Rinkimų išvakarės. Klausiame kandidatų...
Įkelta:
2015-02-27
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka

Pirmąkart Lietuvoje rengiami tiesioginiai mero rinkimai kelia daug diskusijų ir susidomėjimo. „Tauragės žinių“ skaitytojų prašymu parengėme dar vieną trumpą kandidatų į mero postą apklausą. Pateikėme po tris klausimus:

1. Gyventojų rajone mažėja, o biudžetininkų daugėja. Kokių priemonių ketina imtis būsimasis meras šiuo klausimu?

2. Ką mano kandidatai apie kaimų mokyklas, kuriose mokosi vos keli mokiniai – uždaryti ar nuostolingai laikyti?

3. Ko gali tikėtis biudžetininkai, kandidatui tapus meru?

Vaidotas Globys:

1. Mano manymu, reikia būtinai tikrinti darbuotojų kompetenciją. Žiūrėti, ar tikrai biudžetiniame aparate darbuotojų yra tiek, kiek reikia. Iš karto pulti atleidinėti nėra reikalo.

2. Šiuo atveju būtina atsižvelgti į Švietimo ministerijos tendencijas. Tačiau, jei mokykla dirba visai nuostolingai, gal naudingiau būtų moksleivius pavėžėti į didesnes mokyklas. Taip ir išsilavinimas būtų geresnės kokybės, nes didesnės mokyklos pritraukia aukštesnės kompetencijos specialistus, yra daugiau būrelių.

3. Reikės dirbti kokybiškai. Kai kas dirba atmestinai. Aš tikrai reikalausiu atsakingo požiūrio į darbą.

Zigmantas Grikšelis:

1. Labai dažnai yra proteguojami savi žmonės – įdarbinami nepaisant to, ar reikia, ar nereikia. Žmonės emigruoja, nes smulkusis verslas neturi kur plėstis. Strategines vietas užėmę vos ne plėšikautojai. Reikia kurti smulkų verslą, gerinti jo mikroklimatą. Jei biudžetininkai visi dirbtų žmonių labui, tai aš jų kiekį pateisinčiau. Juk jei žmogus nori atidaryti mažą dirbtuvėlę, nieko nuostabaus, kad dažnas nemoka pats dokumentų ruošti, projektų rašyti. Reikia, kad jam kas padėtų. Dažnu atveju tokią pagalbą labai sunku gauti.

2. Į šią problemą reikia žiūrėti jautriai. Jei yra 20 mokinių, tai gal galima tą laidą išleisti. Jei vos keli mokinukai ir milijonai nuostolių, tai net tarybiniais laikais neleisdavo tokių mokyklų laikyti. Gal tada geriau pavežti – bus jiems mieste ir pamokos, ir būrelių daugiau. Projektinės lėšos padeda laikinai. O dar gana dažnai projektai rašomi dėl projektų – pasidalina pinigus rašantieji ir tiek.

3. Tegu jie nebijo, kad pulsiu atleidinėti. Bet reikės dirbti, kad visuomenei būtų nauda. Specialistų pas mus yra, bet jiems neduodama darbo kryptis. Lenkijoje, kaimuose, kuriami verslai, padeda vieni kitiems, stipri savivalda. Mes per 25 metus turim visuomenę be savivaldos priežiūros. Žmonės turi burtis ir daryti naudingus darbus, o ne politikuoti.

Valius Grinius:

1. Reikia gerinti gyvenimo kokybę, duoti žmonėms darbo ir galimybę uždirbti, pagarbą žmogui. Taip pat būtina orientuotis į rezultatus.

2. „Aukso vidurys“ – geriausia išeitis. Kaip jau minėjau, viskas priklauso nuo gyvenimo kokybės. Ir prieš priimant sprendimus reiktų žiūrėti į kiekvieną situaciją individualiai. Jei jau visai keli vaikai liko, tai gal geriau ir uždaryti, kad nebūtų krūva nuostolių visam rajonui. Tada naudingiau vaikus pavėžėti į kitą artimiausią mokyklą.

3. Čia turėtų būti atliekamas etatų tikslinimas, kad nebūtų nereikalingų etatų prikurta. Iškart atleisti žmonių nereiktų. Jei jau dirba, reiktų tinkamai formuoti darbo krūvį, kad tikrai pateisintų savo užimamą darbo vietą ir gaunamą atlyginimą.

Sigitas Mičiulis:

1. Reikalausiu atsakomybės už kuruojamas darbo sritis. Didinsime biudžetinių įstaigų darbo kokybę ir kelsime darbuotojų kvalifikaciją. Biudžetinėse įstaigose dirba nemažai kompetentingų specialistų, todėl masinių atleidimų nebus. Dirbdami komandoje pritrauksime investicijų į Tauragės kraštą, o tai padės sukurti naujas darbo vietas, grąžinti jaunimą iš kitų miestų bei užsienio.

