Mokytojų streikas – kol kas susitarti nepavyksta
Įkelta:
2023-10-08
Nuotrauka
 nuotrauka
Nuotraukos autorius:
LMS ir mokytojų asmeninių albumų nuotraukos
Aprašymas

Streikuojančių mokytojų ir juos palaikančių mokinių žygis „Tik einantys įveikia kelią“

,
Nuotrauka
nuotrauka
Nuotraukos autorius:
LMS ir mokytojų asmeninių albumų nuotraukos
Aprašymas

Streikuojančių mokytojų ir juos palaikančių mokinių žygis „Tik einantys įveikia kelią“


 

 

 

,
Nuotrauka
 nuotrauka
Nuotraukos autorius:
LMS ir mokytojų asmeninių albumų nuotraukos
Aprašymas

Streikuojančių mokytojų ir juos palaikančių mokinių žygis „Tik einantys įveikia kelią“

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Rugsėjo 29-ąją prasidėjusio neterminuoto mokytojų streiko pabaiga dar nėra aiški. Šiandien streikuojantys Tauragės rajono mokytojai susitiks ir tarsis, ką daryti toliau, nes trečiadienį vykusiose derybose su ministru pasiekti susitarimo mokytojams nepavyko. Šią savaitę mūsų rajone streikuoja tik Žalgirių ir Žygaičių gimnazijų pedagogai, sulaukę ir moksleivių palaikymo. Vieni mokytojai jungėsi į žygį, kiti – vyko į Vilnių palaikyti streikuojančių kolegų.

Tauragės rajono mero patarėja Soneta Blankaitė trečiadienį patvirtino, kad streikuoja 33 Žalgirių gimnazijos bei 16 Žygaičių gimnazijos mokytojų. Žygaičiuose ugdymo procesas vyksta tik mažiausiems: dirba ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo grupės ir 1–4 klasių mokytojai.

Tauragės rajono mokytojai prisijungė prie kitų streikuojančių mokytojų žygio į Vilnių. Tiesa, jie iki pat Vilniaus nežygiuos. 

Spalio 3-iąją mokytojai žygį pradėjo nuo Tauragės rajono savivaldybės, kur susitiko su Tauragės rajono vicemere Andžela Jakiene ir Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Jūrate Veisiene.

Sutarimo nerado 

Kaip rašoma naujienų portale Lrytas.lt, Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas po trečiadienio vakarą vykusių derybų su streikuojančios mokytojų profesinės sąjungos atstovais sako, kad pasiekti susitarimo gali ir nepavykti. Jo teigimu, nors kai kuriais klausimais ministerija dar gali leistis į kompromisus, dėl atlyginimų derybų nebebus. Anot jo, šiuo klausimu valdžia jau pasiūlė maksimumą. Todėl, neatmeta tikimybės G. Jakštas, daugiau derybų su streikuojančiais mokytojais apskritai gali nebebūti.

Nuotrauka
nuotrauka
LMS ir mokytojų asmeninių albumų nuotraukos

Streikuojančios vienos iš penkių pedagogus vienijančių profsąjungų – Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) lyderis Andrius Navickas teigė, kad trečiadienį vykusiose derybose su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nebuvo rastas sutarimas nei dėl atlyginimų didinimo, nei dėl moksleivių skaičiaus klasėse mažinimo ir etato struktūros keitimo. Pasak jo, ministerija, nepasiūlydama dar labiau didinti mokytojų darbo užmokesčio, sieks išbandyti streikuojančių pedagogų ištvermę. 

„Mes analizavome, svarstėme siūlymus, bet jokio sutarimo šitoje vietoje neradome“, – po susitikimo trečiadienio vakarą žurnalistams sakė A. Navickas.

Labiausiai palaiko mokiniai

Streikas skirtinguose Lietuvos miestuose prasidėjo rugsėjo 29 dieną. Prieš pora savaičių mokytojai buvo surengę dviejų valandų įspėjamąjį streiką. 

– Kadangi LŠDPS nesusitarė su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dėl mokytojų atlyginimų kėlimo (kas lemtų didele dalimi mokytojo profesijos prestižą ir jaunų žmonių atėjimą į kolektyvą per didesnį stojančiųjų į pedagogikos studijas skaičių), dėl mažesnio mokinių skaičiaus klasėse bei dėl mokytojų etato skaičiavimo sukalibravimo (kad mokytojai nebūtų perdegę ir turėtų laiko kiekvienam mokiniui, pasiruošti kiekvienai pamokai, būti emociškai prieinami bei įkvepiantys), spalio 3 dieną prasidėjo Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) ir LŠDPS organizuojama eisena „Tik einantys įveikia kelią“ ir Tauragėje, – pasakojo LMS Tauragės padalinio pirmininkė Evelina Sliosoraitė.

