Ar žinote, kad...
Įkelta:
2021-03-12
Nuotrauka
Muziejus
Aprašymas

Radiniai iš Tauragės dvaro, XVI–XVIII a. Puodų šukės, keptuvės kojelės ir anga rankenai, žarijų šviestuvo šukės. Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ archyvo nuotraukos

 

,
Nuotrauka
muziejus
Aprašymas

Kaolino pypkių liekanos Tauragės krašto muziejaus Istorijos ekspozicijoje

,
Nuotrauka
Muziejus
Aprašymas

Kokliai iš Tauragės dvaro, XVI–XVIII a. Archeologas Eugenijus Ivanauskas, 2001 m.  Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ archyvo nuotraukos

 

,
Nuotrauka
muziejus
Nuotraukos autorius:
Carinis atvirukas, Tauragė, 1881. Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ archyvo nuotraukos

Dar 2001 m. Tauragės dvare žvalgomuosius archeologinius tyrimus atliko Eugenijus Ivanauskas. Ištirtas 11 kv. m plotas, surasta dvaro rūmų vieta, surinkti 373 radiniai, datuojami XVI a. viduriu–XIX a. pradžia. Nustatyta, kad dvarvietėje išlikęs iki 1,4 m storio XVI–XX a. kultūrinis sluoksnis. Be kitų nuolaužų, rasta ir baltų ornamentuotų kaolino pypkių likučių.

XVII a. kaolino pypkės Tauragės dvarą pasiekė greičiausiai iš Olandijos, kuri tuo laikotarpiu buvo viena pagrindinių prekybos šalių, turėjo didžiausius prekybinius laivus ir aktyviai prekiavo įvairiomis kolonijinėmis prekėmis, taip pat ir tabaku. Būtent Olandija turėjo geros kokybės kaolino (ugniai atsparaus baltojo molio). Jos miestas Gauda greitai tapo pagrindine pypkių gamintoja Europoje, todėl neatsitiktinai Lietuvoje anksčiausiai ėmė plisti šio tipo pypkės. Neretai kaolino pypkės būdavo paženklintos meistrų ar fabrikų inicialais, dekoruojamos įvairiais ornamentais, pažymimos pagaminimo data. Tabako rūkymas paplito atradus Amerikos žemyną ir ilgą laiką buvo turtingų vyrų užsiėmimas. Sveikų kaolino pypkių dvare nebuvo rasta, tik vamzdelių nuolaužų, todėl pateikiame Kauno miesto muziejuje saugomų pypkių pavyzdį palyginimui.

Rasta nemažai įdomesnių koklių šukių. Žalia glazūra dengti kokliai su Prūso herbu gaminti įtakingo didiko Mikalojaus Pranciškaus Rosochackio garbei XVII a. Kitur matomi renesanso pasakų motyvai. Rasta molinės keptuvės dalių, tiems laikams įprasto žarijų šviestuvo šukių, nemaža krūvelė olandiško tipo balto kaolino pypkių dalių, akmens masės balta ir mėlyna glazūra dažytų bokalų, lėkščių šukių, metalinių apkalėlių, kaltinių vinių. Nežinant konteksto, šie radiniai atrodo kaip bevertės šiukšlės, bet įsigilinęs supranti, kad tai miesto šaknų istorija, o daiktai liudija dvare buvusią prabangą. Po žeme ten dar slypi daug pinigine prasme nevertingų, bet istoriškai labai reikšmingų nuolaužų, kurios padėtų atkurti ten kadaise XVI–XVII a. vykusį gyvenimą. Radiniai eksponuojami Tauragės krašto muziejaus Istorijos ekspozicijoje.

Nuotrauka
Muziejus
Radiniai iš Tauragės dvaro, XVII–XVIII a. Lėkščių, bokalų, ąsočių šukės (molis, fajansas, akmens masė). Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ archyvo nuotraukos

Muziejuje saugomas seniausias atvirlaiškis iš 1881 m., siųstas iš Tauragės pašto į Hamburgą. Jis puikiai išsilaikęs, gausiai prirašytas vokiečių kalba, tačiau senoviniu, sunkiai įskaitomu raštu. Iš užrašų ir antspaudų galime spręsti, kad atvirukas parašytas 1881 m. gruodžio 28 d., o gautas 1882 m. sausio 11 d. Tačiau turime prisiminti, kad Rusijoje iki 1917 m. perversmo naudotas Julijaus kalendorius turėjo vis didėjančią paklaidą prieš gerokai tikslesnį, vakarų pasaulyje plačiai naudotą (ir tebenaudojamą) Grigaliaus kalendorių. Todėl paklaida tarp kalendorių buvo 12 d. Dvi datas: gruodžio 28 ir sausio 9 d. nurodė ir ant atviruko greičiausiai sveikinimą rašęs žmogus. Tad lieka neaišku, nejaugi galėjo atvirukas tais laikais Hamburgą pasiekti vos per keletą dienų? Atviruko dydis kiek mažesnis nei vėliau tapo įprasta, išplitus fotografiniams atvirukams, tik 12,5x8,5 cm. Ant jo pavaizduotas Rusijos imperijos erelis ir sukryžiuoti pašto ragai.

