Seno namo sijos slėpė laišką iš praeities
Įkelta:
2013-01-22
Nuotrauka
Aprašymas
Tauragės paveldo tarnybos vadovas Edmundas Mažrimas patvirtino, kad rastieji dokumentai – su vandens ženklais. Ramunės Ramanauskienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Šiame pastate Dariaus ir Girėno gatvėje tarpukario metais veikė Žydų liaudies bankas. Ramunės Ramanauskienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Vienas buvusiame žydų banke Tauragėje rastų dokumentų
,
Nuotrauka
Aprašymas
Tauragėje viešėjęs Salamonas Abramovičius Tauragės paveldo tarnybai dovanojo autentišką Tauragės žydų bendruomenės nuotrauką. Fotografuota 1914 m. S. Abramovičiaus senelis Itsikas Abramovičius (stovi centre, pažymėtas kryželiu) tarp kitų Tauragės žydų

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@tauragezinios.lt

Remontuodami iš savivaldybės įsigytą pastatą Dariaus ir Girėno gatvėje, kur ilgus metus veikė apsaugos policijos padalinys, tauragiškiai verslininkai Laktionkinai sako maloniai nustebę, kai užkištus už stogo sijų rado puikiai išlikusius senus Tauragės žydų liaudies banko dokumentus. Istorija liudija, kad ikikarinės Lietuvos metais Tauragėje gyvavusi žydų bendruomenė buvo itin stipri. O Tauragės paveldo tarnyba sako, kad buvusiame žydų banke rasti finansiniai 1927 metų dokumentai istoriškai labai svarbūs. Tarsi gyvas prisiminimas jie verčia dar kartą atskleisti primirštas krašto dienas. Rastieji dokumentai kaip verslininkų dovana nuguls Tauragės krašto muziejaus fonduose.

Rado paslėptus po stogo sija

– 1927 metais spausdintus ir ranka rašytus dokumentus darbininkai rado po stogo sija. Jie puikiausiai išsilaikę. Popierius nesuplyšęs, dokumentai antspauduoti, aiškiai matyti pieštuku suraitytas parašas, viską kuo puikiaisiai būtų įmanoma perskaityti, tik surašyti šie dokumentai nelietuviškai, – „Tauragės žinioms“ pasakojo verslininkas Remigijus Laktionkinas, kurio šeima pernai įsigijo seną pastatą Dariaus ir Girėno gatvėje.

Verslininkas mano, kad dokumentus iš Tauragės traukdamiesi žydai galėjo paslėpti. R. Laktionkinas svarsto – galbūt pastato palėpėje tokių ar kitokių dokumentų galima būtų rasti ir daugiau, tačiau specialiai ko nors ieškoti jis neketina.

– Specialiai neieškojome ir ieškoti neketiname, kitaip reikėtų ardyti pastogę, o to daryti nesinori, nes sijos puikiai išsilaikiusios, – sakė R. Laktionkinas.

Verslininkas juokauja, galbūt sename pastate, kuriame maždaug prieš 80 metų veikė žydų bankas, galėjo likti ir tuometinių pinigų. Kas ten žino. Beje, namas Dariaus ir Girėno gatvėje neturi rūsio, į gruntą tik sukalti pastoliai, nes, verslininko žiniomis, toje vietoje, prieš pastato statybas buvo pelkė.

– Kiek domėjomės, visa dabartinė Tauragės miesto centro teritorija buvo pelkė, ten, kur dabar „Ąžuoliuko“ vaikų darželis, – taip pat, – sakė verslininkas.

Laktionkinams būtų įdomu sužinoti, kas rašoma jų rastuose dokumentuose. Juos jie dovanos Tauragės krašto muziejui.

Surašyti jidiš kalba

Apie buvusio Tauragės žydų banko pastate rastus dokumentus pranešėme Lietuvos žydų bendruomenei. Jos atstovai tikino žinantys, kad Tauragėje tarpukario metais žydų bendruomenė buvo stipri, ir stebėjosi, kad Tauragėje vis dar gyvena žydų. Tauragėje žydų bendruomenės nebėra, jos veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Ukmergėje.

Lietuvos žydų bendruomenės vykdantysis direktorius Simon Gurevičius „Tauragės žinioms“ patvirtino, kad Tauragėje rasti dokumentai surašyti jidiš kalba. Šiandien Lietuvoje gyvena apie 5000 žydų ir tik keli šimtai jų moka jidiš. Kai kurie tik kalba šia kalba, deja, skaityti jidiš rašto nebemoka.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuva buvo vienas žymiausių žydų kultūros ir verslo centrų Europoje. Teigiama, kad tarpukario metais šalyje gyveno apie ketvirtį milijono šios tautybės žmonių. Daugumai jų jidiš kalba buvo gimtoji.

