Dėkojame skaitytojams, siuntusiems mums savo gardžiausių Užgavėnių blynų receptus. Redakcijos sprendimu Užgavėnių prizas už daugybę puikių patarimų atitenka Stefanijai Grevienei. Laukiame jos redakcijoje.
Čirviniai blynai su šokoladu
Tešlai reikės:
300 g miltų
3 kiaušinių
100 g sviesto
stiklinės pieno
3 šaukštų cukraus
trupučio vanilės
Papuošimui:
100 g juodojo šokolado
50 g lazdyno riešutų (arba kokoso drožlių)
Sviestą išsukti, įmušti po trynį, suberti vanilę, cukrų ir gerai išmaišyti. Supilti pieną, suberti miltus.
Prieš kepant įmaišyti išplaktus baltymus. Įkaitinta keptuvė patepama riebalais, įpilama tešlos, keptuvė uždaroma ir kepama.
Kol blynai vėsta, ištirpinamas šokoladas. Sulaužyti šokolado plytelę lygiomis dalimis, suberti gabalėlius į sausą indą, kurį reikia dėti į puodą su vandeniu. Kaitinti ant silpnos ugnies. Tirpstantį šokoladą vis pamaišyti, kol galutinai ištirps.
Dar šiltą šokoladą tolygiai tepti ant blynų ir pabarstyti smulkintais lazdynų riešutais arba kokoso drožlėmis.
Skanaus.
Receptą atsiuntė Giedrė J.
***
Šokoladiniai blyneliai su varškės kremu
4 šokoladiniams lietiniams reikės:
250 ml pieno
25 g sviesto ir dar šiek tiek kepimui
1–2 šaukštų cukraus
šaukšto kakavos
2 kiaušinių
90 g miltų
žiupsnelio druskos
Papuošimui:
100 g pertrintos varškės
4 šaukštų kondensuoto pieno
keleto uogų
Į puodą pilti pieną, sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą, suberti kakavą, cukrų ir druską ir nuolat maišant kaitinti ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps.
Tuomet visą šią masę perpilti į dubenį, įmušti kiaušinius ir suberti miltus. Plaktuvu viską išplakti iki vientisos masės.
Geriausia naudoti nepridegančią 30 cm skersmens keptuvę.
Į keptuvę dėti gabalėlį sviesto ir pakaitinti ant vidutinės ugnies. Kai sviestas įkais, išvalyti keptuvę popieriniu rankšluosčiu, tada pamaišyti tešlą, samteliu pasemti maždaug 60 ml tešlos ir leisti į keptuvę. Keptuvę pasukioti, kad tešla tolygiai pasiskirstytų, ir kepti 30–45 sek., mentele apversti blyną ir baigti kepti.
Prieš dedant į lėkštę, blyną perlenkti per pusę, tada dar per pusę.Pagardinti iš varškės ir kondensuoto pieno pasigamintu kremu. Puošti šaldytomis uogomis. Skanaus!
Receptą atsiuntė Jurgita Lankauskienė
***
„Bambaliniai“ blynai su alumi
Reikės:
2 šaukštų cukraus
žiupsnio druskos
8 šaukštų miltų
2 kiaušinių
250 ml pieno
250 ml alaus
šaukšto aliejaus
plastikinio butelio
šokių muzikos (prisimygęs rekomenduoju „Gangnam style“)
Į plastikinį butelį įstatykite piltuvėlį (jei neturite, pasigaminkite iš kito plastikinio butelio – žiūrėti nuotraukas). Per piltuvėlį suberkite į butelį cukrų, druską, miltus. Įmuškite kiaušinius (kiek pastoviniavę prie angos, jie vis tiek nukris į butelį). Tada pilkite alų, pieną ir aliejų. Butelį užsukite.
Trims minutėms įjunkite kuo linksmesnę muziką. Čiupkite butelį ir kartu su juo visaip kratykitės, šokinėkite. Jei po 3 min. jums atrodys, kad butelio turinys nesusimaišė, pakartokite šokį.
Įkaitinkite keptuvę, patepkite aliejumi, pilkite tiesiai iš butelio tešlos ir kepkite blynus.
Tešlą maišyti rekomenduoju būryje draugų. Linksmų Užgavėnių!
Receptą atsiuntė Petras V.
***
Grikių blyneliai
Reikės:
2 stiklinių virtų grikių
morkos
svogūno
kiaušinio
3 šaukštų miltų
trupučio druskos, pipirų, prieskonių
aliejaus
Morką sutarkuojame, svogūną supjaustome, pakepiname, suberiame prieskonius ir viską sumaišome su grikiais, supilame miltus.
Lipdome blynelius ir kepame aliejuje.
Patiekti su grietine arba grybų padažu.
Receptą atsiuntė Danutė
***
Vokiškos „Kreppel“ spurgos
„Tauragės žinių“ skaitytoja Neringa dalijasi vokišku „Kreppel“ receptu. „Kreppel“ – tai spurgos, blyneliai (kaip pavadinsi, nesugadinsi) iš mielinės tešlos, juos galima ruošti su uogienės, šokolado, pudingo įdaru.
Reikės:
1 kg miltų
50 g šviežių mielių
100 g sviesto
3 kiaušinių
3 valgomųjų šaukštų cukraus
arbatinio šaukštelio druskos
0,5 litro pieno
augalinio aliejaus spurgoms virti
cukraus pudros apibarstymui
mėgstamos uogienės įdarui
Į dubenį supilame miltus, padarome duobutę, į kurią dedame sutrupintas mieles, cukrų, druską, lydytą, bet nekarštą sviestą, pilame šiltą (tik nekarštą) pieną, mušame kiaušinius.
