Vyno gurmanai sulaukė – naujasis božolė atvyko į „Pagėgę“
Įkelta:
2012-11-29
Nuotrauka
Aprašymas
Šių metų božolė vynas jau pasiekė Pagėgius. „Pagėgės“ nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
„Pagėgės“ nuotrauka

Tomas RAULINAVIČIUS

tomas@taurageszinios.lt

Trečiąjį lapkričio ketvirtadienį vyno mėgėjai visame pasaulyje atkemša jauno vyno božolė butelius. Jau penktą kartą į šią šventę vyno gurmanus kvietė Pagėgiuose įsikūrusios kavinės „Pagėgė“ šeimininkai Jolanta ir Gintautas Petrauskai. Verslininkų nestebino, kad prieš trejus metus dar nedaugelis provincijos gyventojų apie šį jauną, išskirtinio skonio vyną nieko negirdėjo. Situacija keičiasi – iš Burgundijos kilęs vaisiais kvepiantis božolė vynas tapo daugelio šios kavinės lankytojų pamėgtu gėrimu.

Vyno istorija

Dieną prieš atkemšant božolė vyno butelį verslininkė Jolanta Petrauskienė kiek nekantravo. Rankose laikydama „Beaujolais Villages Nouveau“ iš Božolė regiono vos prieš dvi dienas atvežtą butelį ji nesustodama pasakojo apie šį brangų ir išskirtinį gėrimą, jo vartojimo kultūrą ir kilmės šaknis. Ketvirtadienio vakarą kartu su viso pasaulio vyno mėgėjais „Pagėgėje“ bus ištarta – „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ („Jaunas božolė atvyko“).

Beaujolais vardas kilo nuo Prancūzijos Božo miestelio, formaliai priklausančio Burgundijos regionui. Tačiau dėl klimato, dirvožemio ir auginamų vynuogių veislių išskirtinumo Božo dažniausiai įvardijamas kaip atskiras regionas.

Božolė gaminti naudojamos „Gamay“ raudonosios vynuogės, pasižyminčios tuo, kad turi mažai taninų ir ploną odelę. Veikiausiai dėl to šių vynuogių vynas kvepia avietėmis, bananais, kriaušėmis, vyšniomis ar net gėlėmis.

Istorija pasakoja, kad prieš keletą šimtmečių šis vynas buvo kasdieninis vietos gyventojų gėrimas. O po Antrojo pasaulinio karo jį labiausiai išgarsino prancūzų pirklys Georgas Duboeufas, pasiūlęs vyną pilstyti į butelius ir pardavinėti vietos restoranams bei kavinėms.

„Beaujolais Nouveau“ šventė paplito po pasaulį, o analogišką „Vino Novello“ turi italai, švenčiantys šią šventę lapkričio pradžioje.

Pernykštis buvo fantastiškas

Kavinės „Pagėgė“ šeimininkė Jolanta prisimindama božolė degustavimo istoriją tikino, kad pernai šis vynas buvo ypač skanus. Gera vasara leido surinkti gerą derlių, iš kurio božolė pakvimpa dar gardesniu aromatu ir pasižymi neapsakomu skoniu. Iškėlusi prieš šviesą šių metų božolė butelį, moteris teigė, kad vynas bus ne ką prastesnis nei pernykštis.

– Pažiūrėkite į spalvą, ji sodri tarsi rubinas. Beje, baltasis božolė sudaro vos vieną procentą viso regiono vyno. Tačiau dar yra sakoma, kad božolė – vienintelis baltasis vynas, kuris yra raudonas. Taip yra dėl lengvumo ir dėl to, kad jis nebrandintas. Verta atkreipti dėmesį, kad božolė, skirtingai nei kitas vynas, ragaujamas tik atšaldytas, – trečiadienį nekantraudama jauno vyno skonį bandė nuspėti Jolanta.

„Pagėgėje“ tapo tradicija ragauti šį vyną. Beje, Klaipėdos regione vietų, kur degustuojamas garsusis božolė, galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Išskirtinai į Pagėgius jis atkeliavo neatsitiktinai. Kavinės šeimininkai Jolanta ir Gintautas – tikri vyno mylėtojai, kasmet suburiantys vis didesnį šio gėrimo gerbėjų ratą.

Šių metų božolė, kaip ir kasmet, Pagėgiuose sutinkamas triukšmingai, su muzikos grupe ir paruoštais maisto rinkinukais. Iš pastarųjų populiariausi pelėsiniai, fermentiniai, graikiškais riešutais įdaryti sūriai. Skanaujant božolė tinka ir alyvuogės bei kiti tradiciniai užkandžiai.

Kavinės šeimininkai, prieš atkimšdami vyno butelius, tradiciškai kviečia dalyvauti viktorinoje. Pasak Jolantos Petrauskienės, daugelis nustemba sužinoję, kad analogiško prancūziškajam, vynuoges auginti tinkamo dirvožemio yra ir Lietuvoje, beje, visai netoli, už Jurbarko.

Božolė šią kavinę pasiekia, kaip ir kasmet, per distributorius. Jolanta sako, kad prieš keletą mėnesių užsakytas vynas atvyksta vos savaitę iki degustacijos. Moteris negali pamiršti metų, kai vynas buvo pristatytas tik šventės išvakarėse ir privertė gerokai sunerimti kavinės šeimininkus.

Kam įdomu skaičiai, galime išduoti, kad kasmet išpilstomi 43 mln. litrų šio vyno. Nors tai gana brangus gėrimas, naujasis božolė tituluojamas labiausiai pasaulyje laukiamu vynu.

Tradicijos keičiasi

Jolanta Petrauskienė pastebėjo, kad vyną kur kas labiau mėgsta moterys nei vyrai. Tačiau bendros alkoholinių gėrimų vartojimo tradicijos keičiasi. Klientai vis dažniau renkasi vyną, o atsipalaiduoti nori ne smuklėje, ne karčiamoje, o kavinėje.

– „Pagėgę“ ypač myli tauragiškiai, jie – pagrindiniai kavinės lankytojai. Pastebime, kad žmonės vis labiau vertina kultūringus gėrimus. Kadaise lentynose karaliavusi degtinė užleidžia vietą vynui, – pokyčius pastebėjo verslininkė J. Petrauskienė.

Verslininkė teigė vis dažniau kavinėje pastebinti smagiai arbatą gurkšnojančius senelius ir močiutes, taip pat kultūringą jaunimą, kuriems kavinė – jauki vieta pasišnekučiuoti.

– Mūsų galvose per daug krizinių nuotaikų. Norėčiau visiems pasiūlyti gyventi šiandien, ne rytoj. Apie rytojų galvosime, kai jo sulauksime, – optimizmo neslėpė „Pagėgės“ šeimininkė.

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.