Ukrainiečių vaikai jau lanko Tauragės mokyklas
Įkelta:
2022-03-21
Nuotrauka
jovaru mokykla
Aprašymas

Daugiausia ukrainiečių mokosi Jovarų pagrindinėje mokykloje. Autorės nuotrauka 

 

Nuo karo pabėgusių ukrainiečių vaikai, prieglobstį radę Tauragėje, jau lanko ir rajono mokyklas. Negalintys pamiršti patirto siaubo vaikai mokyklose sutinka geranoriškus mokytojus, draugiškai priimančius mokinius. Nors, kaip sako mokyklų vadovai, kol kas anksti kalbėti apie integracijos sėkmę, svarbiausia, kad atvykusieji yra tarp bendraamžių ir bent trumpam gali pamiršti karą. 

Mokyklose – 30 ukrainiečių vaikų

Kaip praėjusią savaitę informavo savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė, atvykusių vaikų iš Ukrainos patekimą į rajono mokyklas koordinuoja savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrius. „Vaikai į ugdymo įstaigas nukreipiami pagal amžiaus grupes. Netrukus bus dar patogiau gauti informaciją bei atsakymus, nes Tauragės rajono savivaldybė ukrainiečiams steigia atskirą telefono liniją, kur konsultacijos bus pateikiamos daug operatyviau ir pateikiama pagal sritis“, – informavo R. Rakauskienė. 

Pasak administracijos direktorės, ketvirtadienio duomenimis, mokyklas lanko jau 30 ukrainiečių, tačiau skaičiai kiekvieną dieną kinta.

Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Jūratės Veisienės, ketvirtadienio ryto duomenimis, „Versmės“ gimnazijoje mokosi 2 ukrainiečiai, Jovarų pagrindinėje mokykloje – 22, „Šaltinio“ progimnazijoje – 1. Nuo karo pabėgusių šeimų vaikai lanko ir darželių grupes Lomiuose, Tarailiuose bei Dauglaukyje. 

Paklausta, kaip organizuojamas šių vaikų ugdymas, G. Rakauskienė atsakė: „Jovarų pagrindinė mokykla turi kitakalbių mokinių ugdymo programą. Taip pat ir kitos mokyklos atranda vis daugiau galimybių priimti mokytis ukrainiečius. Be abejonės, mokyklos turi ir mokytojus pagalbininkus bei ieškoma galimybių mokiniams mokytis nuotoliniu būdu. Taip pat stengiamės integruoti ir mokytojus iš Ukrainos, kurių Tauragėje jau yra ir jie nori prisidėti prie savo šalies vaikų ugdymo“.

Integruoja į bendras klases

Jovarų pagrindinės mokyklos direktorius Algirdas Kaminskis trečiadienį sakė, kad tą dieną sutartis su mokykla jau pasirašė 19 ukrainiečių vaikų. 

– Visi jie mokysis bendrose klasėse, du kartus per savaitę po keletą valandų bus mokomi lietuvių kalbos. Ir toliau ieškosime būdų, kaip juos mokyti. Dauguma mokytojų kalba rusiškai, tad gali vaikams padėti. Pavyzdžiui, istorijos mokytoja, pasakodama apie Napoleoną, sulaukė ukrainiečių pastebėjimo, kad šią temą jie jau mokėsi, – kalbėjo direktorius. – Smagu, kad mokiniai puikiai sutaria. Tarkim, penktokai, vieni nemoka lietuviškai, kiti – rusiškai, bet jie puikiai bendrauja. 

Pasak direktoriaus, mokyklą lanko nuo 7 iki 14 metų vaikai iš Ukrainos. Direktorius pabrėžė, kad labai džiaugiasi savo mokiniais, labai gražiai priimančiais pabėgėlius. 

– Apie tai, kaip sekasi, būtų galima kalbėti po kokio mėnesio. O kol kas svarbiausia, kad ukrainiečiai lankytų mokyklą ir gerai čia jaustųsi, nebūtų išskirti iš kitų, – kalbėjo A. Kaminskis. 

Vaikams padeda ir mokytojo padėjėja priimta dirbti ukrainietė istorijos ir gimtosios kalbos mokytoja. 

– Ji bus kaip rišančioji grandis tarp ukrainiečių vaikų ir mūsų. Pasakys, ko pageidauja ukrainiečiai, ko norėtų, gal kas per sunku ar per lengva. Ji organizuos ir vaikų veiklą po pamokų, – dėstė direktorius. 

Galvoja apie gimtinę

„Versmės“ gimnazijos direktorė Dalia Pukelienė patvirtino, kad jos vadovaujamos mokyklos II gimnazijos klasėje mokosi du ukrainiečiai – berniukas ir mergaitė. Dar vienas vaikas, tikimasi, atvyks jau netrukus. 

– Atėjo jie pirmadienį, antradienį ir trečiadienį jau dalyvavo pamokose. Lietuvių kalba jiems neįkandama, tai per šias pamokas su jais mokytojai dirbs individualiai. Vaikams bus sudarytas individualus tvarkaraštis. Mūsų gimnazistai juos labai gražiai priėmė, rūpinasi jais. Jau šypsosi per kaukes, – teigė direktorė.

Pasak D. Pukelienės, šiems vaikams nelengva, jie patyrė daug streso, galvoja apie tai, kas vyksta jų gimtinėje. Vaikai atvyko iš Charkivo, kur vyksta įnirtingi karo veiksmai. 

– Vaikai tikisi, kad pamokos vyks nuotoliniu būdu. O dabar į mokyklą eina noriai, valgo valgykloje ir sako, kad maistas labai skanus, – pasakojo direktorė.

Kalbant apie vaikų mokymąsi, direktorė pasidžiaugė, kad ukrainiečiai gabūs ir galėtų eiti į aukštesnę klasę. Bet patys to kol kas nenori. 

– Vaikai matematikos uždavinius puikiai sprendžia, geografijos 10 klasės kursą jau išėję, kiek sunkiau sekasi anglų kalba, – teigė direktorė. 

Galės įsidarbinti mokytojų padėjėjais

Trečiadienį vyriausybė, kaip skelbiama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos išplatintame pranešime, pritarė siūlymui užsieniečiams, kuriems suteikta laikinoji apsauga Lietuvoje, dvejus metus netaikyti reikalavimo mokėti valstybinę kalbą, norint dirbti darbą, kuriam būtina mokėti lietuvių kalbą. Tai suteiks galimybę pradėti dirbti iš Ukrainos atvykusiems mokytojams ir kitų profesijų atstovams. Šiuo metu Ukrainos mokytojai gali būti įdarbinami mokytojų padėjėjais.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.