Tešlą išplakame plaktuvu ir uždengę švariu rankšluosčiu paliekame valandai šiltoje vietoje kilti.
Iškilusią tešlą iškočiojame apie 1 cm storio ir stikline išspaudžiame blynelius. Išspaustus blynelius paliekame dar 15–20 min. kilti.
Įkaitiname aliejų ir dedame blynelius, apkepusius apverčiame. Gerai įkaitus riebalams, sumažinkite karštį. Kepa labai greitai. Iškepę blyneliai turi būti šviesiai rudi.
I atvėsusius blynelius švirkštu per šoną įšvirkščiame pasirinktą uogienę ar kitą įdarą. Jei švirkšto neturite, naudokite plastikinį maišelį nukirptu kampuku.
Skanaus!
***
Mano geriausi blynų receptai
Susiruošus kepti blynus sunku ką nors naujo sukurti, todėl aš kuriu visokias variacijas su žinomais receptais. Prikepu lietinių ir priklausomai nuo įdaro pavadinu – „Pagal Uspaskichą“, „Pagal Paksus“, „Pagal šaldytuvą“, „Pagal sezoną“ ar „Šventiniais“.
Lietinių tešlai reikės:
2 kiaušinių
1–3 valgomųjų šaukštų cukraus
2 valgomųjų šaukštų kokybiško aliejaus ar lydyto sviesto
1,5 stiklinės miltų
stiklinės pieno
Druskos sveikatos sumetimais nededu. Jei ruošiuosi kepti lietinius su saldžiais įdarais, įtarkuoju truputį apelsino žievelės ir įspaudžiu vieno apelsino sulčių. Tinka šlakelis brendžio.
Jei planuoju lietinius įdaryti mėsyte, dedu per pusę kvietinių ir ruginių miltų. Tešlai nekenkia šiek tiek leisti pastovėti, pabrinkti ir jau tada galutinai sureguliuoti tirštumą.
Tuo metu ruošiu įdarą. Lietiniams „Pagal Uspaskichą“ prireiks raudonųjų ikrų, žinoma, skaniausi lašišų, bet galima ir kitų žuvų ar net baltyminių. Galima naudoti sūdytą ar rūkytą lašišą, ją susmulkinti ir sudėti į atskirame indelyje sumaišytą pakelį varškės su šiek tiek majonezo, smulkintu česnaku, svogūno galvute, krapais.
Lietiniai „Pagal Paksus“ kepami nevienodo dydžio. Pirmus kepu per visą keptuvę, toliau vis mažinu. Įdaras gali būti įvairus, čia svarbiausia pertepus blynelius sudėti juos piramidės forma.
„Pagal šaldytuvą“ – galima į lietinius įvynioti likusią nuo pietų smulkiai supjaustytą ar sumaltą mėsytę, keptą ar rūkytą smulkintą žuvytę, įvairią varškę, tepamus sūrelius.
Blyneliams „Pagal sezoną“, žinoma, naudoju vasarą ar rudenį augančias uogas, vaisius. Obuolių sezono metu galima smulkiai supjaustytus nuluptus obuolius suberti į įkaitusią keptuvę ir užpilti lietinių tešla. Tokius blynelius tiks kiekvieną atskirai ar visą jų kalną aplieti ištirpintu sviestu, užpilti trupučiu medaus, lydytu šokoladu ar pabarstyti aguonomis, cinamonu, cukrumi.
„Šventinis“ lietinų pyragas. Galima iš anksto išsikepti lietinių ir kiekvieną jų sutepti šiuo įdaru – varške, ištrinta su cukrumi ir grietine. Lietinius susukti į ritinėlius ir sudėti į riebalais pateptą kepimo formą. Apipilu kiaušinių plakiniu, cukrumi ir nedaug grietinės. Kepu pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje. Puošti galima kaip pyragą ar net tortą. Skanus ir karštas, ir šaltas.
O šiandien kepiau varškėčius su cukinijomis, galėčiau juos pavadinti „Blynais iš rūsio“ ir „Rudenį prisiminus“. Susiradau gerai išsilaikiusią savo augintą cukiniją, nulupau, nes vis dėlto nebe jauna, sutarkavau per burokinę tarką ir palikau stovėti, kol gaminau tešlą. Per tiek laiko išsiskyrė sultys, kurias nuspaudus liko stiklinė tirščių.
Tešlai prireikė 500 gramų varškės, sumaišiau ją su 2 išplaktais kiaušiniais, įbėriau stiklinę miltų, sumaišytų su šiek tiek kepimo miltelių, truputį druskos, šiek tiek cukraus. Įmaišiau nuspaustą cukiniją ir viską gerai išminkiau šaukštu. Į atskirą lėkštutę įbėriau miltų ir įkrėčiau kaupą tešlos, tuose miltuose lengvai pavoliojau ir dėjau į įkaitintus riebalus keptuvėje. Iškepiau 10 varškėčių su cukinija. Manau, galima naudoti ir patisoną. Gal per Užgavėnes išmėginti su šviežiais kopūstais?
Cukinijos sulčių neišpyliau, sumaišiau su šviežiai spausto apelsino sultimis ir išgėrėme. Buvo skanu.
Skanaus ir jums.
Šią krūvą receptų atsiuntė Stefanija Grevienė