Tauragės rajonas patrauklus imigrantams
Įkelta:
2021-03-12
Nuotrauka
oro uostas
Aprašymas

Asociatyvi Reginos Vaičaitienės nuotrauka

Statistikos departamentas porą pastarųjų metų fiksuoja teigiamą neto tarptautinę migraciją. Tai yra, į Lietuvą sugrįžta daugiau tautiečių nei išvyksta. Pastebima, kad didžioji dalis grįžtančiųjų – iš Jungtinės Karalystės. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad vis daugiau grįžtančiųjų renkasi regionus. Savo istoriją papasakojo ir tauragiškis. 

Užsienis nesuviliojo

Iš Tauragės kilęs Saulius (tikroji vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – red. pastaba) pasakojo, kad laimės Jungtinėje Karalystėje bandė ieškoti prieš keletą metų, dar prieš „Brexit“, bet, nors ir turėjo nuolatinį, gerai apmokamą darbą, grįžo į Lietuvą. Kaip sako, tėvynės ilgesys buvo stipresnis nei užjūryje uždirbamas turtas.

– Daug mano klasiokų, draugų į Angliją išvyko dar pačioje pradžioje, kai Lietuva įstojo į Europos Sąjungą ir atsivėrė sienos. Jau tada istorijos apie jų uždarbį viliojo. Bet tuo metu buvau skeptiškas. Prieš gerus šešerius metus aplinkybės susiklostė taip, kad netekau vieno darbo, Anglijoje jau buvo įsikūrę pažįstami, tai buvo vieta, kur apsistoti, tad susikroviau daiktus ir išvykau, – pasakojo pašnekovas.

Grįžo namo

Biure iki tol dirbusiam Sauliui teko persiorientuoti. Ten niekas lengvai darbų nedalina, teko pradėti nuo pradžių – fabrike, paprastu darbininku.

– Darbą pavyko susirasti gana greitai, bet tai buvo purvinas, juodas darbas fabrike, nors ir gerai apmokamas. Nepraėjus nė metams, gavau darbo sutartį (iki tol dirbau per įdarbinimo agentūrą), atlyginimas tuo metu nuo minimalaus 9 svarų pakilo iki 12 svarų per valandą. Alga tikrai didelė, net ir atmetus mokesčius būstui, maistui, kitas išlaidas, pavykdavo susitaupyti, per savaitę uždirbdavau tiek, kiek čia Lietuvoje dabar neuždirbu per mėnesį. Bet kai įvyko referendumas, tai buvo tik viena iš nedaugelio priežasčių, dėl ko sugrįžau. Namų ilgesys buvo stipresnis, vis tiek ten jautiesi kaip svečias, nors vietiniai priėmė draugiškai, su kai kuriais iki šiol bendrauju, – prisipažįsta pašnekovas.

Jis priduria, kad grįžęs nesigaili. Ten pavyko patobulinti anglų kalbos žinias, susipažino su daug įdomių žmonių, pavyko aplankyti įvairių pasaulinio lygio grupių koncertų, kurios Lietuvoje nepasirodo, tačiau laimę atrado tik čia, Lietuvoje.

– Čia jaučiuosi kaip namuose, nors ir uždirbu mažiau, bet turiu savo būstą, susipažinau su dabartine žmona, dirbu sau patinkantį darbą šiltame ofise. Nepasakyčiau, kad sprendimas išvykti buvo klaida, tačiau džiaugiuosi sugrįžęs, – sako Saulius.

Nuotrauka
piečia
Asmeninio albumo nuotrauka

Statistika 

Statistikos departamento duomenimis, per pastaruosius vienuolika metų (2009–2019 m.) į Lietuvą imigravo 225,2 tūkst. žmonių, iš jų 158,6 tūkst. (70,4 proc.) buvo grįžę Lietuvos Respublikos piliečiai ir 66,6 tūkst. (29,6 proc.) – užsieniečiai. Šiuo laikotarpiu iš Lietuvos emigravo 496,3 tūkst. nuolatinių šalies gyventojų, iš jų 453,3 tūkst. (91,3 proc.) buvo Lietuvos Respublikos piliečiai ir 43 tūkst. (8,7 proc.) – užsieniečiai. 2009–2019 m. emigravo 271,1 tūkst. daugiau žmonių negu imigravo. Šiuo laikotarpiu Lietuvos Respublikos piliečių neto tarptautinė migracija buvo neigiama (emigravo 294,6 tūkst. daugiau negu imigravo), o užsieniečių – teigiama (imigravo 23,5 tūkst. daugiau negu emigravo).

Didžiausias išvykusiųjų šuolis (arba krytis, jeigu vertinsime tai, kad šalis netenka savo piliečių) buvo 2010 metais, kai neto tarptautinės migracijos rodiklis siekė -78 tūkst. gyventojų. Palyginimui 2009 m. šis rodiklis sudarė kiek daugiau nei -32 tūkst., po metų vėl -38 tūkst. ir po to kasmet tik mažėjo. Trumpas ir nežymus krytis buvo 2014–2016 m. laikotarpiu. Po to vėl ėmė augti ir 2019 m. šis rodiklis tapo teigiamas – į šalį sugrįžo daugiau nei išvyko.

