Kodėl iš Sartininkų bėga mokiniai?
Įkelta:
2013-06-17
Nuotrauka
Aprašymas
Sartininkų pagrindinė mokykla antradienį sulaukė būrio valdžios atstovų. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Sartininkų pagrindinės mokyklos direktorė Irena Paulauskienė: nėra nieko geriau, kai mokykla – ant kiemo. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Daiva SITNIKIENĖ

daiva@taurageszinios.lt

Sartininkų kaimo gyventojai dar šį pavasarį rajono valdžios prašė išsaugoti kaimo pagrindinę mokyklą. Žmonių prašymus vietos politikai patenkino. Kad mokykla nebūtų uždaryta, Tarybos spendimu ji buvo prijungta prie Žygaičių gimnazijos. Atrodo, visi turėtų būti patenkinti, tačiau viskas ėmė kardinaliai keistis – Tarybos sprendimas yra, o jo įgyvendinti nebeįmanoma. Mįslingomis aplinkybėmis vienas po kito tėvai pareiškia norą savo vaikus leisti į Žygaičių gimnaziją, Natkiškių, Vainuto mokyklas. Pajutę mažėjantį darbo krūvį balandį iš darbo panūdo išeiti ir mokytojai. Antradienį Sartininkų mokykloje sukviestame rajono valdžios, Švietimo skyriaus ir vietinių pedagogų bei moksleivių tėvų pasitarime prabilta apie povandenines sroves.

Kas privertė tėvus persigalvoti?

Vadovaujantis mokyklos steigėjos Tauragės rajono savivaldybės tarybos sprendimu nuo 2013 metų rugsėjo 1 dienos Sartininkų pagrindinė mokykla turi būti prijungiama prie Žygaičių gimnazijos kaip pagrindinio ugdymo skyrius. Tvirtinant klasių komplektų skaičių planuota, kad 2013–2014 metais Sartininkų pagrindinio ugdymo skyriuje, 1–8 klasėse, mokysis 41 mokinys ir 12 priešmokyklinukų. Būtų sukomplektuoti du pradinio (1–4 klasių) ir du pagrindinio (5–8 kl.) ugdymo komplektai. Buvo apskaičiuotos ir mokinio krepšelio lėšos – 300 tūkstančių litų bei savivaldybės lėšos – 150 tūkstančių litų.

Tarybos sprendimas Sartininkų mokyklą prijungti prie Žygaičių gimnazijos patenkino vietinių gyventojų prašymą nepanaikinti kaimo mokyklos. Tačiau, kaip paaiškėjo antradienio susirinkime, po gražaus Žygaičių gimnazijos pristatymo sartininkiškiams, po gimnazijos ir seniūnijos socialinių darbuotojų apsilankymo keliose Sartininkų daugiavaikėse šeimose, pokalbių su bendruomenės nariais dėl jungtinių klasių, mokinių pavežėjimo, maitinimo organizavimo dalis tėvų persigalvojo dėl mokyklos pasirinkimo ir pareiškė norą rinktis Žygaičių gimnaziją, keletas Natkiškių (Pagėgių sav.) bei Vainuto (Šilutės sav.) mokyklas.

Naujausiais duomenimis, Sartininkų pagrindinėje mokykloje liktų vienas pirmokas, keturi antrokai ir tiek pat ketvirtokų, 6–8 klasėse mokytųsi septyni mokiniai. Dėl 12 priešmokyklinukų klausimų nekyla. Mokytojai lieka tik du. Jei reiktų, išėjusiuosius pakeistų Žygaičių gimnazijos pedagogai. Iš darbo pasišovę išeiti mokytojai apskaičiavo, kad vis mažėjant darbo krūviui darbą labiau apsimoka palikti dabar, o ne vėliau, kai išeitinės kompensacijos mažėjant darbo krūviui tik mažės.

Priežasčių neišlaikyti mokyklos daug

Dėl mokinių migracijos kintančiai situacijai aptarti birželio 4 dieną buvo sušauktas Švietimo komisijos posėdis, kuriame Žygaičių gimnazijos direktorė Daiva Gabietaitė įvardijo ne vieną priežastį, dėl ko sudėtinga išlaikyti Sartininkų pagrindinę mokyklą. Susirinkimo metu kalbėta, kad Sartininkų pagrindiniame skyriuje beliks 28 moksleiviai iš 41, šiandieniniais duomenimis – tik 16, ir tai dar kai kurie abejoja. Kaip tuokart sakė Žygaičių gimnazijos direktorė, labiausiai komplikuotas ugdymas būtų 5–8 klasėse.

Kita priežastis – mokytojai. Kadangi dauguma atvažiuojantys iš Tauragės ir pasišovę išeiti iš darbo, mokytojus tektų vežioti iš Žygaičių gimnazijos.

Dar viena problema – šiųmetis šildymo sezonas baigtas sistemai esant avarinės būklės. Katilų atnaujinimas kainuotų keliasdešimt tūkstančių litų.

