Šaltį lydi tarša: tauragiškių gyvenimą kartina atliekų degintojai
Įkelta:
2022-12-28
Nuotrauka
kaminas
Nuotraukos autorius:
Asociatyvi autoriaus nuotrauka
Aprašymas

Deginant atliekas į aplinką išskiriami teršalai

 

 

Žiemą tauragiškiai ėmė šildyti savo namus. Kartais – negalvodami ne tik apie savo, bet ir apie kaimynų sveikatą: visiškai nepaisydami draudimo kūrenti žmonėms pavojingas atliekas. Sveikatos specialistai ir aplinkosaugininkai primena – bet ko kišti į krosnį nevalia, už tai gresia ir baudos. Vis dėlto Tauragėje gyvenanti Brigita sako – vienas jos kaimynas šildosi kaip išmano, o kaip šią problemą spręsti, ji tikina nežinanti.

Įtaria, kad kaimynas degina atliekas

Į redakciją paskambinusi moteris teigė, kad ją piktina kaimyno sprendimas krosnyje deginti neleistinas medžiagas.

– Kvėpuoti tapo neįmanoma. Ypač vakarais. Išėjusi į kiemą jaučiu, kad dega ne šiaip sau kokios malkos ar pagaliai, o kažkokia tartum plastmasė, lyg ir guma… Tas kvapas tiesiog nenusakomas, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo moteris, gyvenanti Laisvės gatvėje. 

Pasak jos, kaimynas nėra turtingas – buitis gana skurdi, bet namas didelis.

– Tad gal ir natūralu, kad žmogus, norėdamas susišildyti namus, kūrena daug. Bet kita vertus, kodėl dėl to turime kentėti mes? Jeigu neišgali šildyti viso namo, tegul šildosi dalį jo. Dabar juk visiems sunku – malkos tikrai kur kas brangesnės nei pernai. Tai nejaugi dabar vien dėl to kiekvienas įgyja teisę deginti ką nori? – retoriškai klausė Brigita.

Gauti 6 skundai

Oro temperatūrai nukritus žemiau nulio Tauragės miestų gatvėse rytais ir vakarais išties jaučiamas intensyvus dūmų kvapas. Akivaizdu, kad individualiuose namuose pagrindiniu šilumos šaltiniu išlieka krosnyje deginamas kietasis kuras. Deginantiems atliekas už pažeidimus gresia nemenkos baudos, tačiau tyrimų dėl uždraustų kūrenti medžiagų – vos vienas kitas. 

– O kaip įrodyti, kad kaimynas degina šiukšles? – kitą problemą įvardijo Brigita. – Aš niekaip negaliu įsibrauti į žmogaus būstą ir nutverti jį už rankos kišantį į krosnį šiukšles. O jeigu paskambinsiu aplinkosaugininkams, kol šie atvyks, spės visos atliekos jau seniausiai sudegti ir įrodymų kaip ir neliks.

Kaip „Tauragės žinioms“ teigė Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovai, gavę skundą dėl deginamų šiukšlių specialistai vyksta į įvykio vietą ir tikrina skundo pagrįstumą, o jei reikia atlikti oro taršos tyrimus, kreipiamasi į Aplinkos apsaugos agentūrą. 

Iki gruodžio pradžios Tauragėje buvo gauti 6 skundai dėl atliekų deginimo, jie tiriami. 

Kenkia ne tik sau

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Tauragės departamento vadovė Gilma Masiulionienė komentavo, kad nors individualius namus galima šildyti tik aplinkos neteršiančiu ir pavojaus žmogaus sveikatai nekeliančiu kuru, kartais gyventojai nepaiso draudimo ir nerūšiuotas buitines atliekas degina kietojo kuro katiluose, krosnyse, židiniuose. 

„Dėl to gali išsiskirti labai dideli kenksmingų teršalų kiekiai, galintys turėti įtakos ne tik reikalavimų nesilaikančių konkretaus namo gyventojų bei jų kaimynų sveikatai“, – teigė G. Masiulionienė.