Banko finansiniai dokumentai

Kaip „Tauragės žinias“, apžiūrėję Tauragėje rastus dokumentus, informavo, Lietuvos žydų bendruomenės vykdantysis direktorius S. Gurevičius ir jo kolega jidiš kalbos specialistas, profesorius Dovid Katz, tai Tauragėje ir Skaudvilėje tarpukario metais veikusio Žydų liaudies banko vidaus finansiniai dokumentai, datuojami 1927 metų liepos 20 diena.

Pirminiais duomenimis, iš jų matyti, kad dokumento surašymo pagrindu Skaudvilės banko turtas perduodamas Tauragės žydų bankui. Dokumentų kalbą galima laikyti tikslia tuometine jidiš kanceliarine kalba. Esą trečiajame dvidešimtojo amžiaus dešimtmetyje jidiš kalba dažnai buvo vartojama kaip oficiali verslo, kurio atstovai buvo žydai, dokumentų tvarkymo kalba. Tačiau tokie sandoriai, koks užfiksuotas Tauragėje rastame dokumente, tuomet buvo labai reti.

Save laiko šimtaprocentine žyde

„Tauragės žinios“ susisiekė ir su Tauragėje gyvenančia medike Simona Sturoniene. Ji save laiko šimtaprocentine žyde. Ir, beje, vienintele tokia visoje Tauragės apskrityje.

Medikė labai susidomėjo rastaisiais dokumentais ir pažadėjo jų kopijas išsiųsti Izraelyje gyvenantiems bičiuliams, kurie puikiai moka jidiš kalbą.

– Aš pati šių dokumentų neperskaitysiu, nes skaityti jidiš nemoku. Manau, kad tai padarys Izraelyje gyvenantys bičiuliai, – „Tauragės žinioms“ sakė medikė.

Paklausta, kurie gi žmonės vis dėlto laikomi tikraisiais žydais, S. Sturonienė patikino, kad tikrųjų žydų ir tėvas, ir motina turi būti žydai.

– Mano giminėje daugybė kartų buvo žydai. Linija nutrūko ties manimi, nes mano vyras – lietuvis. Laikau, kad mano dukros yra pusiau žydės, pusiau lietuvės. Tačiau jei jos gyventų Izraelyje, būtų laikomos žydėmis, nes šioje šalyje žydais laikomi tie žmonės, kurių motinos tikros žydės, – sakė S. Sturonienė.

Buvo vienas stipriausių bankų Tauragės krašte

Tauragės paveldo tarnybos vadovas Edmundas Mažrimas sako, kad jo surinktais istoriniais duomenimis 1927 metais Tauragės žydų liaudies bankas turėjo 234 narius, o 1929-aisiais – jau 322.

– Tai buvo privatus bankas, kuriam yra vadovavęs mokslų daktaras Vareta, šis žmogus savo akcijomis labai prisidėjo prie Tauragės miesto ekonomikos augimo. Vėliau banko vadovavimą perėmė Haimas Marijampolskis, kuris yra direktoriavęs ir Tauragės progimnazijai. Žydų bankas Tauragėje skolino pinigus, aptarnavo klientus ir teikė paslaugas visiems, ne tik žydams. Kad verslininkų Laktionkinų dabar valdomame pastate prieš karą buvo žydų bankas, niekada abejonių nekilo, – kalbėjo E. Mažrimas.

Paveldosaugininko žiniomis, Žydų liaudies bankas 1927 metais Tauragėje veikė Vytauto gatvės 20-ajame name, 1939 m. – Dariaus ir Girėno alėjos 34 pastate.

Lankėsi Abramovičiaus palikuonis

Apžiūrėjęs rastuosius dokumentus, E. Mažrimas patvirtino, kad vienas jų – rašytasis ranka ypač svarbus, su vandens ženklais.

– Be jokios abejonės, žydų bendruomenė, Tauragėje ir Skaudvilėje gyvavusi iki sovietinės santvarkos, buvo labai stipri ir šviesi. Žydai buvo ne tik verslo, bet ir kultūros, mokslo žmonės. Prisiminimas apie juos gyvas iki šiol, Tauragėje gyvenusių žydų giminės ir dabar retkarčiais atvyksta į Tauragę, domisi, kur gyveno jų seneliai, ieško savo šaknų, – patikino paveldosaugininkas.

Prieš pat 2012 metų žiemos šventes į Tauragę buvo atvykęs garsiojo milijardieriaus Romano Abramovičiaus pusbrolis Salamonas Abramovičius. Jis kreipėsi į Tauragės paveldo tarnybą su prašymu padėti jam surasti vietą, kur prieš Antrąjį pasaulinį karą gyveno jo seneliai.

