Brangi mokymosi priemonė nereikalinga?
Įkelta:
2016-09-11
Nuotrauka
Aprašymas

Autorės nuotrauka

Mokslo ir žinių diena dažnai statistinei lietuvių šeimai yra tikras iššūkis, mat išlaidų netrūksta. Negana privalomų uniformų ir įvairių reikmenų, didžioji dalis pradinukų mokytojų reikalauja įsigyti pratybų sąsiuvinius. Valstybė deklaruoja suteikianti nemokamą bendrąjį išsilavinimą. Bet per metus vieno pradinuko tėvams tenka skirti po 40-50 eurų šiai papildomai mokymo priemonei. Ką daryti, jei šeimoje daugiau vaikų? Kai kurie mokytojai atskleidė, jog tai – raštingumą žlugdanti priemonė, kurios naudojimas patogus tik mokytojui. Nepasiturintys tėvai tyli, nes baiminasi, jog klasiokai šaipysis iš jų vaiko.

Pratybų sąsiuviniai – neprivalomi, bet būtini?

Rugsėjo 1-oji šiemet moksleivius lepino geru oru, pirmasis skambutis skambėjo skardžiai ir džiugiai. Bent kol neteko susirinkti į klases vaikams ir jų tėveliams. Po malonių vasaros įspūdžių dalybų laukė ir kita susirinkimo dalis – pokalbis apie „būtinąsias“ išlaidas. Daugelis klasių vadovų renka pinigus smulkioms išlaidoms – kopijavimui ar papildomoms priemonėms. Bet šįkart rašome apie visiems įprastai atrodantį, nors ir brangų pirkinį. Pratybų sąsiuvinius.

„Tauragės žinių“ žurnalistė pakalbino mamas, kurios leidžia į mokyklą pradinukus. Šios patvirtino perkančios pratybas, nes to prašo mokytojos. Dažnai mokytojos kooperuojasi – surenka pinigus už vieniems mokslo metams reikalingas pratybas ir jas užsako tiesiai iš leidyklos. Taip esą pigiau. Bendra suma svyruoja apie 40-50 Eur. Tiesa, paskirsčius šiuos pinigus visiems mokslo metams, suma nebeatrodytų taip įspūdingai. Tačiau kaip išsiverčia daugiau vaikų auginančios šeimos, kur auga galbūt 2-3 pradinukai? Iš kur gauti 100 ar 150 Eur vien pratybų sąsiuviniams?

Perka iš paskutiniųjų

Savo vardo viešai skelbti nepanorusi dviejų pradinukų mama „Tauragės žinių“ žurnalistei teigė, kad pratybų sąsiuvinius užsakė mokytoja. Ir už tai dviejų vaikų mama sumokėjo per 100 eurų, bei sakė nežinanti, ar tai galutinė suma. Moteris redakcijai nustebusi tvirtino pirmąkart girdinti, jog tai – neprivaloma mokymo priemonė. Tačiau, nesvarsto nepirkimo galimybės, nes baiminasi, kad klasiokai iš jos vaikų šaipysis, jei šie neturės to, ką turi visi.

Vieniša trečioko mama, gyvenanti ir dirbanti Tauragėje, teigė pratybų sąsiuvinius perkanti pati savarankiškai.

– Dabar pirkau pratybas tik pusei mokslo metų. Taip nereikia iškart atiduoti didelės sumos. Sutaupau kitais būdais. Neperku įmantrių sąsiuvinių su visokiais piešinukais. Parkeris mano vaiko taip pat pats paprasčiausias. Nuo praėjusių metų liko dar akvarelė, guašas, teptukai tinkami. Kuprinę atnaujinam kas 2 metus. Jei pasiseka, pieštukinę taip pat perku kas 2 metus, – aiškino tauragiškė mama.

Ši moteris patikino, kad ji buvo informuota, jog pratybos nėra privalomos. Bet vaikai nenori išsiskirti, todėl tėvai stengiasi iš paskutiniųjų jas nupirkti. Tokiu būdu vengiama pašaipų.

Ketvirta „Tauragės žinių“ pakalbinta mama tvirtino nesuprantanti, kur dingsta mokinių krepšelio lėšos, jei vis reikia papildomų lėšų mokymo procesui. Tačiau pratybų sąsiuvinių pirkimui garsiai prieštaraujančių tėvų neatsiranda.

– Man teko girdėti, kad pratybos neprivalomos, tačiau lygiai taip pat suprantu, kad tas „neprivaloma“ yra daugiau teoriškai, nei praktiškai. Mano nuomone, yra mokinio krepšelis ir jo viskam turi užtekti. Absurdo teatras, kad tėvai turi dar kažką pirkti. Teko diskutuoti šia tema su pedagoge, tai buvo pasakyta, kad mokinio krepšelio pinigai – vadovėliams. Bet jų juk nekeičia kasmet. Manau, čia yra visiška betvarkė. Nekaltinu mokytojų, nes jie nelabai turi iš ko rinktis, bet ką galvoja ministerijų klerkai – nežinau. Aš auginu vieną vaiką, dar galiu sau leisti ir pratybas, ir uniformą, ir naujus batus. Bet, ką daryti tiems, kurie augina po 3 vaikus? Ir net nenoriu girdėti, kad savivaldybė skiria kažkiek pinigų mokyklinėms reikmėms, tegul jie už juos ir pabando vaiką išleist į mokyklą padoriai. Netikiu, kad pavyks, – savo nuomonę išsakė tauragiškė.

Nėra nurodymo, jog pratybos – būtinybė

Tauragės rajono savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas patvirtino, kad pratybų sąsiuviniai nėra privaloma mokymosi priemonė. Tiesiog šį būdą pasirenka patys mokytojai, kad mokomoji klasė įgytų tas žinias, kurios būtinos pagal programą.

