Tauragės apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba – jau istorija
Įkelta:
2019-01-10
Nuotrauka

Paskutinė praėjusių metų diena tapo paskutine Tauragės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos gyvavimo diena. Valdybos, kaip juridinio asmens, veikla iškilmingai uždaryta, Tauragės apskrities vėliavą pakeitė Tauragės miesto vėliava. Tauragės apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba prijungta prie Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, o jos vadovai vidaus tarnybos pulkininkai Mindaugas Mikutavičius ir Gražvydas Mileris atsisveikino su tarnyba.

Reorganizuota priešgaisrinė gelbėjimo valdyba

Į Tauragės apskrities priešgaisrinę gelbėjimo valdybą gruodžio 31 dieną susirinko daug svečių su dovanomis ir gėlėmis. Perskaitytas 2018 m. birželio 20 d. LR Vyriausybės priimtas nutarimas Nr. 587 dėl sutikimo reorganizuoti priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos pavaldžias įstaigas. Šiuo nutarimu Tauragės apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba reorganizuota jungimosi būdu, t. y., prijungta prie Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, kuriam pereina reorganizuojamų įstaigų teisės ir pareigos.

Nuo šiol tarnyba vadinasi Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Tauragės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba. Nebelieka administravimo funkcijos – visi įsakymai iš departamento eis per Klaipėdą, visa priešgaisrinės gelbėjimo valdybos struktūra tampa vienu judidiniu asmeniu. Stambesniems centrams – Klaipėdos, Kauno, Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių – departamentas direktorius paves kai kurias administravimo funkcijas, tarnybos finansavimas eis iš departamento.    

Pareigūnams sustojus iškilmingai rikiuotei ir skambant Lietuvos Respublikos himnui, Tauragės apskrities vėliava nuleista, o vietoj jos pakelta Tauragės miesto vėliava.

Sveikinimų lavina

Pareigūnams ir svečiams sugužėjus į aktų salę, renginys pradėtas trumpu filmuku, atskleidžiančiu ugniagesių kasdienybę.

Pasak M. Mikutavičiaus, numatoma, kad tarnybai vadovaus Parengties užtikrinimo skyriaus viršininkas Aretas Ežerskis. Nors oficialaus įsakymo dar nebuvo gauta, tarnybos vėliava perduota jam.

– Tikiuosi, kad šitą simbolį atiduodu į patikimas, rimtas, atsakingas rankas. Tauragė bus saugi, ir ne tik Tauragė, bet ir visa Lietuva, – sakė jis.

Pirmiausia pulkininkas M. Mikutavičius nuoširdžiai padėkojo savo komandai, visiems skyriams, Šilalės, Pagėgių, Jurbarko tarnybų kolektyvams už bendrą darbą, linkėdamas sėkmingai jį tęsti, būti tais, kurie visada kvalifikuotai ir operatyviai ateina žmonėms į pagalbą ištikus nelaimei. Atsidėkodamas darbuotojams, jis įteikė ir atminimo dovanos.

Atsisveikinimo dovanas valdybos vadovui teikė ir svečiai: Seimo narė Aušrinė Norkienė, Vyriausybės atstovė Tauragės apskričiai Irena Ričkuvienė, kuri neslėpė atsisveikinanti su skaudančia širdimi, nes prieš dvejus metus iškelta apskrities vėliava dabar nuleista, bet teigė tikinti, kad visi pokyčiai – į gera. Padėką valdybos viršininkui  įteikė ir rajono meras Sigitas Mičiulis su administracijos direktoriumi Modestu Petraičiu.

– Kiekviena permaina būna skausminga, bet šita permaina, tikiuosi, atneš gero, – sakė meras. –  Pasitikėjimas ugniagesiais neveltui yra pats aukščiausias. Ačiū jums už užgesintus gaisrus, už išgelbėtas gyvybes, už nesugadintą paskutinę miesto šventę, kai buvo net 15 gaisrų, o du iš jų – durpyne. Jei jie nebūtų užgesinti, šventės nebūtų buvę.

S. Mičiulis įteikė M. Mikutavičiui simbolinį angelą ir savivaldybės padėką.

Šiltų ir nuoširdžių padėkos ir atsisveikinimo žodžių valdybos viršininkas ir jo pavaduotojas išgirdo kolegų, kitų statutinių tarnybų – Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, kariuomenės, šaulių atstovų, Šilalės rajono mero Jono Gudausko, Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ direktoriaus Romualdo Vaitkaus.  

Tarnybą palieka su ramiomis mintimis

Po reorganizacijų vadovams dažniausiai tenka priimti kardinalius sprendimus, keisti gyvenimo būdą. Ne išimtis ir šis kartas – 36 metus dirbęs pulkininkas M. Mikutavičius išeina į užtarnautą poilsį. Paklaustas, su kokiomis mintimis palieka tarnybą, jis atsakė:

– Ramiomis. Palieku gerose rankose. Pareigūnai paruošti, aprūpinti, sudarytos geros darbo sąlygos. Manau, kad jie vykdys savo pareigas kaip priklauso.