2. Visų pirma, turi būti atliktas tinkamas situacijos įvertinimas. Priimant sprendimus turi būti atsižvelgta į mažųjų Tauragės krašto piliečių interesus. Jie turi gauti tinkamos kokybės lavinimo paslaugas, turėti galimybę ugdyti savo socialinius įgūdžius bendraudami su bendraamžiais.

3. Skatinsiu biudžetinėse įstaigose dirbančių tauragiškių tobulėjimą, suteiksiu laisvę jų idėjoms ir mintims. Reikalausiu atsakomybės už kuruojamą sritį. Vertinu darbuotojų sugebėjimus, o ne partiškumą.

Vytautas Navickas:

1. Reikėtų audito – gal viskas yra gerai, tačiau patikrinti būtų naudinga. Nuo pirmos dienos atleidinėti tikrai neverta. Kai kurias funkcijas Vyriausybė perleidžia savivaldybėms, todėl gali atrodyti, kad biudžetininkų aparatas didėja, tačiau daugėja ir darbo. Aktualiausia būtų peržiūrėti savivaldybės įmones. Gal tam tikri etatai galėtų būti optimizuojami, galbūt kieno nors paslaugų tektų ir atsisakyti.

2. Aš esu švietėjo, kuris tarpukario Lietuvoje kūrė mokyklas, proanūkis. Man mokyklų uždarymas – labai skaudus klausimas. Kaimai be mokyklų bus mirę. Mokyklos kaimuose yra tarsi bendruomenės centrai. Dažnai, kol nėra darbo vietų, normalaus susisiekimo, tėvai negali gyventi kaime, o dirbti, tarkim,Tauragėje. Todėl jie išsikelia, o vietinės mokyklos tuštėja. Kartais reikia būti pragmatišku kalbant apie patiriamus nuostolius, bet reikia ir ieškoti būdų išlaikyti tokias nedideles mokyklas.

3. Biudžetininkai yra žmonės kaip ir visi kiti. Iš darbų niekas neatleidinės, bet rezultatų reikės. Jei jų nebus, tai gal reiktų perkelti žmogų kitur. Gal į kitą sferą, kur geriau seksis ir turės daugiau supratimo. Kas su manimi dirbo, tas žino mano požiūrį į darbuotojus. Stengiuosi išmokyti to, ko pats moku. Svarbiausia savirealizacija.

Silverijus Statkus:

1. Nemažinčiau biudžetininkų skaičiaus. Geriau tegu žmonės gauna darbą negu pašalpą. Su pašalpa žmogus yra žlugdomas, o ne jam padedama. Naudos atleidus nebus ir nesutaupysime, nes socialinės išmokos dabar siekia minimumo dydį.

2. Uždaryti neskubėčiau. Reikia pasverti visus už ir prieš. Pradines mokyklas reikia išlaikyti kuo arčiau namų, kad patys mažiausieji galėtų saugiai grįžti į netoliese esančius namus. Manau, reikia kiekvieną atvejį svarstyti atskirai. Visokių variantų yra ir kiekvienoje mokykloje situacija skirtinga. Svarbiausia, kad nebūtų nuskriausti mažiausieji.

3. Aš manau, kad reikia pakelti seniūnijose dirbančių algas. Būtina taupyti, tačiau kai kurie gerai dirbantys žmonės turėtų būti labiau įvertinti.

Pranas Petrošius:

1. Dėl gyventojų mažėjimo rajone reiktų pasitikslinti duomenis. Situacija šiuo metu tikrai stabilizavosi. O ir praėjusiais metais, Statistikos departamento duomenimis, iš mūsų rajono išvyko apie 100 žmonių – tikslaus skaičiaus negaliu dabar pasakyti. Biudžetininkų skaičius taip pat nedidėja. Be to, ne viską sprendžia gyventojų skaičius. Savivaldybėje dirbantys žmonės reikalingi, nes reikia administruoti didžiules ateinančias investicijas. ES lėšoms ir projektams administruoti taip pat reikalinga komanda. Šie žmonės sėdi tikrai ne veltui.

2. Neplanuojamas joks uždarymas. Tokia yra ne tik rajono valdžios, bet ir valstybinė politika. Vaikai nuo 3 metų yra sukomplektuojami į tokių mokyklų grupes ikimokykliniam ugdymui, pavyzdžiui Dacijonuose. Išlaikome mokyklas teikdami daugiau paslaugų. O priešmokyklinėse grupėse vaikai gauna gerą pasiruošimą ir į pirmą klasę atkeliauja jau su savo žinių bagažu.

3. Esu įsigilinęs į savivaldos reikalus ir manau, kad nieko nereikia performuoti ar reformuoti. Galbūt praverstų inventorizacija, atlikti neryškius pakeitimus. Tačiau itin didelių pertvarkų aš nematau. Į kiekvieną žmogų žiūriu pagal jo darbą. O kas paskleidė gandus, jog ketinama atleisti žmones, aš nežinau. Jei tai būtų reikalinga, jau būčiau tai padaręs iki kadencijos pabaigos.

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 10 valandų
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.