Nuotrauka
muziejus
Carinis atvirukas, Tauragė, 1881. Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ archyvo nuotraukos
Nuotrauka
Spaudos

 

Nuotrauka
paroda
Įkelta:
2023-12-11
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ kviečia į Fotografijos galeriją, kurioje gruodžio 14 d., 17 val. bus atidaryta Virgilijaus Usinavičiaus-Augulio fotografijų serija „Rūko alchemija“. Renginyje dalyvaus ir parodos autorius.
Nuotrauka
sostine
Linos Buchlickajos ir Juozo Petkevičiaus nuotraukos
Įkelta:
2023-12-11
Po daugybės renginių, performansų, aukšto meno ir pasaulinio lygio atlikėjų, po labai ypatingų metų Tauragė tarė „Stop“.  Tauragės kultūros rūmuose surengtas iškilmingas Tauragė – Lietuvos kultūros sostinė 2023 uždarymo renginys – „Kultūros muitinė. STOP“.
Nuotrauka
duetas
Asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2023-12-07
Dainavimas žmonių kelius kartais suveda netikėtai. Panaši smagi situacija nutiko ir draugėms Kamilei Šlepavičiūtei ir Martynai Juozupaitytei, šiemet tapusioms bendraklasėmis ir dainuojančioms duetu. Gimnazijos antrokes kartu dainuoti paskatino muzikos mokytoja. O šiuo metu merginų laukia nemenkas iššūkis – pasiruošti ir dalyvauti „Dainų daineles“ konkurse.
Nuotrauka
adventas
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-12-01
Nepaisant prasidedančio ankstyvo pasiruošimo Kalėdoms, artėjantis advento laikotarpis po truputį į visų širdis atneša džiugesį, vidinę ramybę. Įpusėjus lapkričiui prasideda advento vainikų pynimo edukacijos, primenančios gilias šio laikotarpio tradicijas. Kokios jos ir ką reiškia, plačiau papasakoti sutiko Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro vedėja, renginių organizatorė-edukatorė Jurgita Brazauskienė.
Nuotrauka
regina
Mindaugo Černecko nuotrauka
Įkelta:
2023-11-30
Regina Fominichienė save laiko tikra tauragiške, nors yra gimusi Skaudvilėje. O ir daugelis tauragiškių ją pažįsta, bent jau iš matymo – ją galima sutikti įvairiuose renginiuose, o ir gatvėje jos šypsena šviečia iš tolo. Savo amžiaus ji neslepia: Reginai – 68-eri, tačiau ją matydamas supranti, kad amžius nesvarbus, jei eini per gyvenimą atvira širdimi. O dabar visą gyvenimą poeziją mėgusi moteris tapo slemere. Ir jai puikiai sekasi!
Nuotrauka
renata
Renatos Karvelis feisbuko paskyros nuotrauka
Įkelta:
2023-11-24
Renata Karvelis, tauragiškiams jau puikiai žinoma įvairių kultūrinių renginių ir akcijų organizatorė, performansų kūrėja, rašytoja, menininkė, išleido knygą „mOterOs“, kurioje – ironiški, provokuojantys, nenuspėjami eilėraščiai, apimantys moteriškumo temas, jas atskleidžiantys įvairiuose kontekstuose – nuo šeimos iki virtualybės ar biurokratijos profesiniame gyvenime. Juose gausu kritikos šiuolaikinio pasaulio detalėms, vis dar dažnai pasitaikančioms vyrų ir moterų nelygybės apraiškoms. Lapkričio 9-ąją knyga pristatyta B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje. 
Nuotrauka
kvartetas
Genovaitės Urmonaitės feisbuko paskyros nuotrauka
Įkelta:
2023-11-22
Kartu su rudeniu į Tauragę atėjusi kasmetinė teatro šventė „Kvartetas“ teatro mėgėjams vėl suteikė džiaugsmo. Šįkart festivalio spalva buvo ruda. Pasirodo, ruda gaunama sumaišius žalią su raudona, be to, ją mėgstantys žmonės nevengia sunkaus darbo... Taigi festivalis sužibėjo visomis spalvomis ir jų atspalviais. Festivalio sumanytoja ir puoselėtoja, Tauragės liaudies teatro režisierė Genovaitė Urmonaitė džiaugiasi – festivalis pavyko šimtu procentų ir įkvėpė naujiems darbams.
Nuotrauka
saulekalnis
Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-11-15