– Pratybų sąsiuvinių būtinumą reiktų aptarti su klasės vadovu, pedagogais. Būtent mokytojas priima sprendimą, kokių priemonių reikės ugdymo metu. Yra tik vienas nurodymas – ką mokinys turi išmokti pagal numatytą programą. Nežinau, kodėl mokytojai kartais nepasako, jog tai neprivaloma. Visgi, pedagogai mato vaiko gebėjimus ir supranta, ko reikia, kur vaikas turi pasitempti. Būtina stebėti, ar įsigytos pratybos naudojamos, ar nebuvo pirktos šiaip sau, – tikino Švietimo skyriaus vedėjas.

Žurnalistės paklaustas, ar yra koks nors dokumentas, nurodantis, jog pratybų sąsiuviniai tikrai reikalingi, E. Šteimantas patikino, kad tokio dokumento nėra.

Mokyklų vadovai: „Sprendžia patys mokytojai“

Tauragės „Aušros“ pagrindinei mokyklai vadovaujanti Snieguolė Bastakienė paaiškino, kad iš tėvų nusiskundimų dėl brangių pratybų sąsiuvinių nėra turėjusi. Šioje mokykloje mokytojai tėvus dar pavasarį perspėja apie būsimą pirkinį, kad šie iš anksto galėtų taupyti reikalingas lėšas. Jos teigimu, jei tėvai praneštų neįperkantys pratybų, tuomet būtų naudojamasi galimybe atšviesti užduotis. Tačiau pašnekovė tvirtino, jog ši problema nepasiekė mokyklos tarybos, todėl jie negali jos spręsti. Vis dėlto, mokytojų prašoma nereikalauti šių priemonių, jei jos nėra būtinos.

Jovarų pagrindinės mokyklos direktorius Algimantas Kaminskis tvirtino, kad pratybos yra pagalbinė vadovėlio priemonė, kuri palengvina darbą mokiniui ir mokytojui.

– Mokytojams kalbėjau, kad šeimos reikalas, ar jie turi lėšų pratybų sąsiuviniams, ar ne. Dar nėra buvę, kad ateitų tėvai ir pasakytų, jog jiems per brangu. O, jei taip būtų, tai kviestume mokytoją ir informuotume, kad kuris nors vaikas pratybų neturės ir mokymas turės būti organizuojamas be jų. Aš asmeniškai manau, kad jų nereikia. Ten viskas labai supaprastinta, mokymasis automatizuojamas. Gavęs sunkesnę užduotį ne pratybų sąsiuvinyje, mokinys su ja nebesusidoroja, – savo nuomonę išsakė A. Kaminskis.

Pratybos trukdo lavinti raštingumą?

Dvi žurnalistės pakalbintos mokytojos, nepanorusios viešinti savo pavardžių, teigė, kad pratybų sąsiuviniai nėra būtini kokybiškam mokymo procesui. 5–7 klasėms pamokas vedanti lietuvių kalbos mokytoja tvirtino pastebėjusi, kaip sumažėjo mokinių raštingumas atsiradus pratybų sąsiuviniams. Pedagogės teigimu, tai ypač supaprastina mokytojo darbą, nes nereikia ilgai ir nuobodžiai diktuoti užduoties. Tačiau, ją nurašydamas į paprastą sąsiuvinį, mokinys esą mokosi rašybos, įsidėmi sakinio darybą, lavina ranką bei atmintį.

Kita mokytoja tvirtino, kad, atsisakiusi pratybų sąsiuvinių, pagerino savo pačios kūrybiškumą. Jos tvirtinimu, internete esančių užduočių – daugiau nei pakankamai.

Tauragės „Šaltinio“ progimnazijoje direktorės pavaduotoja pradinių klasių ugdymui dirbanti Ingrida Lukošienė teigė prašanti tik pačių reikalingiausių pratybų.

– Aš stengiuosi jų naudoti kuo mažiau. Naudoju elektronines pratybas. Mokiniai gali rašyti į sąsiuvinius. 1–2 klasių mokiniams reikia lavinti ranką, jie tai daro kopijuodami tai, kas parašyta pratybose. Vyresniems yra neblogų užduočių. Bet aš manau, reikėtų pratybų sąsiuvinius mažiau naudoti. Visgi, jei kuri nors šeima pasakytų, kad negali jų įpirkti, pasistengtume, kad ir nereikėtų, – tvirtino pedagogė.

Savivaldybė skiria paramą

Tauragės rajono socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Aida Lasauskienė žurnalistei paaiškino, kad nepasiturinčioms šeimoms yra skiriama vienkartinė parama mokinio reikmėms įsigyti.

– Nuo liepos 1 dienos vyksta prašymų priėmimas paramai gauti. Juos priimsime iki spalio 5 dienos. paramos dydis – 57 Eur vienam vaikui. Prašymus teikti gali ne tik socialiai remtinos šeimos, bet ir dirbantys, tačiau mažas pajamas gaunantys tėvai. Pagalba bus teikiama šeimoms, kurių pajamos vienam nariui neviršija 153 Eur, – teigė socialinės paramos skyriaus vyr. specialistė.

Kur gautus pinigus tėveliai išleidžia, savivaldybės darbuotojai esą nekontroliuoja. Tik rizikos grupėje esančių šeimų išlaidas reguliuoja socialiniai darbuotojai, kurie ir superka vaikams visus reikmenis. Tačiau, jei pratybų sąsiuviniai kainuoja apie 50 Eur, tuomet už likusius geriausiu atveju galima įsigyti parkerį, pieštuką ir sąsiuvinių.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.