Šerbetai – karštai vasaros dienai
info@taurageszinios.lt
Šerbetas – puiki atgaiva karštomis vasaros dienomis, ypač mėgstamas vaikų. Tauragėje siūloma nemažai šio skanėsto rūšių, tačiau šį gaivinantį desertą, kuris neretai atstoja ledus, galima lengvai pasigaminti namie. Šerbetas turi mažiau kalorijų nei ledai ir aprūpina organizmą vitaminais. Karštu oru, kai organizmas praranda daug skysčių, šis gėrimas puikiai saugo nuo perkaitimo ir išsekimo.
Šerbetas – vienas populiariausių rytietiškų saldumynų ir pirmasis žmonijos istorijoje šaltas nealkoholinis gėrimas. Šerbeto terminas reiškia šaltą gėrimą iš vaisių sulčių ir cukraus (kartais su alkoholiu) arba skanėstą iš vaisių, kavos, šokolado ir cukraus (dažnai su riešutais).
Ruošiant šerbetą patartina eksperimentuoti, kad atrastumėte sau labiausiai priimtiną skonį – šerbetui gaminti tiks bet kokios uogos ar vaisiai. Ypač puikiai derantis duetas – šaldytas ananasas ir kokoso drožlės.
Koks bebūtų šerbetas, jo paruošimo principas visuomet tas pats. Pirmasisžingsnis– išvirti cukraus sirupą. Jei vaisiai ar uogos saldžios, galite virti ne tokį saldų sirupą, pavyzdžiui, stiklinei vandens – pusė stiklinės cukraus. Kitas žingsnis– išspausti vaisių sultis arba sutrinti uogų tyrelę, jų galite dėti šiek tiek daugiau nei cukraus sirupo. Sušaldytas šerbetas maišomas iki vientisos masės ir patiekiamas. Jį galima apibarstyti riešutais ir sezamų sėklomis. Į kai kuriuos tirštus šerbetus pilama pieno.
Dažniausiai šerbetas susideda vaisių, sulčių (tačiau jos nebūtinos), cukraus ir vandens.
Citrinų šerbetas
stiklinė cukraus,
stiklinė vandens,
stiklinė citrinų sulčių,
arbatinis šaukštelis citrinos žievelių
Pirmiausiai ruošiamas cukraus sirupas: į puodą pilamas vanduo bei cukrus ir nuolat maišant kaitinamas, kol cukrus ištirps. Masę virinkite apie 10 minučių, nugriebkite susidariusias putas. Atvėsinkite. Išspauskite citrinų sultis.Jas sumaišykite su atvėsusiu cukraus sirupu, įberkite citrinų žievelių. Galite šerbetą statyti į šaldiklį ir kas pusvalandį pamaišyti, kad masė nesustingtų į ledo gabalą. Šaldymui prireiks mažiausiai 3 valandų.
Žaliasis kivi šerbetas
4 porcijoms prireiks:
6 kivių (nuluptų, supjaustytų griežinėliais),
¼ stiklinės medaus,
¼ stiklinės žaliosios citrinos sulčių (tiks ir paprastos citrinos sultys),
½ arbatinio šaukštelio tarkuotos žaliosios citrinos žievelės (arba citrinos)
Bananų ir uogų šerbetas
2 porcijoms prireiks:
3 prinokusių bananų,
2 saujų aviečių, braškių arba bet kokių kitų uogų,
žiupsnelio cinamono,
medaus pagal skonį
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Ukrainos folkroko grupė „TaRuta" pristato bendrą albumą su Lietuvos atlikėjais „Saint Javelin“, o visos už albumą surinktos lėšos skiriamos paramai Ukrainai.
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai.
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
„Tauragės žinių“ skaitytojas pasidalino pozityvia istorija, kaip su kaimynais kibo į darbą, kasti daugiabučio aikštelės sniego.
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
„Jau 17 metų esu scenoje. Tikrai ilgai. Esu be galo laimingas, kad žmonės klausosi, domisi“, - sako 36-erių atlikėjas Radžis Aleksandrovičius. Žinomas atlikėjas šiandien, po daugelio metų pertraukos pristato, kaip pats sako, vieną ryškesnių savo muzikinių premjerų.
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Jau šį savaitgalį, gruodžio 9–10 dienomis, nuo 15 iki 20 val., mažuosius tauragiškius ir jų palydovus nemokamai vežios kalėdinis elektrinis traukinukas. Apie tai skelbia Tauragės savivaldybė.
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Ruduo artėja link pabaigos. Miškas, pavasarį skambantis nuo paukščių giesmių ir vabzdžių zvimbimo, dabar tylus. Tik šnara nukritę lapai po kojomis, ūžia vėjas medžių viršūnėse, kartais girdisi kėkštų barniai. Tačiau šiltesnėmis dienomis dar galima tikėtis įdomių netikėtų susitikimų.
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita.
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas.
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.