Kaip išgyventi už 100 eurų?
Įkelta:
2016-04-11
Nuotrauka
Aprašymas
Menkas socialines išmokas gaunantys tauragiškiai guodėsi, kad vos sukrapšto pinigų maistui. Autorės nuotrauka

Iš socialinės pašalpos gyvenantis Marius Norkus klausia – kaip pragyventi, kai ilgai nesusiradus darbo mažinama vos 102 eurus siekianti socialinė pašalpa? Iš ko išlaikyti šeimą? Vyrui kalbantis su žurnaliste, prie Tauragės miesto seniūnijos patalpų išsirikiavo eilė panašaus likimo žmonių. Kai kurie sakė bandantys išgyventi iš konteineriuose rastų butelių.

Kaip pragyventi?
Su žurnalistais susisiekęs tauragiškis Marius Norkus prašė padėti gauti iš valdininkų vieną atsakymą – iš ko pragyventi pašalpas gaunantiems žmonėms? Vyras tikino gaunantis vos 82 eurus, iš kurių, padengus būtiniausias išlaidas, duonai tiesiog nebelieka.
Prie Tauragės rajono seniūnijos rytais susirenka ir daugiau už socialinę pašalpą dirbančių asmenų. Daugelis jų tikina, kad vos suduria galą su galu. Ilgalaikiams pašalpininkams pinigai kasmet mažinami, taip skatinant susirasti darbą ir neįprasti gyventi iš socialinių išmokų, tačiau prie seniūnijos būriavęsi žmonės sakė, kad darbą rasti ne taip paprasta.
– Stovintiems darbo biržoje yra mokama 102 eurų socialinė pašalpa. Aš pats begaunu 82 eurus. Iš jų 53 sumoku už buto nuomą ir 14,50 eurų už vaistus – juos privalau įsigyti kas mėnesį. Tai kas belieka? Iš ko duoną pirkti? Gerai dar, kad iš „Maisto banko“ produktų paketus gaunu, – dėstė situaciją bedarbis.
Pokalbio klausęsis pašnekovo bičiulis pridūrė iš savivaldybės gaunantis dar mažesnę pašalpą.
– Man moka 71 eurą. Giminės šiek tiek padeda. Duokit darbą statybose – namą nuo pamatų galiu pastatyti. Bet nėra to darbo, – tikino Remigijus.
– Aš tai jau tik 65 eurus begaunu. Kartais einu šiukšlių konteineriuose ieškoti, „bambalių“ – dažnai būna išmestų, tai nunešu į taromatus priduoti. Ir tie 10 centų yra pinigas, kai nieko daugiau neuždirbi. Už butą jau turiu skolų. Prieš kurį laiką darbo birža siuntė į seniūniją, bet vos įėjus pro duris moteriškės paprašė duoti dokumentus, greit užrašė, kad pasirinktas kitas kandidatas ir išvijo lauk, – apie sunkią savo situaciją pasakojo Kęstutis.
Čia pat prakalbusi Regina teigė gaunanti 62 eurus, tačiau sakė turinti sutuoktinį, kuris gauna invalidumo pensiją. Tai esą padeda pragyventi. Be to, moteris džiaugėsi kol kas neturinti skolų už butą.
– Noriu dirbti, esu dar jaunas. Man 31 metai. Bet to darbo nėra, o birža siunčia ten, kur atlyginimo  nemoka. Nesuprantu, ir kaip tokių dalykų nepastebi mokesčių inspekcija, – kalbėjo Vaidas.

Skatina ieškotis darbo
– Pagrindinis socialinės pašalpos mažinimo tikslas yra integracijos į darbo rinką skatinimas, ilgalaikės priklausomybės nuo piniginės socialinės paramos mažinimas bei piktnaudžiavimo parama sumažinimas. Darbingi asmenys turi ieškoti galimybių įsidarbinti. Viena iš priežasčių, kodėl kai kuriems gyventojams sunku rasti darbą, yra žema jų kvalifikacija. Todėl reikia kelti kvalifikaciją ar įgyti naują. Darbo birža organizuoja perkvalifikavimo kursus, kuriuose žmonės mokomi tų specialybių, kurios šiuo metu reikalingos darbo rinkai, – apie pašalpų mažinimo priežastis kalbėjo mero patarėjas K. Gabšys.
Kaip progą įsidarbinti mero patarėjas siūlė imtis žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų teikimo pagal paslaugų kvitą. Taip save įdarbinantys asmenys liktų bedarbių sąrašuose ir toliau gautų socialinę pašalpą, tačiau turėtų galimybę papildomai užsidirbti.
– Fiziniai asmenys pagal paslaugų kvitus gali teikti žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas, kurios yra laikinos arba vienkartinės ir kurioms teikti nereikalingi specialūs įgūdžiai ar leidimai. Tai skatina teikti paslaugas ir tuos žmones, kurie neturi aukštos kvalifikacijos: jie gali gauti legalių pajamų, nenutolti nuo darbo rinkos, stiprinti motyvaciją ieškoti nuolatinio darbo. Darbo biržoje bedarbiais užsiregistravę asmenys nepraras bedarbio statuso, jiems nebus nutraukiamas ir socialinės pašalpos mokėjimas. Skaičiuojant piniginę socialinę paramą, į gaunamų pajamų sumą įskaitoma tik ta iš paslaugų teikimo gauta pajamų dalis, kuri viršija 1750 Eur per einamuosius kalendorinius metus, – patikslino K. Gabšys.

