Nuomonių arena: kelias iš žydinčio sodo į kraujo dirvą
Įkelta:
2013-11-18
Nuotrauka
Aprašymas
Redakcijos nuotrauka

Jonas Martynas LIORANČAS

Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio pirmojo seimo narys

Sąjūdis. Praėjo 25-eri metai. Jau nemažai. Tik atrodo, kad visa tai vyko gal vakar ar užvakar: kai gyvenimas tapo tarsi žydinčiu sodu, pilnu žiedų baltumo, bičių dūzgimo, kur gaivino laisvės vėjelio dvelksmas ir kilnių siekimų virpulys.

Tai nebuvo tuščias svaigulys ar rožinių svajonių šuoras. Žmonėse sukilo savigarbos jausmas, supratimas, kad turime teisę gyventi laisvai, tvarkytis be svetimų sėdėjimo ant sprando ir komandavimo. Sustiprėjo viltis, kad išnyks buvusioje santvarkoje įsigalėjusios privilegijos, blatas, partinė diktatūra, biurokratizmas, atsiras daugiau teisingumo, subyrės geležinė uždanga, mūsų gimtasis kraštas iš vadinamojo socialistinio lagerio barako taps gražiu savu namu, kuriame bus patogu ir miela gyventi, kurti šeimas, auginti vaikus, oriai leisti senatvės dienas, kitaip tariant, bus vertinamas ir branginamas kiekvienas šio krašto žmogus.

Pilna giedrios nuotaikos ir šviesių vilčių visa Lietuva skubėjo prie kelio, vedančio iš Vilniaus į Rygą ir Taliną. Skubėjo susikibti rankomis ne tik tarpusavyje, bet ir su latviais bei estais. Akyse ir dabar gyvas žodžiais neapsakomas reginys, kai sutemus iš Baltijos kelio grįžtančių mašinų žiburių nenutrūkstančios kolonos keliais keleliais judėjo įvairiomis kryptimis. Žvelgiant nuo aukštesnės vietos, rodėsi, kad matai milžinišką kūną, kuriame pulsuoja gyvybė ir galinga jėga, o gyslomis teka šviečiantis kraujas, nešantis tą gyvybę ir jėgą.

Šviesos dvasia, laisvės troškimas ir tvirtas pasiryžimas teikė jėgų budėti bei saugoti Lietuvos valstybės sieną, parlamentą ir visą Nepriklausomybės dar gležną gyvastį, tam tikslui atiduoti savo sveikatą ir gyvybę

Žydintis sodas – tokia mūsų naujojo kelio pradžia. O kas toliau? Taip jau yra, kad sodai žydi trumpai, bet po žiedų grožybės – vaisių augimas ir branda, atnešanti derliaus dovanų didžiulį džiaugsmą. Jau 25-erius metus keliaujame tuo pasirinktuoju keliu. Toli pasiliko žiedlapiais nuklotos pakelės. Prieš akis – vien vingiuotas dulkėtas kelias ir apniukęs dangus, tačiau galima valandėlei prisėsti ant pakelės griovio kranto ir, kas belieka vienišam keleiviui, pabūti tyloje su savo mintimis, prisiminimais, ilgesiu ir pastebėjimais.

Mes visi – keleiviai, tik vienas stipresnis, kitas silpnesnis ir kiek daugiau pavargęs, tačiau, būdami šio kelio senbuviais, jau kiekvienas galime sau tiksliai atsakyti apie bręstantį derlių arba lūkesčių išsipildymą, praradimus ar atradimus ir apžvelgti tą lauką, į kurį per 25-erius metus atvedė tas žydinčiame sode prasidėjęs kelias. Štai čia pakelėje, prie 25-erių metų atžymos sėdėdami, kiekvienas sau nemeluodamas ir atsakykime: buvusios privilegijos pradingo ar padidėjo, blatas nugaišo ar išaugo į korupciją, ramus ar su baime gali laukti senatvės, ar sulaukiame teisingumo, pradingo partinė savivalė ar dar stipriau išsiplėtė, laisvė tapo aukščiausiu gėriu ar tik galimybe palikti gimtinę ir dar į labai daug kasdienių (iš kurių susideda žmogaus gyvenimas) klausimų.