Paklaustas, ką ketina veikti palikęs tarnybą, pulkininkas nedaugžodžiavo:

– Kol kas ilsėsiuos, o paskui žiūrėsiu. Yra visokių minčių, bet jų dabar neatskleisiu. Šiaip  ar taip, gyvenimas nesustoja.

Šiek tiek istorijos

Atsisveikindamas valdybos viršininkas daugeliui sveikinusiųjų įteikė su kolegomis surašytą Tauragės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 2008–2018 metų veiklos istoriją, kurioje – visi dešimtmečio įvykiai, daugybė nuotraukų, o jose – ne tik darbo, bet ir laisvalaikio akimirkos iš ugniagesių varžybų, pratybų, renginių.

2008 m. balandžio 1 d. Tauragės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba buvo pervardinta į Tauragės apskrities priešgaisrinę gelbėjimo valdybą. Keitėsi ir kitų tarnybų, komandų, grupių, skyrių pavadinimai, pareigybės. Reorganizuotos Šilalės ir Jurbarko priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT), jas prijungiant prie valdybos.

Valdybos pastatas buvo rekonstruojamas daug kartų, statomos papildomos patalpos prie senojo pastato, 2004–2006 m. pakeisti visi mediniai langai į plastikinius, 2013 m. pakeista pastato asbestinio šiferio stogo danga į profiliuotos skardos dangą ir apšiltintas perdengimas. 2014–2015 m. buvo baigti dalinės rekonstrukcijos darbai – sumontuoti pakeliami garažo vartai, pakeista elektros instaliacija, renovuota šildymo sistema, sutvarkytos tarnybinės ir buitinės patalpos, suremontuoti gaisrinių automobilių garažai, įrengta automobilių išmetamųjų dujų sistema. 2016–2017 m. apšiltintos pastato išorinės sienos ir cokolinė dalis, taikant vėdinamąją termoizoliacinę fasadų šiltinimo sistemą, išorinei apdailai naudotos akmens masės plytelės. Įrengta žaibosauga, teritorijos ir statinio apšvietimas, vėliavų stovai bei pastogė tarnybiniams automobiliams, sumontuotos vaizdo kameros.

Valdyba vykdė gaisrų gesinimą ir gelbėjimo darbus: užtikrino padalinių nuolatinę parengtį, organizavo atitinkamo lygio operacinį vadovavimą ir operatyvinio incidento likvidavimo štabo sudarymą, gesino gaisrus ir vykdė gelbėjimo darbus pramoninių, transporto avarijų ir kitų nelaimių vietose, likvidavo cheminių ir radiacinių incidentų padarinius, atliko gelbėjimo darbus ir teikė pagalbą nukentėjusiems vandenyje ir kt.; dalyvavo įgyvendinant civilinės saugos užduotis ekstremalių situacijų atvejais (teikia informaciją departamentui apie ekstremalius įvykius ir situacijas, reagavimo ir padarinių likvidavimo eigą, dalyvavo rengiant ir derino savivaldybių civilinės saugos parengties ekstremalioms situacijoms planus, dalyvavo Tauragės apskrityje esančių rajonų savivaldybių ekstremalių situacijų valdymo centrų veikloje ir t.t.); vykdė gaisrų, pramoninių avarijų ir kitų ekstremalių situacijų prevenciją (organizavo ir vykdė valstybinę priešgaisrinę priežiūrą, atliko ikiteisminį tyrimą, vykdė korupcijos prevenciją, informavo visuomenę priešgaisrinės ir civilinės saugos klausimais ir kt.).

Istorijoje pateikiama dešimtmečio gaisrų ir gelbėjimo darbų statistika. Per dešimtmetį daugiausia gaisrų kilo 2009-aisiais – 618, užtat gelbėjimo darbų tais metais atlikta mažiausiai – 249. Palaipsniui gaisrų mažėjo – mažiausiai jų būta 2016-aisiais – 298, gaisrų tais metais būta 465. 2018-aisiais gelbėjimo darbų atlikta 463, į gaistus teko važiuoti 382 kartus.  Tragiškiausių per dešimtmetį būta 2009-ųjų – tais metais gaisruose žuvo 12 žmonių. Pernai gaisrai nusinešė 4 žmonių gyvybes.

Valdyboje iki 2018 m. gruodžio 31 d. buvo patvirtinti 176,5 etato (pagal darbo sutartį – 11,5, valstybės karjeros tarnautojai  – 6,statutiniai pareigūnai – 159). Tauragės APGV – 73 etatai, Pagėgių PGT – 21,5, Šilalės PGT – 40,5, Jurbarko PGT – 41,5 etato.

Lietuvos Respublikos Vyriausybei priėmus sprendimą Tauragės APGV nuo 2019 01 01 pervardinama į Tauragės priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą prijungimo būdu prijungiant ją prie departamento struktūros (kaip vieno juridinio asmens). Jurbarko PGT prijungiama prie departamento Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, o Tauragės, Šilalės ir Pagėgių PGT – prie departamento Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.