Spalio 27 dieną folkloro ansamblio „Saulėkalnis“ nariai susirinko paminėti ne tik penkerių metų veiklos sukakties, bet ir sudalyvauti naujų kolektyvo narių krikštynose. Prieš penkerius metus spalio 19-ąją susibūręs ansamblis savo dainomis ne tik džiugina Tauragės kraštą, bet garsina jį ir už rajono ribų.
Nuotrauka
kvartetas
Godos Virbickaitės nuotrauka 
Įkelta:
2023-11-09
Su rudeniu į Tauragę ateina ir kasmetinė teatro šventė – tokia pat ir kitokia, bent jau festivalio spalva. Šįkart festivalio spalva ruda. Atrodo tamsu? Ogi sužinojome, kad ruda gaunama sumaišius žalią su raudona... Taigi festivalis sužibės visomis spalvomis ir jų atspalviais. Pakalbinome festivalio sumanytoją ir puoselėtoją, Tauragės liaudies teatro režisierę Genovaitę Urmonaitę.
Nuotrauka
aukso vainikas
Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-10-29
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centre surengta XIX liaudies vaizduojamosios ir taikomosios dailės bei kryždirbystės meistrų kūrinių regioninė konkursinė paroda dėl „Aukso vainiko“ nominacijos, kurią 2005 m. įsteigė Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Regioniniame ture pirmoji vieta skirta batakiškei Onai Paulauskienei.
Nuotrauka
piliakalniai
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2023-10-28
Spalio 19-osios vakarą Tauragės B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos skaitykloje vyko fotomenininko Alberto Švenčionio fotografijų parodos „Piliakalniai ir legendos“ bei fotografijų albumo „Būtsargiai“ pristatymas. Nespėjusieji į pristatymą parodą galės apžiūrėti iki lapkričio 10-osios. 
Nuotrauka
rita
Tauragės krašto muziejaus nuotrauka
Įkelta:
2023-10-22
Spalio 25-ąją, 17 val., Tauragės krašto muziejaus Etnografijos ekspozicijoje vyks Ritos Balkutės paskaita „Vėlių laikas: apeigos ir mirties augalai“. Tai tęstinio muziejaus projekto „Vėlių mėnuo“, skirto bendruomenės edukavimui Vėlinių laikotarpiu, renginys.
Nuotrauka
norkaiciai
Bronislovo Ambrozo nuotraukos
Įkelta:
2023-10-22
Spalio 14-ąją Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro folkloro ansamblis „Saulėkalnis“ su vadove Jolanta Kažukauskiene iš Joniškio kultūros centre vykusio respublikinio konkurso „Aušta aušrelė“ grįžo laimėję pirmąją vietą. Kitą savaitę penkerių metų gyvavimo sukaktį minėsiantis kolektyvas šiame konkurse dalyvavo pirmą kartą ir labai sėkmingai. Tarp 13-os stipriausių šalies kolektyvų geriausiai įvertintiems tauragiškiams atiteko ir piniginė premija.
Nuotrauka
pleneras
Tauragės kultūros centro nuotrauka
Įkelta:
2023-10-20
Tauragėje birželį surengtas menininkų pleneras „Laiko ženklai skulptūrose“ apjungė iš įvairių Lietuvos miestų šešis menininkus, gebančius prakalbinti ne tik medį, bet ir akmenį. Per penkias dienas jie sukūrė vieną akmens ir penkias medžio skulptūras. Svarstyta, kur statyti medžio skulptūras, ir nuspręsta jas įkurdinti parke prie Jūros gatvės. 
Nuotrauka
foto
Juozo Petkevičiaus nuotrauka
Įkelta:
2023-10-16
Mažeikių muziejuje paskelbti jau 15-us metus rengiamo tarptautinio fotografijos konkurso „Gyvos žemės mintys“ laureatai. Tarp jų – ir tauragiškis fotografas Vytautas Butkus, konkursui pateikęs keletą fotografijų iš savo kelionės į Černobylį, kur prieš 37-erius metus įvyko didžiausia pasaulyje atominės jėgainės avarija, turėjusi globalaus masto pasekmių. 
Nuotrauka
karieta
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-13
Tarp Tauragės savivaldybės ir pašto pastatų neseniai sutvarkytame plote, akmenimis grįstoje aikštelėje, pastatyta ir tauragiškiams pristatyta kalvio Kęstučio Plyskaičio sukurta pašto karieta. Šis monumentas skirtas pašto 180 metų sukakčiai paminėti.  Šventės metu prisiminta istorija, žymūs žmonės, lankęsi pašte. 
Nuotrauka
elvis