Kai kurie Švietimo komisijos nariai tuokart kalbėjo, kad racionaliausias sprendimas – 5–8 klasių mokinius vežti į gimnaziją, o direktorei „padirbėti“ su jų tėveliais, kad vaikai tokį mokymosi variantą pasirinktų. Tokiu atveju Sartininkuose liktų tik pradinės klasės.

Skundėsi, kad grasino atimti pašalpas?

Antradienį į susirinkimą atvykę tėveliai, norintys, kad Sartininkuose liktų pagrindinė mokykla, dėl netikėtos mokinių migracijos kaltino Žygaičių gimnazijos ir Žygaičių seniūnijos socialinius darbuotojus. Viešai pareikšta, kad socialinės darbuotojos apsilankiusios keliose Sartininkų daugiavaikėse šeimose absurdiškai grasino – jei nesutiks vaikų leisti į Žygaičių gimnaziją, nebegaus socialinių pašalpų. Niekam ne paslaptis, kad priežasčių nutraukti pašalpą nesunku surasti, ypač jei šeimoje vartojami svaigalai. Viena moksleivio mama išklojo girdėjusi, kad socialinė darbuotoja kitai šeimai priekaištavo, esą jau pernai vaiką reikėjo leisti į Žygaičių gimnaziją, ten jis būtų geriau išmokęs skaityti ir rašyti. Esą socialinė darbuotoja tėvus tikino, kad didesnėse klasėse vaikams mokytis geriau nei mažose, ypač jungtinėse. Viena mokytoja Žygaičių gimnazijos direktorei priminė sakius, kad sujungus mokyklas niekas nepasikeis, išskyrus tai, kad skyriuje nebedirbs Sartininkų mokytojai.

Žygaičių gimnazijos direktorė Daiva Gabietaitė tokius kaltinimus neigė, tačiau neslėpė, kad gimnazijos socialinė darbuotoja kartu su seniūnijos socialine darbuotoja vyko susipažinti su šeimomis.

Kad įsitikintų, ar šie kaltinimai ne iš piršto laužti ir kodėl moksleivių tėvai staiga persigalvojo lankyti Sartininkų mokyklą, o mokytojai pareiškė norą išeiti iš darbo, Tauragės rajono meras Pranas Petrošius pasiūlė susitikti ir apie tai pasikalbėti dar kartą kitą antradienį, mat apie šį susitikimą, anot atėjusiųjų, žinojo tik nedaugelis tėvų. Meras pažadėjo, kad į Sartininkus bus pakviesti ir seniūnijos bei gimnazijos socialiniai darbuotojai. Pasak jo, tik nuo tėvų priklauso, ar Sartininkuose liks mokykla.

Aktyvi agitacija

– Povandeninės srovės. Prieš jas esame bejėgiai. Kaimo žmonės daug ko bijo, – „Tauragės žinioms“ sakė Sartininkų pagrindinės mokyklos direktorė Irena Paulauskienė.

Pasak jos, jau nuo praėjusių metų vyksta stipri agitacija. Pernai liepos–rugpjūčio mėnesiais į Žygaičių gimnaziją netikėtai mokytis perėjo 22 vaikai.

– Kiek galėjome, susiruošėme mokyklą, išsidažėme. Tikėjomės dar 3–4 metus išgyventi. Juk nėra nieko geriau, kai mokykla – ant kiemo. Nebebus mokyklos, nebebus ir vaikų popamokinio užimtumo. Tokie tėvų persigalvojimai kaip perkūnas iš giedro dangaus. Gaila ir mokytojų, ir mokinių. Man tai jau pensija, – dėl kitų nuogąstavo Sartininkų pagrindinės mokyklos direktorė.

„Tauragės žinioms“ I. Paulauskienė pasakojo negalėjusi neįsileisti į savo mokyklą Žygaičių gimnazijos atstovų susitikti su moksleivių tėveliais. Pagal Tarybos sprendimą nuo rugsėjo Sartininkų pagrindinė mokykla – Žygaičių gimnazijos skyrius. Tiesiog vieną dieną jai paskambinusi Žygaičių gimnazijos direktorė pranešė, kad vyks susitikimas su tėvais ir tam nurodė paruošti klasę. Moksleivių tėvelius pasirūpino sukviesti pati Žygaičių gimnazija.

Spręsti klausimą būtina skubiai

Antradienį Sartininkų pagrindinę mokyklą aplankę valdžios atstovai – meras P. Petrošius, jo pavaduotojas Silverijus Statkus, mero patarėja Rita Grigalienė, savivaldybės administracijos direktorius Algirdas Mosėjus, Tarybos Švietimo komiteto narys Darius Bredelis ir Švietimo skyriaus specialistės vieningai sutarė, kad spręsti šį klausimą būtina kuo greičiau, kitaip rugsėjo pirmąją sulauksią akibrokšto, kai į mokyklą ateis vos keletas mokinių. Jei dabar bus nuspręsta, kad Sartininkuose nebeliks pagrindinės mokyklos, pradinių ir priešmokyklinių klasių pastato dalyje reiks atjungti šildymo sistemą. Tam jau dabar reiktų pradėti ruoštis.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.