Vėluojančios renovacijos grimasos: elektrą tvarkė santechnikai
Įkelta:
2022-04-27
Nuotrauka
renovacija
Aprašymas

Antanina Barauskienė išsakė daug priekaištų daugiabutį renovuojantiems rangovams 

Autoriaus nuotrauka

 

,
Nuotrauka
renovacija
Aprašymas

Tokie vaizdai užfiksuoti daugiabučio rūsyje.

Autoriaus nuotrauka

,
Nuotrauka
renovacija
Aprašymas

Tokie vaizdai užfiksuoti daugiabučio rūsyje.

Autoriaus nuotrauka

,
Nuotrauka
renovacija
Aprašymas

Tokie vaizdai užfiksuoti daugiabučio rūsyje.

Autoriaus nuotrauka

2020 metais prasidėję renovacijos darbai Dariaus ir Girėno gatvės 32-uoju numeriu pažymėtame daugiabutyje turėjo trukti maždaug metus. Tačiau jie tęsiasi iki šiol. Dulkes ryjantys, nuolatinį triukšmą girdintys daugiabučio gyventojai neteko kantrybės. Jie pirštu beda ir į pavojingą elektros instaliacijos būklę – namo rūsyje kyšo atviri laidai, kai kur jie tabaluoja prie lubų. Darbus administruojančios bendrovės Tauragės šilumos tinklai atstovai bei renovaciją atliekanti bendrovė „MNTO statyba“ trūkumus žada nedelsdama pašalinti.

Trūkumai bado akis

Dariaus ir Girėno g. 32-ojo daugiabučio atnaujinimo projekte, kuris paskelbtas Tauragės šilumos tinklų tinklalapyje, dėstoma, kad daugiabutyje iš viso yra 86 butai, iš kurių 2 – negyvenami. 

Dokumente įvardijama, kad apžiūros, įvykusios prieš keletą metų, metu pastato būklė buvo prasta: kai kur betoninė danga sutrūkusi, mūras ištrupėjęs, dalis butų ir laiptinių medinių langų – nesandarūs, dėl to patiriama šilumos nuostolių. Šiluma iškeliaudavo ir per plyšius rūsyje. Be to, ekspertai pastebėjo, kad bloga ir balkonų būklė, o dėl nubėgančio vandens drėksta pamatai. 

Po dalies jau atliktų renovacijos darbų šio namo gyventojai turi ir kuo pasidžiaugti – sutvarkyta laiptinė, sumontuoti nauji radiatoriai, sumažėjo sąskaitos už šildymą. 

– Bet kai kurie trūkumai tiesiog bado akis, – ištarė ilgametė šio daugiabučio gyventoja Antanina Barauskienė, pagalbos atskubėjusi į „Tauragės žinias“.

Darbininkai liepė nekišti rankų

Ji pasakojo, kad daugiabučio namo rūsyje, kur saugomos įvairios gyventojų suneštos gamtos gėrybės (uogienės, grybai ir t.t) arba nebereikalingi rakandai, daugiausia buvo atlikti santechnikos darbai, tačiau elektros instaliacija ir toliau kelia didelį nerimą.  

Anot moters, rūsyje darbus atlikę santechnikai vienoje vietoje į lempos lizdą mėgindavo prisukti ir lemputę, tačiau jau tai darant juos šiek tiek krėsdavo elektros srovė. O įsukti lempos, pasak pašnekovės, laikydavo neilgai. Rūsyje moteris parodė stalą, ant kurio gulėjo bent kelios elektros lemputės – pasak namo gyventojos, jas tenka keisti nuolat.

– Vis keitė ir keitė. O mums liepdavo iš viso nieko nedaryti ir perspėdavo, kad jeigu kišime nagus, būsime nukrėsti, – kalbėjo ji. 

Nuotrauka
renovacija

Pasak A. Barauskienės, dėl netvarkingos elektros instaliacijos gali kilti gaisrų. Tai ji yra mačiusi ir savo akimis. 

– Prieš kelis metus vienas mūsų kaimynas rūsyje remontuodavo įvairius prietaisus. Kadangi neatsakingai elgėsi su elektra, yra kilę ir gaisrų. Pamenu, buvo daug dūmų, ugniagesiai gesino. Įvykiai seni, bet įsirėžę į atmintį, – prisiminimais dalijosi tauragiškė. 

Skambino direktoriui

Pašnekovė teigė dėl taip susiklosčiusios situacijos susisiekusi su renovaciją atliekančios Klaipėdoje registruotos bendrovės „MNTO statyba“ vadovu. 

– Sakė: „Darysim, tik trūksta medžiagų“. Ėmė aiškinti apie pandemiją. Bet aš jam papasakojau, kad bet kada tiek aš, tiek santechnikai, kurie darbavosi rūsyje, gali būti nutrenkti, juk jiems tenka vaikščioti ir po šio daugiabučio rūsį, tai natūralu, kad juos gali nukrėsti elektra. Jie jau sudegino daugybę elektros lempučių. Nejaugi jiems negaila jų pačių resursų – tų sudegintų elektros lempučių, o galų gale – ir jų pačių darbuotojų? Beje, namo gyventojai į rūsį patekti saugiai irgi negali – turi neštis žibintuvėlius, akylai stebėti, kur liečiasi, nes elektros jungikliai neveikia, nežinia, kur koks atviras laidas dar kyšo. O viena lemputė išvis įsijungia įdomiai... Žinot, aš jums geriau parodysiu, – ištarė moteris ir čia pat stovėdama rūsyje pašvietė žibintuvėliu į atvirus elektros laidus, nutiestus ties siena, ant kurios pritvirtintas elektros jungiklis. Moteris nespaudinėjo jungiklio – anot jos, tai bergždžias reikalas. 