Ar lietus, ar saulė – šluoja gatves
Daugelis pašnekovų viešinti savo pavardžių nenorėjo, nepatiklūs žvilgsniai krypo į žurnalistės rankose laikomą fotoaparatą. Tačiau M. Norkus tikino nieko nesibaiminantis, nes jau nebeturi ką prarasti.
Išeities nerandantis M. Norkus pokalbio metu prabilo ir apie dirbančiųjų už pašalpas nelygybę. Pasak jo, vyrai savo valandas gali atidirbti pagal susitarimą su ūkvedžiu – jei lyja, tada dirbti nereikia. O moterys esą priverstos atidirbti visas numatytas dienas iš eilės, nepaisant oro sąlygų.
– Jas dirbti varytų, turbūt ir uraganui siaučiant. Matytumėt, kokios šlapios grįžta po darbo lietuje. Ar tai žmoniška? Iš kokių pinigų gydytis, jei susirgtų? – retoriškai klausė bedarbis.
– Visi norėtų teisybės ieškoti, bet visi tyli. Tegul atima mano pašalpą už kalbėjimą. Susideginsiu prie savivaldybės. O kas man belieka? – sarkastiškai juokavo pašnekovas, čia pat pridūręs, kad ir tai per didelė prabanga – kuras esąs brangus.
Bemaž visi kalbintieji asmenys sutartinai tvirtino, kad toks pragyvenimo lygis ne tik skatina mesti rūkyti, bet ir... valgyti. Susimokėjus už būtiniausias išlaidas, pinigų lieka vos duonos kepalui.

„Šiltus“ darbininkus siunčia namo
Tauragės miesto seniūnas Virginijus Žilius teigė, jog darbus skirsto seniūnijos ūkvedys bei seniūno padėjėja, kurie ir prižiūri dirbančiuosius.
– Už socialinę pašalpą žmonės turi išdirbti 10 dienų po 4 valandas. Kadangi negalime skirti maitinimo, tai dirbti leidžiama tik pusę darbo dienos. Kai kurie pagal pašalpų dydį gauna atidirbti mažesnį valandų skaičių. Jei susirenka daug žmonių, tai nerandame darbo jiems visiems iš karto. Tada prižiūrintieji darbininkus padalina – vieniems tenka dirbti mėnesio pradžioje, kitiems – pabaigoje, – aiškino V. Žilius.
Pasak miesto seniūno, kalbos apie nelygybę sklando jau seniai, tačiau nepatenkintieji esą gali bet kada ateiti į seniūniją pasikalbėti ir išsakyti savo skaudulius.
– Gal mano padėjėja, norėdama daugiau tvarkos, daugiau ir kontroliuoja dirbančias moteris. Kalbėkim atvirai, yra tokių darbininkų, kurių kartais nenorėtume matyti. Prisiimam atsakomybę už žmones, saugumas labai svarbu. Jei atėjo darbininkas „šiltas“, tai ūkvedys tokį siunčia namo, – apie viešųjų darbų ypatumus pasakojo seniūnas.
Visgi V. Žilius patikino, kad neblaivių darbininkų gerokai sumažėjo. Dirbančiuosius prižiūrintiems seniūnijos darbuotojams svarbiausia, kad būtų išvengta nelaimingų atsitikimų.

Sumažėjo pašalpų gavėjų
„Kur pateks pašalpoms nepanaudotos lėšos. Ar nebus jos atimtos iš skurstančiųjų ir perleistos valdininkams „į kišenę“? – klausė savo problemų nepabijoję paviešinti tauragiškiai.
– Lėšos, nepanaudotos socialinėms pašalpoms mokėti, panaudojamos kitai socialinei paramai bei kitų savarankiškų savivaldybės funkcijų įgyvendinimui finansuoti – neįgaliųjų integracijos, vienkartinės paramos teikimo, gausių šeimų rėmimo, socialinių paslaugų teikimo, socialinio būsto remonto ir kt. programoms finansuoti, socialinių paslaugų įstaigų infrastruktūros gerinimui, taip pat  ir kultūros, švietimo, sporto socialinės paskirties programų įgyvendinimui. Sprendimus dėl šių lėšų panaudojimo priima savivaldybės taryba, – žurnalistei aiškino mero patarėjas K. Gabšys.
2015 metais socialinių  pašalpų išmokėta už 1 mln. 716 tūkst. Eur, 2259 Tauragės rajono savivaldybės šeimoms. Lyginant su 2014 metais, socialinių pašalpų gavėjų skaičius 2015 metais sumažėjo 880 šeimų. Vienas iš pagrindinių veiksnių, dėl kurių sumažėjo pašalpas gaunančių šeimų, yra griežta kontrolė skiriant ir teikiant šią paramą, taip pat – aktyvus socialines pašalpas gaunančių asmenų pasitelkimas visuomenei naudingai veiklai atlikti. Šiuo metu socialinę pašalpą Tauragės rajono savivaldybėje gauna 1430 šeimų. Jeigu asmuo negauna jokių pajamų, turi teisę į pašalpą ir ją gauna mažiau negu 12 mėnesių, jam bus paskirta 102 Eur dydžio pašalpa.

 

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.