia kiekvienas gyventojas ir kiekvienas privalo už tai mokėti, – sakė E. Vaitkienė.

TRATC atstovė informavo, kad šiemet atliekų tvarkymo centras turėtų įsigyti atliekų rūšiavimo liniją, kuria sąvartyne nuo kitų šiukšlių ketinama atskirti bioatliekas. Dalis tokių atliekų būtų skirtos sudeginti, kita dalis saugoma sąvartyno perdengimui.

Be to, nuo 2013 metų šalyje ketinama įvesti sąvartyno mokestį, kurį TRATC įtrauks į sąvartyno vartų mokestį. Tai gali branginti atliekų surinkimą iš gyventojų.

Edita Vaitkienė nesitiki, kad naujosiomis taisyklėmis eiliniai Tauragės rajono gyventojai entuziastingai domėsis, jas skaitys (viešai jos skelbiamos savivaldybės interneto puslapyje www.taurage.lt).

– Todėl manome, kad kitąmet visus metus teks gyventojams teikti išsamią informaciją apie naująją atliekų surinkimo ir apmokėjimo tvarką. Mes privalėsime tai daryti. Į mus bus galima kreiptis ir telefonu, ir elektroniniu paštu, – sakė E. Vaitkienė ir pažadėjo apie visus, ir pačius smulkiausius TRATC darbus, informuoti viešai.

Atskirai rinks maisto atliekas

Naujųjų Tauragės atliekų tvarkymo taisyklių aiškinamajame rašte nurodoma, kad visi atliekų turėtojai nuo 2012 metų sausio 1 dienos privalės mokėti atliekų surinkimo įmoką.

Atliekas iš gyventojų ir įmonių įvedus rinkliavą mažiausiai trejus metus surinks konkursą laimėjusi savivaldybės UAB „Dunokai“. Įvedus rinkliavą „Dunokai“ turėtų pradėti teikti žaliųjų atliekų atvežimo į kompostavimo aikštelę paslaugą. Šioms aikštelėms statyti bus skelbiamas konkursas.

Nuo 2013 metų iš gyventojų turėtų būti pradėtos rinkti vadinamosios virtuvės atliekos. Tam bus reikalingi specialūs konteineriai. Kaip teigia TRATC, iš gyventojų surinkti maisto atliekas – būtina, nes vadovaudamosi Valstybiniu strateginiu atliekų tvarkymo planu savivaldybės privalo sumažinti kasmet į sąvartynus patenkančių bioskaidžių atliekų kiekį mažiausiai 50 procentų. Europos Komisija perspėja, kad šios užduoties neįvykdžiusioms savivaldybėms grės baudos.

Naujosios taisyklės sukuria prielaidas vietinei rinkliavai už komunalinių atliekų surinkimą prielaidas. Šios rinkliavos dydžius iki Naujųjų metų nustatyti privalės mūsų išrinktieji – savivaldybės Tarybos nariai.

Iki rinkliavos – penki mėnesiai

Nuo birželio TRATC‘e dirba naujas rinkliavos administravimo vyriausiasis specialistas. Į šias pareigas priimtas buvęs Šilalės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, socialdemokratas Virginijus Noreika.

Pasak TRATC vadovo Leono Leikaus, konkurso skelbti šioms pareigoms eiti nereikėjo, esą V. Noreika atliekų tvarkymo sistemoje turi patirties. Šilališkis į darbą Tauragėje kasdien važinėja.

V. Noreika drauge su dar 13 specialistų liepos 11 dieną buvo įtrauktas į Tauragės rajono savivaldybės mero Prano Petrošiaus sudarytą komisiją vietinės rinkliavos už komunalines atliekas įvedimo klausimams spręsti. Šią komisiją, be V. Noreikos, dar sudaro meras Pranas Petrošius, jo pavaduotojas Silverijus Statkus, Tauragės savivaldybės administracijos direktorius Algirdas Mosėjus, Tarybos nariai Darius Stankus, Irena Ričkuvienė, Gediminas Maškauskas, Raimondas Matemaitis, Palmyra Gylienė, Vaidotas Globys, Eduardas Anulis, savivaldybės Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėja Genovaitė Pukelytė, Finansų skyriaus vedėja Irma Jurkšienė ir TRATC ekonomistė Rasa Ruseckienė.

Darbas komisijos laukia nemenkas – iki rinkliavos įvedimo teliekapenki mėnesiai.

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.