Pasak jos, LMS palaiko savo mokytojus ir eis koja kojon bendro tikslo link. Tai reiškia, kad mokytojai kartu su moksleiviais eina iš savo miestų pėsčiomis iki Vilniaus, jog atkreiptų visuomenės dėmesį į švietimo sektoriaus problemas ir paskatintų sprendimų ieškojimą visais lygmenimis. Vilniuje, kur link ir žygiuoja eisenos dalyviai, nuo pirmos streiko dienos, Vinco Kudirkos aikštėje vyksta #kitapamokastreikas renginys.

– Moksleiviai palaiko mokytojus ir streiką, nors streikas nėra patogus. Matoma, kad kai kuriose mokyklose sustojęs ugdymas kenkia mokinių pasiekimams ir mokymuisi, tačiau būtent taip ŠMSM bei visa valdžia patiria spaudimą, kuris juos vargina ir verčia imtis kažkokių veiksmų. Mokytojai parodo, kad yra drąsūs kovoti ir nepasiduoti kartu su moksleivių užnugariu, kol niekas nepasikeis. O moksleiviai palaiko savo pedagogus, nes pastebi tas pačias problemas, kadangi būtent mums ir yra suteikiamas švietimas, kuris nėra pakankamai kokybiškas ir jame yra dar daug spragų. Per didelėse klasėse mokytojams yra sunku suteikti individualų dėmesį ir pagalbą kiekvienam pamokų metu, dėl kiekvieno mokinio skirtingo mokymosi lygio lieka spragų ir reikia samdyti korepetitorius, – pagrindines problemas vardijo mokinių atstovė, tikinusi, kad pastebėjo, jog nuolat besikeičiant ugdymo programoms, kurios nėra paruoštos mokytojams, yra ypatingai sunku perduoti medžiagą, kai nėra jokių planų ir visa mokykla bei mokytojai turi vieną vienintelį vadovėlį.

Evelina paminėjo, kad didesni atlyginimai pakeltų mūsų švietimo specialistų sunkaus ir dažnai nepastebimo darbo vertę:

– Manau, visi pastebime, kad mokytojo profesija jau nebėra prestižinė ir jau dabar pedagogų trūksta, o 10 metų perspektyvoje tai gali būti labai didelė problema. Taigi palaikome mokytojus, nes kas dar, jei ne mes, ir kada, jei ne dabar, iškovosime tai, kas mums jau seniai buvo žadama? Lietuvos švietimas gali geriau, mokykla gali būti saugi erdvė skleistis įvariaspalvėms asmenybėms, būtent to iš švietimo sprendimų priėmėjų (tiek savivaldoje, tiek nacionaliniu lygmeniu) ir norėtųsi. 

Nuotrauka
 nuotrauka
LMS ir mokytojų asmeninių albumų nuotraukos

Spalio 3 dieną prasidėjusiame žygyje tauragiškių tikslas buvo pasiekti Skaudvilę, tai yra nueiti 26 km. 

– Džiaugiamės, kad susirinko net 30 mokytojų ir 20 moksleivių, pasiryžusių eiti. Nors kelias nebuvo lengvas, bet pilni gerų emocijų ir nuolat diskutuodami įvairiausiomis temomis pasiekėme dienos kelionės tikslą, – pirmosios dienos žygio, kuriame dalyvavo ir pati, įspūdžiais pasidalijo Evelina.

Ji patikslino, kad ne visi žygeiviai tikslą pasiekė:

– Einant kelyje žmonių sumažėjo dėl sveikatos, kadangi atstumas tikrai ilgas.  

Vieni į žygį – kiti į Vilnių

Kaip informavo LŠDPS Tauragės Žalgirių gimnazijos profesinės organizacijos pirmininkė Vida Laurinaitytė, antradienį 9 Žalgirių gimnazijos mokytojai išėjo į žygį, kartu ėjo ir būrelis mokinių iš įvairių mokyklų, ne tik iš Žalgirių. 

– Mūsų grupė planuoja eiti šiandien iki Skaudvilės, tada kolegos juos parveš į Tauragę. Rytoj vėl tęs žygį – juos nuveš iki Skaudvilės ir eis iki Nemakščių. Toliau eiti neplanuoja, – pirmadienio rytą informavo V. Laurinaitytė.

Ji teigė, kad spalio 5-ąją – Mokytojų dieną – su kolegomis švęs gimnazijoje, tikisi sulaukti juos palaikančių mokinių sveikinimo. 

Dėl kolegų palaikymo pedagogė nesiskundžia – tai kiekvieno asmeninis apsisprendimas.

– Problemos išsakytos, jos sisteminės, apie jas sužinojo ir visuomenė, ir politikai, taigi, lauksime, kokie bus pasiūlymai, – teigė Vida Laurinaitytė. 

