Tėvystės kursuose mokys auklėjimo be diržo
Įkelta:
2015-03-09
Nuotrauka
Aprašymas
Psichologė Vaida Mačiulienė sako, kad mokymai padės naujai pažvelgti į netinkamą vaikų elgesį. Autorės nuotrauka

Morta PIPIRIENĖ

morta@taurageszinios.lt

„Jei vaikų negalima mušti, tai jiems reikia leisti viską? Mes visi augom su diržu, ar blogi esam?“, – šiuos ar panašius klausimus užduoda dažnas tėvas. Psichologė Vaida Mačiulienė tokį požiūrį stengiasi pakeisti, rengdama grupinius tėvų mokymus. Tėvai ir globėjai kviečiami į „Tėvystės įgūdžių lavinimo“ kursus, kurie prasidės kovo 17 dieną. Dalyvauti gali visi, auginantys 3–14 metų vaikus.

Dar nesuvokiama fizinių bausmių žala

Didelį dėmesį kursų metu ketinama skirti praktiniams užsiėmimams ir situacijų modeliavimui. Kaip „Tauragės žinioms“ pasakojo psichologė Vaida Mačiulienė, ne pirmą kartą rengiami grupiniai kursai sutaupo daug laiko ir lengviau įsisavinami tėveliams patiems dalijantis savo patirtimi.

– Šiuos mokymus vedu jau ne pirmus metus. Pradėjau 2013 metais ir esu dirbusi jau su 3 grupėmis. Seniai rezgiau mintį paruošti tokią programą ir pradėti dirbti su tėvais. Dirbdama individualiai su vaikais ir jų tėveliais pastebėjau, kad dauguma vaikų elgesio problemų kyla dėl auklėjimo klaidų, todėl dažnai tėvus konsultuodavau asmeniškai. Toks bendravimas atima daug laiko, todėl pradėjau galvoti apie grupinį konsultavimą – apie šiuos mokymus. Bet tai tik viena iš priežasčių. Kita – visuomenėje dažnai girdimi tėvų nuogąstavimai: „tai jei dabar vaikų negalima mušti, vadinasi jiems reikia leisti viską?“, „jei nebausiu savo vaiko, jis užlips man ant galvos“, „mes visi užaugome su diržu, ar blogi esam?“. Tokie ir panašūs pasisakymai rodo, kad didžioji dalis tėvų nežino kitų auklėjimo metodų, išskyrus mušimą, nesuvokia fizinių bausmių žalos vaiko raidai, – apie dabartinę situaciją šeimose kalbėjo psichologė.

Sukūrė programą kursams

Pasak V. Mačiulienės, būtent tokia situacija paskatino šviesti visuomenę, supažindinti ją su daugybe kitų, bendravimo su vaikais, būdų. Taigi moteris atostogų metu sėdo ir sukūrė programą grupiniams kursams.

– Nors vėliau pasirodė jau kitų sukurtų ir patvirtintų programų, pagal kurias vyko mokymai psichologams, socialiniams pedagogams – vienuose jų dalyvavau ir aš – tačiau vis tiek dirbu pagal savo programą, kurią tebepildau naujomis žiniomis. Tos programos iš esmės yra labai panašios, persipynusios, skirtumai labai nedideli. Pravedusi mokymus kelioms grupėms, pajutau didelę prasmę ir dar labiau užsidegiau šiai veiklai, – tikino Vaida Mačiulienė.

Laukiami motyvuoti tėvai

Anot kursus Tauragėje vedančios psichologės, tėvų išsilavinimas ar darbo pobūdis visiškai nesvarbus. Svarbiausias elementas – motyvacija ir noras išmokti bendrauti su vaiku.

– Amžiaus ribų taip pat jokių nėra. Ankstesnėse grupėse jauniausia dalyvė buvo 25-erių, o vyriausia maždaug 60 metų ir tai nesudarė jokių kliūčių bendraujant grupėje. Be abejo, kviečiu tik motyvuotus tėvelius, kurie patys nori mokytis, įgyti naujų žinių. Norint dirbti su nemotyvuotais klientais, reikia truputį kitokio pasiruošimo, – apie kursų lankytojus kalbėjo pašnekovė.