Taigi, vienišo keleivio žvilgsniu žvelgdamas, noriu aprėpti jau matytas erdves. Kiek daug mūsų Lietuvėlėje įvairiausių aferų (baisių duobių mūsų kelyje) ir visa tai nebaudžiama. Jau tapo kasdienybe ir savaime suprantamu dalyku, kad kiekvienas iš aukščiau pradedamas veikimas – ne dėl visuomenės gerovės, o vien tik savanaudiškiems interesams tenkinti, pinigams plauti. Išvagiami milijonai, šimtai milijonų..., kuriuos vėliau turi padengti patys mažiausieji, patys vargingiausieji...

Patys stipriausieji ir darbingiausieji jau paliko gimtinę. Kituose kraštuose sunkiai dirba, bet uždirba, ten gimdo, augina ir mokslina vaikus. Tokiu būdu jau visa Lietuva virsta susikūprinusia pavargusia senute, einančia pasiramsčiuojant lazdele.

Nenoriu pasiduoti juodam pesimizmui, mėginu ieškoti optimizmo grūdelių. Sutinku – po didelio apvogimo kažkiek nuskurstame, paskui kažkiek užgydome padarytas skriaudas ir vis dar neprarasdami teisingesnio gyvenimo vilties pamažėl toliau žingsniuojame nors ir duobėtu, nors ir ganėtinai purvinu keliu: dar įkvepiame gryno oro, atsigeriame iš gelmių trykštančio gaivaus vandens, žemelė maitintoja užaugina ir padovanoja savo gėrybių. Kelias juk kviečia pakelti galvą ir eiti tolyn...

Šioje minčių tėkmėje esu priverstas krūptelti ir paklausti savęs, ar tik nepradėjau sau meluoti ir save apgaudinėti: juk visai neseniai Lietuvos valdantieji dar sykį mus baisiai apgavo. Už niekingus sidabrinius pardavė užjūrio grobuonims mūsų gamtą, gelmes, vandenis ir mus pačius, mūsų vaikus ir vaikaičius. Patentuoti aferistai, pasitelkę žiniasklaidos kanalus, tai darė slapukaudami, meluodami, sukčiaudami, apdumdami akis, niekindami ir ignoruodami solidžiausius specialistus, profesorius, akademikus, atmesdami jų perspėjimus dėl agresyvių plėšymo technologijų taikymo ir kenksmingų chemikalų (apsigimimus, vėžinius susirgimus, alergijas skatinančius) astronominių kiekių naudojimo, dėl neišvengiamų ir NEPATAISOMŲ katastrofiškų padarinių.

Sunku sveiku protu suvokti, kokia tamsybė turi užvaldyti žmogų, kad už niekingus sidabrinius, siekdamas tik menamos menkos naudos, gali pasmerkti sunaikinimui savo Tėvynės ištisas žmonių kartas ir jų aplinką (nesvarbu, kada tai įvyks – dabar, po 25-erių ar po 100 metų) ir taip užsivilkti samdomo žudiko apsiaustą, kurio, deja, nusivilkti taip pat neįmanoma, kaip neįmanoma pataisyti ir užpirktos nepataisomos ekologinės katastrofos.

Visa tai privertė prisiminti niekingą išdaviko Judo poelgį ir galą: Kai išdavikas Judas pamatė, jog Jėzus pasmerktas, gailesčio pagautas, nunešė atgal aukštiesiems kunigams ir seniūnams trisdešimt sidabrinių ir tarė: „Nusidėjau išduodamas nekaltą kraują“. Tie atsakė: „Kas mums darbo?! Tu žinokis!“ Nusviedęs šventovėje pinigus, jis išbėgo ir pasikorė. Aukštieji kunigai paėmė sidabrinius ir kalbėjo: „Jų negalima dėti į iždą, nes tai užmokestis už kraują“. Jie pasitarė ir už tuos pinigus nupirko puodžiaus dirvą ateiviams laidoti. Todėl ta dirva iki šios dienos vadinasi Kraujo dirva“. (Mt 27, 3-8)

