Kokių įvykių pažėrė nueinantys 2018-ieji?
Įkelta:
2018-12-31
Nuotrauka

Už 4 dienų pasitiksime Naujuosius, 2019-uosius metus. Astrologai juos žada ramius, tačiau kokie jie bus tauragiškiams, sužinosime tik metų pabaigoje. „Tauragės žinios“ kasmet rengia metų apžvalgą, į kurią patenka daugiausiai dėmesio sulaukę mūsų krašto žmonės ir įvykiai. Vieni jų pilni džiugesio, antri – liūdesio, treti verčia ironiškai šypsotis pasitinkant 2019-iuosius, Kiaulės metus.

Metų darbas

Šiais metais Tauragės rajono savivaldybė užbaigė ne vieną projektą, tačiau garsiausias jų – Meilės alėja, kuri skandalingai subyrėjo praėjus vos dvejiems metams po rekonstrukcijos. Populiari Jūros krantinė 2014 metais už 2,5 mln. litų atstatyta iš Europos Sąjungos lėšų. Tačiau šlaitui pradėjus slinkti jis pareikalavo 330 tūkst. eurų injekcijos. Ši istorija žiniasklaidos dėmesio sulaukė dėl įvairių aspektų. Vieni kritikavo dabartinę rajono administraciją, kad nepakankamai greitai sutvarkė griūvančią krantinę. Kiti liejo priekaištus buvusiam rajono merui Pranui Petrošiui ir jo kadencijos komandai. Esą jis „atsifutbolino“ nuo atsakomybės, o darbo broko kaštus padengti turės mokesčių mokėtojai.

Metų „chuliganas“

Skandalingasis Batakių pagrindinės mokyklos direktorius Rimvydas Varanavičius žiniasklaidos dėmesiu 2018 metais skųstis negalėjo. Tiesa, ne pedagoginiai nuopelnai jį labiausiai puošė. Batakiškis buvo lyginamas su prieštaringai Lietuvoje vertinamomis asmenybėms: „Sel“ lyderiu Egidijumi Dragūnu ir buvusia krepšinio žvaigžde Gintaru Einikiu. R. Varanavičius dar praėjusiais metais įkliuvo pareigūnams neblaivus prie vairo, dar seniau su teisėsauga konfliktavo po „taurelės“ viešoje vietoje. Šiemet mokyklos direktorius sulaukė kaltinimų smurtavus prieš nepilnametį. Dėl galimų smūgių į šoną ir galvą vaikui Tauragės rajono savivaldybės taryba nusprendė R. Varanavičių atleisti. Vyras tikina, kad šį sprendimą skųs, tad veikiausiai buvusį mokyklos vadovą dar ne kartą išvysime spaudos puslapiuose.

Metų šviesulys

Smarkūs vėjai šiemet kaip reikiant supurtė tiek liuteronų, tiek katalikų bažnyčių varpines. Štai tauragiškis liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis redakcijai turėjo aiškintis, kur dingo pradanginti mecenato Kurto Vėliaus 290 tūkst. eurų. Permainų vėjai švilpavo ir Švč. Trejybės bažnyčioje. Vyskupo Kęstučio Kėvalo įsakymu tarnystę Tauragėje baigė kojų dorai apšilti nespėjęs Vytautas Gedvainis. Pastarąjį pakeitė iš Palangos atkeltas Marius Venskus. Tokį pokytį kaip „džiugų rūpestį“ įvertinęs klebonas netruko užsitikrinti tauragiškių simpatijų. Parapijiečiai kalba, kad su kunigo atvykimu bažnyčią lankyti pradėjo kur kas daugiau žmonių. Rečiau joje besilankantys pastebėjo, kad M. Venskaus pilna visuose miesto renginiuose. Pakviestas jis pasirodo beveik visur. Išskirtinis naujojo klebono požiūris – ne tik pasaulietiškas bendravimas su įvairių sluoksnių tauragiškiais. Jis aktyviai bendrauja socialiniame tinkle „Facebook“, kuriame ne tik skleidžia Dievo žodį, bet ir aktyviai dalinasi asmeninio gyvenimo akimirkomis.

Metų reforma

Tauragės rajono savivaldybės taryba rugsėjo mėnesį patvirtino naują Neformaliojo mokinių sporto ugdymo programą. Nauja reforma iš direktoriaus krėslo išvertė ilgametį Sporto mokyklos vadovą Audrių Bitiną, neretai kritikuotą, kad jo vadovaujamoje įstaigoje dirba daug sporto specialistų, kurie gauna atlyginimą, tačiau rezultatais pasigirti negali. Pagal naują strategiją pinigai keliaus paskui vaiką, o tai reikš, kad nuo to priklausys ir pedagogų atlygis. Kaip „Tauragės žinioms“ teigė karatė treneris Gintaras Cemnalianskis, tai – žingsnis Europos link, kurioje tokia sistema jau funkcionuoja dešimtmečius. Futbolo mokyklos trenerio Andriaus Bendiko nuomone, pagaliau Sporto sistema tapo aiškesnė ir skaidresnė. Esą kiekvienas auklėtinio tėvas dabar žino, jog mokėdamas valstybei mokesčius turi 27 eurus, kuriuos gali išleisti vaiko sportiniam ugdymui.