Anot jos, kūrenamos atliekos labai teršia orą, tad žmonės, degindami draudžiamas medžiagas, ypač kenkia savo sveikatai. „Be to, aplinkiniai jaučia nemalonų kvapą, galintį sukelti ir kosulį“, – tikino G. Masiulionienė.

Savo ruožtu AAD atstovai priminė, kad už teršalų išmetimą į orą pažeidžiant įstatymus gresia bauda asmenims nuo 60 iki 300 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 170 iki 1170 eurų. 

„Aplinkos taršai įtakos turi ne tik tai, ką žmonės krosnyse degina, bet ir krosnių būklė bei jų tipai“, – pažymima AAD atstovų raštiškame atsakyme „Tauragės žinioms“. 

Teršalai į orą – spustelėjus šaltukui

Paklausus, ar numatytos priemonės, skatinančios gyventojus naudoti kuo mažiau taršų kurą ar įsirengti kokybiškas krosnis, Tauragės savivaldybės mero patarėjas ryšiams su visuomene Kasparas Bertašius patikino, kad kvietimus dėl mažiau taršios šildymo sistemos įrengimo kiekvienais metais skelbia Aplinkos projektų valdymo agentūra, ir pasiūlė šia informacija pasidomėti tinklalapyje apva.lt

O paklaustas apie bendrą oro taršos situaciją Tauragėje, K. Bertašius teigė, kad paskutinį kartą Tauragės mieste aplinkos oro kokybės tyrimai buvo atliekami 2021 metais, jų rezultatus galima rasti Savivaldybės svetainėje paskelbtoje aplinkos monitoringo ataskaitoje.

Kaip rašoma šioje ataskaitoje, vykdant tyrimą matavimų stotelės buvo išdėstytos Gedimino g., Moksleivių al. ir Švyturio g.

Rezultatai parodė, kad žiemą nemažos įtakos oro kokybei turi oro temperatūra – spaudžiant šalčiams padidėja šiluminės energijos poreikis, o ją gaminant didėja teršalų išmetimas į orą.

Pakenkti gali net ir pelenai

G. Masiulionienė sakė, kad degant kietajam kurui išskiriamos ir kietosios dalelės. „Esant normą viršijančiam užterštumui nėščiosioms, vaikams bei žmonėms, sergantiems kvėpavimo sistemos ligomis, patariama kuo mažiau būti lauke. Į žmogaus organizmą kietosios dalelės patenka kvėpuojant“, – tikino ji.

Kaip rašoma aplinkos monitoringo ataskaitoje, dažniausi taršos smulkiomis dalelėmis šaltiniai yra katilinės, naudojančios iškastinį kurą. Jos išmeta pelenus ir suodžius. 

Kaip teigiama aplinkos monitoringo ataskaitoje, Tauragės savivaldybėje kietųjų dalelių koncentracija pernai buvo matuota 4 kartus: praėjusių metų rugsėjo 18–21 d., rugsėjo 21–24 d., lapkričio 4–7 d. ir lapkričio 15–18 d. 

Tyrimo metu didžiausia kietųjų dalelių koncentracija buvo išmatuota šalia Gedimino g. 2, čia ji siekė 39,66 mikrogramų kubiniame metre (μg/kub. m). Šalia Moksleivių al. 14A fiksuota mažiausiai kietųjų dalelių – jų vidurkio reikšmė čia tesiekė 5,78 μg/kub. m. 

Tyrėjai pažymėjo, kad degimo metu susidariusios dalelės būna mažesnės už 1μm, industrinės ir dirvos dalelės – didesnės už 1 μm, o daugiausia sveikatos sutrikimų sukelia dalelės, mažesnės už 1μm. Jas sunkiausia išvalyti iš pramoninių procesų išlakų, todėl didžiausia jų dalis iš oro pašalinama lyjant, pažymima ataskaitoje. Tyrėjai atkreipė dėmesį, kad dalelės, kurių skersmuo yra tarp 0,1 ir 1,0 m, išsklaido matomąją šviesą, taip sumažindamos matomumą. 