Slogi istorija, tačiau skatinanti pagalvoti, kas pastūmėjo apaštalą Judą į tokią pabaigą. Juk ir apaštalas Petras net tris kartus išsigindamas išdavė savo Mokytoją, tačiau, supratęs savo klaidą, jis graudžiai pravirko. Judą galiausiai pražudė puikybė, neleidusi atsiduoti atgailai. Net ir patį išdavystės aktą jis atliko ne paprastu būdu, bet meilės ženklu – pabučiavimu, buvo pilnas puikybės, siekiantis aplinkiniams pasirodyti mokiniu, labai mylinčiu savo Mokytoją.

Stebint mūsų valstybės vadovų poziciją leisti kažkam pelnytis naudojant Lietuvos aplinkai ir žmonių sveikatai bei gyvybei agresyvias bei pavojingas technologijas, tuo pasmerkiant ištisas kartas kančioms ir mirčiai, neišvengiamai prieš akis iškyla ir šių asmenų puikybė, jų piktybiškas žmonių nuomonės nepaisymas ir didelis noras pasipuikuoti prieš visuomenę. Štai viena važiuoja į Vatikaną, veža visai Lietuvai nebūdingą ir tik sulenkintam Vilniaus kraštui įprastą, be to, nesaikingai didelę (daugiau tinkančią raganai jodinėti) verbą ir laiko save verta pamokyti Jo Šventenybę, kam ateityje jis turėtų skirti daugiau dėmesio. Kitas veža visoje Lietuvoje nenaudotą ir tik Mažojoje Lietuvoje kuršininkų naudotą navigacijos prietaisą – Kuršmarių laivo kurėno vėtrungę, tarsi priminimą Jo Šventenybei, kad jis nenukryptų nuo kurso ir nepaklystų, o paskui rypuoja, kad jo didžiausias viso gyvenimo troškimas buvo pamatyti popiežių. Kiek daug susireikšminimo ir savęs demonstravimo visuomenei, bet kartu ir kiek daug vidinio panašumo su Judo bučiniu.

Liūdniausia, kad kai kurių valdžios žmonių (juos visus gerai žinome) puikybė, tamsumas, godumas ir moralinis nuosmukis leido nepasotinamiems grobuonims Lietuvą prilyginti puodžiaus dirvai ir ją paversti Kraujo dirva. Ir kiek daug garbės keletui Seimo narių ir Tauragės bei Jurbarko savivaldybių tarybų nariams, nepabūgusiems pasipriešinti beprotybei.

Tokios mintys po 25-erių metų kelionės. Keistas jausmas: kelias, prasidėjęs žydinčiame sode, dabar toliau jau veda link Kraujo dirvos. Gal ir nespėsiu įžengti į ją, tą Mirties dirvą, nes anksčiau pavirsiu žemės grumsteliu, žemės, kuri augino ir maitino, kuri visais laikais buvo šventa, kurią savimi pašventino ir mūsų išėję tėvai, seneliai, proseneliai, protėviai ir sentėviai.

Lieka tik viltis – gal Apvaizda apšvies aptemusius protus, išgelbės mūsų ainius ir neleis Lietuvos paversti Mirties dirva... Gal tada tame kelyje, kuriuo tenka eiti, ne tik sužydės sodai, bet ir subrandins gausų derlių... Gal...

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
prieš 13 valandų
Gegužės 17 d. oficialiai pažymėtas Tauragės daugiafunkcės arenos antrasis statybų etapas – į būsimus sporto ir kultūros centro pamatus įkasta simbolinė laiko kapsulė ateities kartoms. Tikimasi, kad itin laukta ir regionui svarbi arena įneš dar daugiau kultūros ir galimybių sportuoti į visos apskrities gyvenimą. Laišką ateities kartoms, pasakojantį apie tauragiškiams reikšmingo projekto pradžią, pasirašė bei simbolinę kapsulę įkasė Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas ir statybų įmonės „Gilesta“ direktorius Romas Paliulis.
Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
2024-05-16
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.