Svarbus bendradarbiavimas

Dažnai girdima visuomenės nuomonė, kad psichologai nepadeda susitvarkyti su dėmesio negalinčiais sukaupti, aktyviais ar linkusiais į agresiją vaikais. Tačiau, pasak kursų organizatorės, psichologas negali prisiimti visos atsakomybės sau. Labai svarbus bendradarbiavimo faktorius.

– Norint pasiekti gerų rezultatų, privalo bendradarbiauti ir tėvai, ir mokytojai. Jei problemos yra šeimoje ir tėvai nebendradarbiauja su psichologu, nevykdo jo rekomendacijų, nėra atgalinio ryšio, tai mažai tikėtina, kad vaiko elgesys pasikeis. Taip pat daug priklauso ir nuo paties vaiko: jei jis nepriims pagalbos, nenorės keistis, tai niekas jam ir nepadės. Psichologo tikslas ne pakeisti vaiko elgesį, o parodyti, kaip jis gali tai padaryti pats, – kalbėjo V.Mačiulienė.

Prilygsta naujos kalbos mokymuisi

Tėvus ir globėjus konsultuojanti psichologė žurnalistei pasakojo, kad šie kursai nėra panacėja ir būtų naivu tikėtis, kad vien tik jų išklausius bendravimas su vaikais pasikeis. Norint kažko pasiekti, tėvams taip pat reikės padirbėti, ne tik išgirsti, bet ir stengtis įgytas žinias panaudoti praktiškai, atsisakyti įprastų žalingų bendravimo būdų pakeičiant juos naujais, pozityviais, o tai tikrai nėra lengva. Pašnekovė tai prilygina naujos kalbos mokymuisi.

– Manau, šie mokymai padės kitaip pažvelgti į netinkamą vaikų elgesį, geriau suprasti jų priežastis. Tėvams bus pristatyti nauji pozityvūs būdai, kaip bendrauti su vaikais, kaip susitarti su jais nenaudojant prievartos. Ar tėvai įgytas žinias naudos praktikoje, čia jau negaliu atsakyti. Be abejo, metodai nėra universalūs, kaip ir vaikai ne robotai – vieni būdai labiau tiks vieniems vaikams, kiti kitiems. Yra vaikų, kurie turi rimtų elgesio ar emocinių problemų, kuriems padėti neužteks vien tik pakeisti bendravimo įgūdžius. Tačiau tikiu, kad mokymuose įgytos žinios padės lengviau su jais susikalbėti ir geriau juos suprasti, – įsitikinusi Tauragėje dirbanti psichologė.

Auga smalsesnė karta

Pokalbio metu pašnekovė džiaugėsi, kad tėvai pamažu ima suprasti, jog ankstesni auklėjimo metodai, su kuriais jie užaugo, jau nebetinka jų vaikams. Dabartiniai vaikai nebepaklūsta autoritetams, jie yra daug laisvesni, drąsesni, nebe tokie suvaržyti.

– Mūsų niekas nemokė emocinio raštingumo: kaip tvarkytis su savo jausmais, kaip juos reikšti, neretai net buvo draudžiama jausti tam tikrus jausmus, tokius kaip pyktis, liūdesys – „nepyk, juk pykti negražu“, „neliūdėk, viskas bus gerai“ ir panašiai. Dažnas iš mūsų neužaugome be fizinių bausmių, dėl to dabartiniams tėvams labai sunku įsivaizduoti, kaip įmanoma išauginti vaiką be rykštės. Matau, kad visuomenė tampa brandesnė ir nemano, kad bendravimo su vaikais įgūdžiai yra įgimti ar savaime išmokstami. Į šiuos mokymus tėvai registruojasi gana aktyviai, ankstesnes grupes surinkti buvo sunkiau, – ne pirmą mokymų grupę renkanti psichologė džiaugėsi tėvų aktyvumu ir noru tobulėti.

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 23 valandas
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 1 dieną
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.