NVSC Tauragės departamento vadovė G. Masiulionienė teigė, kad net ir pelenai gali pakenkti žmogaus sveikatai.

„Reikia nepamiršti, kad aplinką gali teršti ir likę pelenai. Vis dėlto yra žmonių, pelenus išbarstančių prie savo namų, sode, darže. Pelenuose, likusiuose sudeginus draudžiamas medžiagas, yra degant išsiskyrusių žmogui ir aplinkai kenksmingų junginių. Pelenus išbarsčius šie junginiai įsiskverbia į dirvožemį, gali patekti į gruntinius vandenis“, – komentavo ji.

Kokį poveikį turi smalkės? 

G. Masiulionienė teigė, kad anglies monoksido (CO), kitaip vadinamo smalkėmis, pagrindiniai šaltiniai – šildymas, sunkioji pramonė, automobilių išmetamosios dujos. 

„Esant padidėjusiai šio teršalo koncentracijai aplinkos ore į plaučius patekęs anglies monoksidas per alveoles patenka į kraują. Kraujyje CO jungiasi su hemoglobinu ir sudaro junginį, kuris trukdo kūno audinius bei organus aprūpinti deguonimi. Ypač jautrūs yra vaikai bei vyresnio amžiaus asmenys, sergantys lėtinėmis širdies ir kraujagyslių sistemos bei kvėpavimo organų ligomis“, – teigė ji.

Kaip rašoma aplinkos monitoringo ataskaitoje, didžiausia CO koncentracija aplinkos ore užfiksuota Gedimino g. 2. Čia ji siekė 0,42 mg/mkub. m. Mažiausia koncentracija – Moksleivių al. 14A (0,17 mg/kub. m)

Įkvepiame ir sieros dioksido

Deginant sieros junginių turintį iškastinį kurą susidaro ir sieros dioksidas (SO2). G. Masiulionienė komentavo, kad ši medžiaga sukelia refleksinį kosulį, bronchų suvaržymą, takų gleivinių paburkimą, kartu pasunkina ir padažnina kvėpavimą ir širdies ritmą, dirgina akių gleivinę.

Aplinkos monitoringo ataskaitoje pažymima, kad SO2 kiekį aplinkos ore galima sumažinti naudojant mažai sieros turintį kurą ar naudojant išlakų nusierinimo įrenginius. Tauragės rajono savivaldybės teritorijoje praėjusiais metais aukščiausia SO2 koncentracija aplinkos ore buvo užfiksuota Gedimino g. 2. Šioje vietoje ji siekė 6,17 μg/m3. Mažiausia šios medžiagos koncentracija (3,18 μg/kub. m) buvo užfiksuota ties Švyturio g. 2. 

Ko į krosnį geriau nedėti?

G. Masiulionienė priminė, ko deginti tikrai nevertėtų. „Jokiu būdu negalima deginti pramoninių ir buitinių atliekų, tarkim, drabužių, avalynės, baldų, langų rėmų, plastikinių daiktų, atliekų, apdorotų lakais, klijais, dažais, impregnuojamosiomis medžiagomis ir panašiai“, – tikino ji.

Pasak NVSC Tauragės departamento vadovės, didžiausia žala aplinkai ir žmonių sveikatai daroma deginant alyvą. „Deja, šio draudimo nepaiso kai kurios komercine veikla užsiimančios įmonės, pavyzdžiui, automobilių remonto dirbtuvės. Deginant alyvos atliekas į orą patenka sunkiųjų metalų, kurių didelė koncentracija gali sukelti kvėpavimo ir odos ligas. Nusėdusios ant žemės sunkiųjų metalų dalelės užteršia dirvą, paskui ir gruntinį vandenį“, – sakė ji. 

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.