Problema: Tauragei trūksta greitukių
Įkelta:
2014-12-16
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Daiva SITNIKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Gedimino gatvėje, ant šaligatvio griuvo ir galvą prasikirto epilepsijos priepuolio ištiktas žmogus. Praeiviai suskubo kviesti greitosios medicinos pagalbos (GMP) medikus, tačiau kaip sakė į „Tauragės žinių“ redakciją paskambinusi moteris, dispečerė skambinusiuosius informavo, kad tuo metu visos GMP medikų brigados yra užimtos, atvažiuos, kai tik galės. „Nejau Tauragėje trūksta greitosios pagalbos automobilių ar medikų? Taip žmogus gali ir numirti?“ – piktinosi tauragiškė.

Tauragės Pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC), kuriam priklauso greitosios medicinos pagalbos skyrius, direktorius Donatas Petrošius šioje situacijoje problemų neįžvelgė. Anot jo, GMP brigada į iškvietimo vietą nuvyko greitai, tik laukiantiems žmonėms prailgo – streso būsenoje tai esą normalu, tačiau neneigė, kad trijų budinčių greitosios medicinos pagalbos (GMP) brigadų Tauragei nepakanka. Nepaisant to, brigadų skaičių Sveikatos apsaugos ministerija siekia dar sumažinti.

Neturėjo laisvos medikų brigados

Penktadienio pavakarę į „Tauragės žinių“ redakciją paskambinusi moteris pasakojo, kad ant šaligatvio guli žmogus, jo galva prakirsta, žaizda kraujuoja, nukentėjusįjį kamuoja traukuliai, tačiau greitosios medicinos pagalbos komanda ilgai neatvažiuoja.

– Prieš mane telefono numeriu 112 skambino dvi moterys. Aš trečia. Jie klausinėja daugybės klausimų, gaišta laiką, bet greitoji vis dar neatvažiuoja. Sakė atvažiuos, kai bus laisvas ekipažas. Į mano telefoną perskambinusi dispečerė davė nurodymus, kaip elgtis su nukentėjusiuoju, kol atvažiuos medikai. Viena moteris iš savo mašinos atnešė antklodę nukentėjusiajam užkloti, – pasakojo skambinusioji.

Moteris piktinosi, kad dispečerės darbuotoja skambinančiųjų kvotė tikslaus įvykio adreso, netiko paaiškinimas, kad nelaimė prie parduotuvės „Avitela“. Dėl to ji turėjusi bėgti iki kitoje gatvės pusėje esančio namo, kad vakaro prieblandoje pamatytų jo numerį ir pasakytų. Greitukė esą ir atvažiavo ne prie minėto prekybos centro, o prie daugiabučio kitoje gatvės pusėje. Be to, visų nuostabai – be specialiųjų garso signalų.

Pažėrė kritikos GMP dispečerių darbui

Apsilankę Tauragės PSPC, daugelio vadinama poliklinika, administracijoje išsiaiškinome, kad tuo metu visi trys Tauragės GMP skyriaus ekipažai išties buvo išvykę pas ligonius. Įstaigos direktorius D. Petrošius sakė, kad pranešimą dėl mus dominančio įvykio Kauno GMP dispečerinė gavo penktadienį, 16 val., Tauragės medikams pranešimas perduotas 16.05 val., o brigada nuvyko per 12 minučių, greičiau nei reglamentuoja įstatymai (iki 15 min.).

– Streso būsenoje žmonėms laikas prailgsta, – įsitikinęs medikas D. Petrošius.

Tačiau GMP dispečerių darbo procedūroms jis pažėrė kritikos. Dėl užduodamos gausybės klausimų poliklinikos vadovas išklojo savo asmeninę nuomonę – išties skambinančiojo prašoma per daug informacijos, kuri ekipažo reagavimui net neturi įtakos. Tačiau dėl tikslaus adreso kvotimo jis pritaria – pranešimą registruojantys Kauno GMP dispečerinės darbuotojai nežino, kur Tauragėje yra muzikos mokykla ar kuris nors prekybos centras, todėl stengiasi, kad informacija apie įvykio vietą nebūtų iškreipta. Esą geriausia būtų, kad Tauragė kartu su kitais aplinkiniais rajonais turėtų savo dispečerinę. Šiai įsteigti reikėtų apie 3 milijonų litų, tačiau kitos savivaldybės mūsų rajono mero Prano Petrošiaus idėjai turėti dispečerinę Tauragėje nepritarė.

D. Petrošius sukritikavo ir tai, kad GMP dispečeriai visuomet nurodo laukti atvažiuojant greitosios medicinos pagalbos brigados. Pavyzdžiui, jei pirštą susižeidęs žmogus yra kur nors netoli, tarkime, Bažnyčių gatvėje, galbūt patys artimieji jį greičiau nuvežtų į ligoninės priėmimo skyrių. Anot jo, tiesiog užtektų dispečerei pasakyti, kiek laiko reikės laukti greitosios ir žmogus nuspręstų, ką daryti – vežti artimąjį ar palaukti.