Palieka Jungtinę Karalystę

Statistikos departamento duomenimis, daugiausiai grįžtančių lietuvių yra iš Jungtinės Karalystės (beveik pusė visų grįžtančių). Iš Norvegijos, Vokietijos, Airijos grįžtančių procentas vos siekia 10 proc. Į šalį imigruojančių užsieniečių daugiausia atvyksta iš Ukrainos (beveik pusė visų atvykstančių), trečdalis iš Baltarusijos, nedidelė dalis iš Rusijos, likusi dalis užsieniečių iš kitų pasaulio šalių.

Į Lietuvą dažniausiai grįžta 29-erių metų lietuviai (tiek vyrai, tiek moterys). O į šalį atvykstantys ukrainiečiai ir baltarusiai būna sulaukę 37 metų vyrai, moterys – dešimt metų jaunesnės. Atvykstančių užsieniečių vyrų žymiai daugiau nei moterų. Užsieniečių skaičius ėmė augti nuo 2015 m. ir piką pasiekė 2019 m.

Padeda integruotis

Daugiausia grįžtančių lietuvių ir atvykstančių užsieniečių renkasi didžiuosius šalies miestus bei šių miestų rajonus. Mažiausiai pritraukė Rietavo, Ignalinos ir Pagėgių rajonų savivaldybės. Tauragės rajonas yra viena iš tų vietovių, kurios yra patrauklios imigrantams – aplink Tauragę esančios kitos savivaldybės žymiai nusileidžia imigruojančiųjų skaičiumi, taip pat ir bendrame šalies kontekste Tauragės rajonas atrodo patraukliai. Vis dėlto neto tarptautinės migracijos rodiklis 2019 m. Tauragės rajone vis dar buvo neigiamas. 

Tauragės rajono savivaldybė 2017 m. parengė „Globalios Tauragės“ projektą, vieną pirmųjų šalyje, kuris skirtas padėti išvykusiems kraštiečiams sugrįžti, įsikurti Tauragėje, galbūt kaip gimtajame krašte, galbūt atradus šį kraštą. Kaip „Tauragės žinioms“ pasakojo projekto koordinatorius Mindaugas Piečia, tikslios statistikos savivaldybė neturi, bet pastebima, kad daug grįžtančių yra jaunos šeimos, taip pat pavieniai asmenys, kuriems pabodo uždarbiauti užsienyje, toli nuo savo artimųjų.

– Niekas nesugalvojo, kaip žmonių išvykimą iš šalies reikėtų sustabdyti, nes tuomet buvo ir krizė, paskatinusi dar didesnį žmonių judėjimą, po jos niekas neskubėjo grįžti atgal į gimtuosius miestus. Nepriversime žmonių neišvykti, juolab kad jie gali įgyti teigiamos patirties, bet kai jie grįžta, džiaugiamės ir stengiamės juos kuo greičiau integruoti į rajono gyvenimo ritmą, atsakome jiems į rūpimus klausimus, kartu sprendžiame iškilusias problemas, – pasakojo M. Piečia.

Generuoja idėjas

Šis projektas turi ir garbės ambasadorius – tai užsienyje gyvenantys žmonės, kurie savo veikla ir žiniomis padeda Tauragės krašto gyventojams, verslams. Šį titulą gauna įvairių profesijų, įvairiuose pasaulio kraštuose gyvenantys žmonės. Pašnekovas sako, kad pažvelgus iš šalies kartais atrandama netikėčiausių sprendimų, geresnių nei juos pavyktų atrasti nuolat gyvenant vienoje vietoje.

– Yra toks angliškas pasakymas „think outside the box“ (galvok už dėžutės ribų). Būtent svetur gyvenantys žmonės pastebi, kas galėtų tikti mūsų kraštui, ir tai pasiūlo. Tauragės išeiviai yra lygiaverčiai su vietiniais, visi jie mus skatina tobulėti, o mes jų nediferencijuojame, šviečiame kitas įmones, įstaigas ir pačius žmones, kad kartu esame stipresnis. Tai nauda ne tik savivaldybei, kaip institucijai, bet kartu ir visam regionui plečiant akiratį, kuriant dialogą, – teigė M. Piečia.

Didina nedarbo statistiką

Pasidomėjome, kokias tendencijas pastebi Užimtumo tarnybos specialistai. Nedarbas šalyje, lyginant praėjusių ir šių metų pradžią, išaugo žymiai, bet ar šis šuolis galėjo būti dėl išaugusio imigrantų skaičiaus? Tarnybos duomenimis, 2021 m. kovo 1 d. Tauragės apskrityje darbo neturintys asmenys sudarė 17,7 proc. visų darbingo amžiaus gyventojų. 2021 m. sausio 1 d. nedarbo lygis Tauragės apskrityje siekė 18,2 proc., vasario 1 d. – 18,4 proc. (šalyje atitinkamai – 16,1 proc. ir 16,4 proc.).

– Galime daryti prielaidą, kad Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyriuose, kurių aptarnaujama teritorija apima Tauragės apskritį, registravosi daugiau asmenų, grįžusių iš užsienio, nes 2020 m. registruota beveik 24 proc. daugiau asmenų, eksportavusių nedarbo socialinio draudimo išmoką iš kitos ES/EEE šalies ar Šveicarijos nei 2019 m., – atsakymą raštu pateikė Aušra Kaluzevičienė, Užimtumo tarnybos prie LR SADM Klaipėdos KAD administracijos vyriausioji specialistė. 

 

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.