– Aišku, kad norisi ir kitų ugdymo įstaigų palaikymo, bet tai jų apsisprendimas. Mūsų gimnazijos administracija mus supranta, o mokytojai visi vieningi, manome, kad atėjo metas parodyti, jog problemų daug, metas pradėti jas spręsti, – kalbėjo Žalgirių gimnazijos mokytojų atstovė.

Kaip ji informavo, antradienį mokytojai kartu su juos palaikančiais mokiniais iš įvairių mokyklų nuėjo iki Skaudvilės, o trečiadienį mokytojai iš Skaudvilės ėjo iki Nemakščių.

– Tariamės su kolegomis iš Žygaičių gimnazijos. Žygyje dalyvavo tik Žalgirių gimnazijos mokytojai, o Žygaičių gimnazijos mokytojai ketvirtadienį važiavo į Vilnių ir ten prisijungė prie A. Navicko, kurio grupė iš Zarasų atėjo į Vilnių. Žygaičių gimnazijos mokytojai kartu ėjo iki V. Kudirkos aikštės, šventė mokytojų dieną. Trečiadienį vakare ministras Riešėje (ten tą vakarą atėjo A.Navicko grupė) tęsė derybas, – detaliai planus paaiškino V. Laurinaitytė.

Pasak jos, mokytojai yra sutarę streikuoti visą šią savaitę, šiandien, penktadienį, tarsis, ką daryti toliau. 

– Problemos išsakytos, jos sisteminės, apie jas sužinojo ir visuomenė, ir politikai, taigi, lauksime, kokie bus pasiūlymai, – teigė Vida.

Trečiadienį pasiteiravome ir Žygaičių gimnazijos atstovės Editos Kvietkutės, kokie artimiausi jų planai. Moteris informavo, kad yra užsakytas transportas, ir ketvirtadienį jie turėjo išvykti į Vilnių palaikyti streikuojančių kolegų, dalyvauti eisenoje, nes „tik einantys įveikia kelią“.

– Labai laukiame teigiamų pokyčių švietimo sistemoje, – teigė E. Kvietkutė.

Pasak Žygaičių gimnazijos pedagogės, pamokų streikuojantys mokytojai dar neveda, dirba tik keli dalykininkai ir ikimokyklinio ugdymo pedagogai. 

– Penktadienį susirinksime visi profsąjungai priklausantys mokytojai ir nuspręsime, ką darysime toliau, – teigė Edita.

Žygaičių gimnazijos mokytojai nedalyvavo žygyje į Skaudvilę ar į Nemakščius. E. Kvietkutės pasiteiravome kodėl:

– Žygyje Žygaičių gimnazijos mokyklai atstovavo mokiniai, o mokytojai kaupė jėgas išvykai į Vilnių. Atstovausime visiems streikuojantiems Tauragės rajono pedagogams. Su Žalgirių gimnazijos profsąjungos pirmininke ir pedagogais nuolat palaikome ryšį ir deriname veiksmus. Jie dalyvavo žygyje, mes vykstame į Vilnių. 

Tikisi, kad ras kompromisą

Nuomonės dėl mokytojų streiko pasiteiravome ir savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkės Virginijos Eičienės. Pasak jos, demokratinėje valstybėje turime gerbti žmogaus teisę ir žodžio laisvę. 

– Manau, kad streikas viena iš kraštutinių priemonių, kada reikia ypatingai aktualizuoti visuomenės daliai svarbius dalykus. Švietimas kaip tik ta sritis, kuriai galbūt buvo skiriamas nepakankamas dėmesys. Labai norisi tikėti, kad bus surastas kompromisas iš abiejų – streikuojančiųjų mokytojų ir ministerijos (vyriausybės) – pusių, – kalbėjo V. Eičienė. – Gerai suprantu tėvus, mokinius, kurie jaudinasi dėl galimų ugdymo(si) spragų, galiu suprasti ir mokytojus, kurie jaučiasi pavargę nuo reformų ir neįvertinti.

Tarybos narės nuomone, Tauragės rajono savivaldybė skiria didelį dėmesį švietimui. 

– Kuriamos patrauklios darbo sąlygos: atnaujinamos mokyklos, mokyklų stadionai, skiriamos lėšos įsirengti laboratorijoms, didinamas mokytojų padėjėjų skaičius, įsteigtas STEAM centras ir pan.  Savivaldybė turi parengusi trūkstamų specialistų (tarp jų ir pedagogų) pritraukimo aprašą, kuriame numatytos  kompensacijos už studijas, kelionės išlaidos į darbą ir iš jo, – savivaldybės pastangas vardijo V. Eičienė.

Ji teigė, kad jaunam pedagogui patrauklias ir priimtinas darbo sąlygas gali pasiūlyti ir pati mokykla.  

– Be abejonės, mokytojo profesijos patrauklumą lemia daugelis dalykų, ne tik atlyginimai, bet ir  visuomenės požiūris, – sakė politikė.

 

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.