Finansuojamų GMP brigadų per mažai

Poliklinikos direktorius D. Petrošius „Tauragės žinioms“ paaiškino, kad dienos metu Tauragės greitosios medicinos pagalbos skyriuje budi 3 brigados, dar viena, priklausanti Tauragės PSPC, budi Pagėgiuose. Tauragėje naktimis kartais budi 2, kartais 3 brigados. Tačiau nuo sausio naktimis turėtų budėti tik po du ekipažus, išskyrus šventines paras. Anot D. Petrošiaus, vadovaujantis Greitosios medicinos pagalbos teikimo ir išlaidų apmokėjimo tvarkos aprašu GMP brigadų skaičius nustatomas, atsižvelgiant į miesto gyventojų skaičių. Vienai GMP brigadai priskiriama aptarnauti 18000 miesto gyventojų. 2014 sausio 1 d. duomenimis, Tauragės ir Pagėgių savivaldybėse gyveno 51618 gyventojų.

– Mes išlaikome 3,9 brigados, tačiau remiantis gyventojų skaičiumi pagal sutartį su Teritorine ligonių kasa 2014 metams Tauragei ir Pagėgiams paskaičiuota tik 3,1 brigada, – paaiškino D. Petrošius.

Pasak jo, Ligonių kasų finansuojama 3,1 GMP brigada yra per mažai, kad būtų galima kokybiškai aptarnauti pacientus. Nors gyventojų rajone mažėja, GMP iškvietimų skaičius atitinkamai nesikeičia, o aptarnaujama teritorija yra didelė ir plati. Tie patys greitosios medicinos pagalbos automobiliai veža pacientus ir į kitas šalies gydymo įstaigas, tokie atvejai dažni. Poliklinikos vadovas D. Petrošius „Tauragės žinioms“ sakė suprantąs, kad sumažėjęs GMP brigadų skaičius turi įtakos iškvietimų operatyvumui. Ir ankščiau buvę situacijų, kai į GMP iškvietimą nebuvo kam vykti, nes visos brigados buvo užimtos, gyventojams teko ilgiau laukti pagalbos.

D. Petrošius neseniai dėl šios problemos kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministrą, taip pat į Teritorinės ligonių kasos Stebėtojų tarybą. Trečiadienį šia tema jis diskutavo Sveikatos apsaugos ministerijoje. Tauragės PSPC direktorius prašė nemažinti greitosios medicinos pagalbos budinčių ekipažų skaičiaus Tauragėje, taip pat kalbėjosi apie kaimo ambulatorijų finansavimą, kurios įstaigai yra nuostolingos, bet labai reikalingos žmonėms.

Be tarpininkų greičiau

Po penktadieninio įvykio pakalbinta Tauragės PSPC Greitosios medicinos pagalbos skyriaus slaugos administratorė Virginija Puzonienė „Tauragės žinioms“ pasakojo, kad labai dažnai greitąją kviečiantys gyventojai būna nusiteikę priešiškai, todėl medikams apsunkina darbą.

– Kai nuvažiuojame, žmonės jau būna įniršę, šaukia ant mūsų. Mes turime juos išklausyti, nors pretenzijos nepagrįstos, – kalbėjo V. Puzonienė. Anot jos, GMP automobilis išsiunčiamas tik gavus dispečerių nurodymą. Medikė patarė – jei žmonės nori greitesnio susisiekimo, be tarpininko, turėtų skambinti ne 112 numeriu į Bendrąjį pagalbos centrą, o numeriu 03. Mobiliojo ryšio „Omnitel“ abonentams reikia rinkti – 103, „Bitė GSM“ ir „Tele2“ abonentams – 033.

Pažeidimų nėra, tik emocijos

Tauragiškių iškvietimus priimančios Kauno miesto GMP stoties direktoriaus pavaduotoja medicinai Danguolė Vaikšnienė penktadienio situacijoje pažeidimų neįžvelgė, tik – viešoje vietoje nelaimės ištiktų žmonių emocijas. Tuo laiku esą nebuvo jokių problemų dėl GMP automobilių.

Anot jos, pagal GMP darbo principus brigados išsiunčiamos, kai tik užregistruojamas pranešimas su aiškiai nurodyta nuvykimo vieta. Registracijos dokumentuose užregistruojamas pirmasis pagalbos kviečiančiojo skambutis, tačiau dispečeriai bendrauja ir su vėliau paskambinusiais. Pas ligonį, anot D. Vaikšnienės, dispečeriai nukreipia arčiausiai esančią, neužimtą GMP brigadą, gali būti, kad ir iš kitų aplinkinių rajonų.

Emofix

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 1 dieną
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.