B. Baltrušaitytės bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2023-09-26
ELVIS (elektroninių leidinių valdymo informacinė sistema) autobusas – tai po įvairius Lietuvos miestus ir atokiausius kaimus keliaujanti biblioteka, skirta vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems sunku skaityti. Praėjusią savaitę ELVIS autobuso komanda atvyko į Tauragę.  
Nuotrauka
Stasys Eidrigevičius 
Ignacy Eidrigevičiaus nuotrauka
Įkelta:
2023-09-20
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ rugsėjo 21 d. 17.00 val. kviečia į Tauragės pilį – naujoje muziejaus parodų erdvėje bus pristatyta Stasio Eidrigevičiaus iliustracijų paroda „Keliaujanti vaizduotė“. Atidaryme dalyvaus pats parodos autorius, o parodą parengė Panevėžyje besikuriančio Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) komanda. Parodos kuratorė Lina Albrikienė, parodos architektas Darius Baliukevičius.
Nuotrauka
skaudvile
Vido Bičkaus nuotrauka
Įkelta:
2023-09-15
Šį savaitgalį jau 14-us metus skaudviliškiai organizuoja miesto šventę, truksiančią dvi dienas. Šiais metais bus prisiminta krašto istorija ir daug kur atsispindės faktas, kad Skaudvilėje buvo vienas didžiausių arklių turgų Europoje, sakė bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ pirmininkas Vidas Bičkus.
Nuotrauka
vasaros skaitymo issukis
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-09-15
Visą vasarą, nuo birželio 1-osios iki rugpjūčio 31-osios, šalyje jau aštuntus metus organizuotas tradicinis skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Skaitymo iššūkiu siekiama skatinti visuomenę domėtis literatūra, skaitymu. Šiemet priėmusieji iššūkį įvairaus amžiaus žmones buvo kviečiami perskaityti 5-ias pasirinktas knygas pagal tam tikras temas-užduotis ir registruotis savarankiškai arba artimiausioje bibliotekoje. Tauragėje šioje prasmingoje akcijoje dalyvavo net 1955 skaitytojai. Pasiryžusieji dalyvauti iššūkyje ir jį įveikusieji varžytuvių pabaigoje apdovanoti vertingais prizais. Laimėtojai išrinkti burtų keliu. 
Nuotrauka
lauksargiai
Juozo Petkevičiaus nuotrauka
Įkelta:
2023-09-09
Pernai per šalį praėjus desovietizacijos bangai, Tauragės rajone demontuoti 4 sovietiniai paminklai. Daugelyje vietų taip ir liko tuščia, o štai Lauksargiuose rugsėjo pradžioje pastatytas naujas paminklas Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui paminėti. Šia naujiena socialiniame tinkle pasidžiaugęs Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ direktorės pavaduotojas-vyriausiasis rinkinių kuratorius Darius Kiniulis užsiminė ir apie rašomą knygą, kurioje nuguls krašto istorijos faktai, nuotraukos, padavimai.
Nuotrauka
posmai
Daivos Genienės ir literatų klubo „Žingsniai“ nuotraukos
Įkelta:
2023-09-04
Šiltos emocijos, daug džiugių susitikimų ir sielą gaivinančios poezijos – taip galima būtų trumpai apibūdinti tradicinį, 10-ąjį respublikinį poezijos vakarą „Saulėlydžio posmai“, papuošusį Tauragės kultūros centro prieigas. Šiųmetį renginį, ko gero, galima vadinti rekordiniu: jame dalyvavo net 60 kūrėjų, suvažiavusių net iš 15-os šalies vietų. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Kartu su lietuviais ir kitomis Tauragėje gyvenusiomis tautomis miesto veidą kūrė ir žydai. 1939 m. surašymo duomenimis, Tauragėje buvo 10 561 gyventojas,  iš jų – apie 4000 žydų. 1970 m. gyventojų buvo 19 500, iš jų 14 žydų… Holokaustas ilgametę Tauragės žydų bendruomenę visiškai sunaikino vos per keletą mėnesių. Saugodamas istorinę atmintį ir puoselėdamas žydų kultūros paveldą, Tauragės krašto muziejus „Santaka“ rugsėjo 5 d., 15 val., kviečia į Pilies menes – į edukacinį susitikimą su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomene „Šalom, Taurage!“.