Metų kūrinys

Tauragę puošia ne viena skulptūra, sukurta mūsų krašto menininkų. Žinoma, garsiausias jų – a. a. garbės pilietis skulptorius Regimantas Midvikis. Tačiau iš pastarojo estafetę gali perimti Kęstutis Plyskaitis, kurio rankose metalas virsta puikiais kūriniais. Rudenį jis „Versmės“ gimnazijos kiemą papuošė skulptūra-ekslibriu, skirtu tautos dainiaus Jono Mačiulio–Maironio atminimui. Tačiau didžiausio dėmesio sulaukė prie Pilies vartų stovintis Tauras, su kuriuo siejamas miesto vardas. Rugsėjo 1 dieną atidengta skulptūra sulaukė įvairių nuomonių. Esą ji panaši į karvę, kurio kaklas per ilgas, o ragai per ploni. Visgi istorikai tvirtina, jog pašiepiantys komentarai yra nieko verti.Tikrasis tauras išnyko XVII a. pradžioje. Archyvai byloja, jog šis gyvūnas užaugdavo iki 155–180 cm ūgio, o suaugusio patino svoris galėjo siekti 700 kg.  

Metų politikas

Daugelis apie tokią karjerą veikiausiai galėtų tik pasvajoti. Kopenhagoje mokslus baigęs o 2015 metais prie mero komandos prisijungęs Dovydas Kaminskas per 4 metus spėjo sukaupti didelį politinį svorį, kurio galią pamatysime artėjančiuose rinkimuose. Mero patarėjas perėmė skyriaus pirmininko postą, o rudenį buvo patvirtintas liberalų kandidatu į merus Tauragės rajone. Nors oponentai teigia, kad šiam politikui dar trūksta gyvenimiškos patirties, 30 metų D. Kaminskas itin populiarus socialiniuose tinkluose. Jis žinomas ir kaip sportininkas bei platformos „Globali Tauragė“ koordinatorius. Pernai jaunajam politikui garbingą apdovanojimą už tarptautinę patirtį, lemiančią pokyčius Lietuvos regionuose, įteikė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Metų neišnaudota galimybė

Tikriausiai taip būtų galima pavadinti Tauragės rajono savivaldybės parengtą galimybę dalyvauti politikams posėdžiuose nuotoliniu būdu. Nors technologijas pasitarimuose vis dažniau naudoja tiek privačios bendrovės, tiek Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis, tarybos nariams tokia galimybė buvo beveik nereikalinga. Šia daugiau nei 4000 eurų kainavusia nuotolinio ryšio sistema pasinaudojo tik vienintelis tarybos narys Tomas Arvasevičius. Komandiruotėje buvęs tauragiškis „Skype“ programėlės pagalba dalyvavo rajono Ekonomikos finansų ir strateginio planavimo komiteto posėdyje.

Metų įmonė

Tauragės apskrityje veikia ne viena sėkminga bendrovė, kuri gali pasigirti ne tik sėkmingais pardavimais Lietuvos ir užsienio rinkose, bet ir puikiais atlyginimais ir nuolatine plėtra. Tarp jų galima išskirti didžiausią mūsų krašto investuotoją AB „Vilkyškių pieninė“, kuri ne tik kuria darbo vietas, bet ir remia įvairius renginius. „Tauragės žinių“ vertinimu, viena geriausių įmonių mūsų krašte galima pavadinti ir „valdišką“ įmonę – Tauragės šilumos tinklus. Bendrovės valdyba jos vadovui iškėlė tikslus, kurie leidžia šiandien gaminti beveik pigiausią šilumą visoje Lietuvoje. Turtinga įmonė šiemet daug investavo į trasų atnaujinimo darbus, naują katilą. Sotūs ir šios bendrovės darbuotojai, rekvizitai.lt duomenimis, – vidutinis atlyginimas Šilumos tinkluose lapkričio mėnesį siekė beveik 1000 eurų.

Metų sportininkas

Sausio 4 dieną paaiškės, kuris sportininkas, jį ugdęs treneris ar komanda 2018 metais gaus metų geriausiojo statulėlę. Šiame sąraše: boksininkė Rugilė Altaravičiūtė, svarsčių kilnojimo asai broliai Julius ir Justas Optai, futbolininkė Vestina Neverdauskaitė bei mažiau žinomi krepšininkai, badmintonininkai ir šachmatų sporto atstovai. Tačiau daugiausiai dėmesio sulaukė devyniolikmetis Rokas Baciuška. Tauragiškis Europos ralio-kroso čempionate „S1600“ klasėje užėmė pirmąją vietą ir įrašė garbingą eilutę į Tauragės ir Lietuvos automobilių sporto istoriją. R. Baciuška yra vienintelis mūsų šalies lenktynininkas, galintis pasigirti pasiekęs tokią sporto karjeros viršūnę. „Tauragės žinių“ duomenimis, sportininkas jau ieško rėmėjų ir ruošiasi kitų metų startui. Ar išvysime tauragiškį kitų metų ralio-kroso trasose, sužinosime 2019-aisiais.

Metų netektys

2018 metus palydime prisimindami nusipelniusius mūsų krašto žmones, kurių šiemet netekome. Visus juos išvardinti sunku, ir kiekvienas savaip prisidėjo prie Tauragės krašto puoselėjimo. Šiemet į amžinybę palydėjome miesto garbės piliečius: pedagogą Marceliną Zelbą, Kazimierą Vaičiulį, medikus Vytautą Stripeiką, Simoną Sturonienę. 2018 metų kovo mėnesį Tauragės švietimo bendruomenė atsisveikino su ilgamečiu Tauragės politechnikumo direktoriumi Stanislovu Kušleika, kuris mirė, eidamas 82-uosius metus. Tarp didžiausių netekčių galima įvardinti į amžinybę išėjusią visuomenininkę Gražiną Agapovą, buvusį seniūną, ledo ritulio entuziastą Valių Grinių. Netektys palietė ir teisininkus: balandį kolegos atsisveikino su advokatu Kęstučiu Stankevičiumi, birželį eidamas 68-uosius mirė teisėjas, ilgus metus Tauragės apylinkės teismui vadovavęs Albinas Bazilius.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.