Pasak jos, šiuos laidus sutvarkyti mėgino santechnikai, bet jiems to padaryti, žinoma, nepavyko.

Laidas ėmė kibirkščiuoti

85-erių gyventoja ėmė klibinti laidus ir pasirodė elektros kibirkštis. Situaciją stebėjusiam korespondentui neliko nieko kito, kaip tik atsitraukti ir perspėti moteriškę: 

– Jūs atsargiai. Nelieskite. Aš tikrai tikiu jūsų žodžiais, kad elektros instaliacija nėra sutvarkyta. Svarbiausia, kad viską demonstruodama galite nusitrenkti pati. 

– Viskas gerai, aš moku čia įjungti, – numojo ranka į pavojų moteris ir tęsė savo pradėtą darbą.

Nuotrauka
renovacija

Sujungusi laidus A. Barauskienė jau galėjo džiaugtis – rūsyje įsižiebė šviesa.

– Štai taip mes čia įsijungiame elektrą, – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo namo gyventoja.

Anot jos, elektra nuolat nukrečia rūsyje plušančius darbininkus, kartais jie prie sienos, kurioje esti atviri laidai, prisiliečia nugara arba nešiodami įvairias statybines medžiagas. 

– Štai kokia siaubinga tai yra situacija, – sakė namo gyventoja.

Be to, ji stebėjosi ir tuo, jog kai kurie kiti jungikliai daugiabučio rūsyje irgi neveikia, o darbininkai jai esą pareiškė nieko tvarkyti neketinantys. Nors šie laidai ir nėra atviri, tačiau dalis jų tabaluoja palei lubas. 

– Negaliu patikėti, kad tokie vaizdai yra jau po rūsyje įvykusios renovacijos, – pareiškė ji.

Tačiau „Tauragės žinios“ išsiaiškino, kad rūsyje darbų tikrai niekas neplanuoja baigti palikę tokią situaciją.

„Kai kurie (atvirų elektros laidų, – aut. past.) atsišakojimai yra nelegalūs: kas juos sudarė, nėra aišku, bus pašalinti, izoliuoti ir pakabintos perspėjančios lentelės – kaip priklauso. Keisis visa sistema“, – „Tauragės žinioms“ trečiadienį informavo renovaciją  prižiūrinčių Tauragės šilumos tinklų direktorius Audrius Arcišauskas. 

Jis teigė, kad elektros instaliaciją rūsyje tvarkyti ruošiamasi nedelsiant. Pasak jo, renovaciją atliekančios įmonės vadovas jam pažadėjo, kad intensyvūs elektros ir inžinerinės sistemos darbai bus pradėti nuo kito pirmadienio. 

Po žurnalisto skambučio ėmėsi veiksmų

A.Arcišauskas teigė, kad po „Tauragės žinių“ kreipimosi jis aptarė su rangovu defektus, trūkumus. Renovaciją vykdanti įmonė, anot jo, šiuo metu turi pateikti informaciją apie trūkumų pašalinimą ir sudaryti darbų grafiką.

Nuotrauka
renovacija

Anot jo, renovacijos darbams koją kiša padėtis, susidariusi dėl COVID-19, bei netinkamos oro sąlygos – krituliai, vėjas. Pastaruoju metu dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje ėmė stigti medžiagų, teigė jis bei pabrėžė, kad susiduriama su problemomis ir ieškant specialistų.

Trečiadienį namo gyventoja A. Barauskienė „Tauragės žinias“ informavo, kad šeštadienį prie namo jau lankėsi būrys specialistų, vienas jų – renovaciją atliekančios bendrovės „MNTO“ vadovas Mindaugas Pranauskas. 

– Vaikštinėjo, žiūrinėjo, vertino padėtį. Buvau su juo susitikusi. Dar kartą aptarėme trūkumus, – kalbėjo A. Barauskienė.

Su žurnalistu bendrauti vengė

„Tauragės žinios“ trečiadienį susisiekė su „MNTO“ vadovu Mindaugu Pranausku, tačiau jis pareiškė, kad į klausimus atsakyti laiko neturintis, mat dalyvausiantis susitikime, ir paprašė perskambinti. Tačiau M. Pranauskas telefonu vėliau nebeatsiliepė nei trečiadienio vakarą, nei ketvirtadienio rytą. 

Kaip skelbiama 2019 metais parengtame investiciniame plane, preliminariai DAriaus ir Girėno g. 32 daugiabučio renovacija gyventojams turėtų atsieiti 221,6 tūkst. Eur. Buvo skaičiuojama, kad tiek kainuos stogo, sienų, rūsio perdangų šiltinimas, langų ir balkonų durų keitimas, šildymo sistemos pertvarkymas, vandens sistemų atnaujinimas, laiptinių remontas, elektros instaliacijų atnaujinimas ir kt.

Elektros prekes

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.