– Šis žmogus turi medicinos kliniką Londone, gimė, žinoma, jau ne Lietuvoje, tačiau labai nustebau, kad moka lietuviškai. Paklausiau jo, ar bendrauja su Romanu Abramovičiumi, sakė, kad bendrauja ir gana artimai, – apie vieno Abramovičių viešnagę Tauragėje kalbėjo E. Mažrimas.

Abramovičių šeimai prieškariu Tauragėje priklausė viešbutis.

Žydai „laikė“ Tauragės ekonomiką

Tauragės krašte žydai pradėjo kurtis XVIII a. viduryje. Savo išleistoje istoriografijoje apie Tauragės kraštą paveldosaugininkas E. Mažrimas rašo, kad istorinių šaltinių dokumentai teigia, jog 1587 metais žydai jau gyveno Tauragės dvare, kur nuomojo karališkąją muitinę.

XX-ajame amžiuje, ypač tarpukario metais, Tauragės žydai aktyviai dalyvavo miesto valdyme. 1921 metais į Tauragės miesto tarybą buvo išrinkta 10 narių, kurių keturi buvo žydai, o 1924-aisiais miesto Taryboje jau dirbo septyni žydai. Žydai buvo renkami ir į Tauragės burmistro pavaduotojo postą. Rinkėjų pasitikėjimas šios tautybės žmonėmis įrodė jų bendruomenės brandumą ir sugebėjimą ne tik stiprėti ekonomiškai, bet ir aktyviai integruotis į Tauragės gyvenimą. Tauragės miesto žydai tarpukario metais į krašto biudžetą sumokėdavo daugiausiai mokesčių – apie 90 procentų. Nieko nuostabaus – žydai Tauragėje steigė mokyklas, vieną po kitos kūrė verslo įmones – jiems priklausė plytinė, muilo fabrikas, vilnos apdirbimo įmonės, spaustuvė (beje, E. Mažrimo teigimu, Laktionkinų rastieji dokumentai buvo spausdinti būtent žydų spaustuvėje, ir sovietiniais metais veikusioje Spaustuvės gatvėje), lentpjūvės, malūnai, kepyklos, siuvyklos, fotografijos salonai, kirpyklos, skalbykla, bakalėjos, mėsos parduotuvės, restoranai ir smuklės, tekstilės parduotuvės, net kino teatras, juvelyrikos salonas, knygynai, bankas. Tauragės žydai buvo laikomi vieni stipriausių prekiautojų krašte – pardavinėjo visas įmanomas buities priemones – nuo kuro iki aprangos ir kosmetikos.

Tačiau sulig Antrojo pasaulinio karo pradžia žydų gyvavimas Tauragėje baigėsi. Ne viena šeima kartu su lietuviais buvo ištremti į Sibiro platybes. Kitus vokiečių okupacinė valdžia sušaudė čia pat gimtajame krašte, prieš tai pareikalavusi atiduoti naciams brangenybes. Remiantis istoriniais dokumentais vien 1941 m. Antšunijos kaime fašistai sušaudė apie 3000 Tauragės krašto žydų – vyrų, moterų ir vaikų, tais pačiais metais Visbutų kaime buvo nužudyta 900 šios tautybės vyrų, kiti buvo išvežti į Vokietiją darbams. Tiesa, šiais skaičiais operuojama iki šiol. Jų tikslumas nėra autentiškas.

1939 metais vien Tauragės mieste gyveno apie 4000 žydų. Po karo Tauragėje jų tebuvo likę 30. Dauguma jų pasitraukė į Izraelį.

Pakvies į fotografijų parodą „Tauragės žydai“

Tauragės paveldo tarnyba šiuo metu ruošia eksponuoti istorinių fotografijų parodą „Tauragės žydai“. Tauragiškiai ją netrukus apžiūrėti galės Tauragės kultūros rūmuose.

– Gilinantis į žydų istoriją ir dabartį, mums kyla daugybė prieštaravimų: visai čia pat sunkūs genocido laikų prisiminimai, kaltės ir gėdos jausmas, pasišventėlių, gelbėjusių žydus, pasiaukojimas ir kilnumas. Suvokdami, kas XX-ajame amžiuje atsitiko su žydais, suprantame, kad neįmanoma per dieną ar metus pakeisti istoriškai susiformavusio žmonių mąstymo. Praktiškasis šių tikslų įgyvendinimas reikalauja iš abiejų pusių daug kantrybės, savikritikos ir tolerancijos. Ši kukli paroda – mažas žingsnelis ta kryptimi, tikimės atidaus jos lankytojų žvilgsnio ir atviros širdies. Parodos lankytojai turės progą per istorines fotografijas susipažinti su Tauragėje gyvavusia gausia žydų bendruomene, čia kadaise gyvenusiais Tauragės miestiečiais, – sako E. Mažrimas.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 15 valandų
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.