Morta PIPIRIENĖ
„Tauragės žinių“ žurnalistus ne kartą pasiekė vienokie ar kitokie atsiliepimai apie Tauragėje įsikūrusias maistą gaminančias įmones. Ne vienas suvalgęs viešojo maitinimo įstaigose ruošiamo maisto, o ypač pasivaišinę greitaisiais užkandžiais, skundėsi skrandžio skausmais ar kitais negalavimais. Į redakciją paskambinęs tauragiškis M.B. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) išklojo, kad „Star Pizza“ picerijos darbuotojos, gamindamos maistą, ne tik nedėvi pirštinių, bet ir nereaguoja į prašymus nusiplauti rankas. Viena iš „Star Pizza“ ir „Sumuštinių baro“ savininkių Vilma Pažereckienė teigia, kad pirštines gaminant naudoti neprivaloma.
Į prašymą nusiplauti rankas nesureagavo
– Atėjęs užsisakyti picą mačiau, kad „Star Pizza“ picerijos darbuotojos rūko lauke. O kai pribėgo priimti mano užsakymo ir gaminti picos, jos nenusiplovė rankų. Tai pastebėjęs paprašiau, kad nusiplautų. Juk tai nėra taip sunku. Tačiau darbuotojos nereagavo į mano pastabas. Rankų neplauna, pirštinių nedėvi, tai ko stebėtis, kai kam nors susuka skrandį, – piktinosi tauragiškis M.B.
Į „Tauragės žinių“ redakciją kiek anksčiau užsukęs kitas laikraščio skaitytojas taip pat skundėsi tiems patiems savininkams priklausančio, neseniai duris klientams atvėrusio, „Sumuštinių baro“ tvarka.
– Gamina kaip papuola. Ten tvarkos nėra: mačiau, kaip kopūstus deda plikomis rankomis. Ta pati darbuotoja pinigus skaičiuoja ir su kasa dirba, vėliau sumuštinį eina gaminti – nė nesužiūrėsi, ar plovė rankas. Ar nebūtų paprasčiau vienai dirbti vien tik su kasa, o kitai merginai gaminti sumuštinius? Ir darbas greitai eitųsi, ir žmonės nesiskųstų dėl higienos nesilaikymo, – išeitį pasiūlė „Tauragės žinių“ skaitytojas.
„Star Pizza“ ir „Sumuštinių baro“ vadovė Vilma Pažereckienė žurnalistei tvirtino, kad pirštines gaminant naudoti esą neprivaloma. O dėl rankų plovimo ji patikino sugriežtinsianti darbuotojų priežiūrą.
– Picerijoje kriauklė įrengta taip, kad klientui nesimato. Gal žmogus tiesiog nepastebėjo, kada jos nusiplovė rankas. Visgi esant tokiam nusiskundimui norėčiau žinoti laiką, kada įvyko incidentas. Tuomet viską būtų galima patikimai patikrinti vaizdo stebėjimo kamerų įrašuose. Pirštines naudoti tikrai neprivaloma, o dirbant su karštais įrenginiais tai net pavojinga. Visada yra rizika, kad darbuotojas nusidegins ranką. Jūs pagalvokite, kas būtų, jei prie karštos krosnies prisiliestų ir nudegtų ranką su gumine pirštine – guma priliptų prie odos. Iš tiesų, labai dėkoju už išsakytą skundą ir būtinai pasidomėsiu situacija. Esant pažeidimams, būtinai pasitaisysim, – kalbėjo V.Pažereckienė.
Po terminio apdorojimo bakterijos turi žūti
Pasak greitojo maitinimo įstaigų bendraturtės, „Sumuštinių bare“ maistas rankomis beveik neliečiamas. Tačiau jei ir būtų paliestas, bakterijos turėtų žūti po sumuštinio terminio apdorojimo.
– „Sumuštinių bare“ rankomis produktai liečiami minimaliai. O po terminio apdorojimo sumuštinis į dėžutę įdedamas su žnyplėmis, tad pakaitintas maistas rankomis nebeliečiamas. Tačiau galiu patikinti – būtinai pasikalbėsiu su darbuotojais, kad nepamirštų plauti rankas, nes visos tam reikalingos sąlygos tikrai yra sudarytos ir mums svarbu, kad klientai būtų patenkinti, – tvirtino pašnekovė.
Rankas būtina plauti dažnai
Susidariusią situaciją pakomentuoti paprašytas Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Kęstutis Patašius „Tauragės žinių“ žurnalistei teigė, kad pirštinės nėra būtinos, tačiau rankas reikia plauti itin dažnai.
– Galima gaminti be pirštinių, tačiau rankos turi būti plaunamos prieš darbą, po kiekvienos pertraukos, prieš pereinant nuo vienos darbo operacijos prie kitos, palietus įvairias atliekas, nešvarius daiktus, po įrengimų tvarkymo, pasinaudojus tualetu, palietus pinigus, pasinaudojus telefonu ir, savaime aišku, parūkius. Rūkymui turi būti skirta atskira vieta ir numatytas pertraukų laikas, kurio metu darbuotojai galėtų rūkyti, – pasakojo Tarnybos viršininkas.
Pasak K.Patašiaus, net su darbo rūbais negalima eiti parūkyti. Specialieji darbo rūbai turi būti palikti tam tikslui skirtoje vietoje ir parūkius būtina laikytis asmens higienos reikalavimų – nusiplauti ir dezinfekuoti rankas, užsidėti darbo rūbus. Su šiais reikalavimais maisto tvarkymo subjekto savininkas privalo supažindinti darbuotojus ir vykdyti asmens higienos reikalavimų kontrolę.
– Dirbti su pinigais ir po to su maisto produktais yra nehigieniška. Maistas, skirtas tiesioginiam vartojimui, per rankas negali susiliesti su taršos šaltiniu – pinigais ar kasos aparatu. Esant dideliam pirkėjų srautui, darbuotojos turėtų pasiskirstyti darbus. Viena turėtų ruošti tik maistą, kita atlikti pinigines operacijas. Jei abi darbuotojos dirba su pinigais, kasa ir gamina maistą, tuomet privaloma maisto ruošimo metu dėvėti vienkartines pirštines arba plauti rankas pereinant nuo vienos darbo operacijos prie kitos, – reikalavimus išdėstė K.Patašius.
Anot Tauragės VMVT vadovo, atsakingas dėl higienos reikalavimų laikymosi yra maitinimo įstaigos savininkas. Būtent savininkai privalo užtikrinti, kad darbuotojai laikytųsi higienos reikalavimų.