Dėl atokvėpio paslaugos neįgaliųjų artimieji į Tauragę vyksta net iš Klaipėdos
Įkelta:
2022-10-22
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Neįgalius asmenis slaugantiems artimiesiems kyla nemažai klausimų dėl išbandymų, su kuriais tenka susidurti prašant pagalbos iš valstybės. Pavyzdžiui, kodėl vaikštantis žmogus gauna didesnę neįgalumo išmoką nei tas, kuris prikaustytas prie lovos? Be to, daliai neįgaliųjų reikia nuolatinės priežiūros, artimieji negali jų palikti nė minutei ir tokia našta kaip reikiant išvargina, tačiau ar neįgaliųjų artimiesiems žadamas laikinas atokvėpis yra lengvai prieinamas? 

Vaikščiojančiai močiutei – didesnė išmoka nei paralyžiuotai

– Grįžusi iš ligoninės mano močiutė gavo slaugos išmoką, jai paskyrė tą vadinamąją „didžiąją“ slaugą, – pasakojo tauragiškė Lina. 

Pašnekovės įvardijama „didžioji slauga“ – tai asmenims, kuriems nustatytas pirmojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis, skiriama tikslinė išmoka, siekianti 1,1 tikslinių kompensacijų bazės dydžio. Nuo šių metų birželio ši išmoka siekia per 358 eurų. 

– Po chemoterapijos seansų mano močiutei buvo nudegęs veidas, tačiau nepaisant to ji matė akimis, savarankiškai vaikščiodavo, nereikėdavo ir maitinti. Tuo metu tėčio mamos pusė kūno po patirto insulto buvo paralyžiuota, ji negalėjo savarankiškai vaikščioti. Bet ji gavo mažesnę slaugos išmoką nei mano mamos mama, kuri pasirodė esanti savarankiškesnė, – tikino tauragiškė.

– Reikia suprasti, kad žmonės, slaugantys neįgalius artimuosius, gali patirti pervargimą, todėl laikino atokvėpio paslauga pirmiausia yra orientuota būtent į juos, – tikino Adakavo socialinių paslaugų namų direktorė Kristina Anulienė. 

Asmenims, kuriems nustatytas antrojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis, skiriama tikslinė išmoka, siekianti 0,6 tikslinių kompensacijų bazės dydžio. Nuo šių metų birželio ši išmoka siekia per 262 eurų.

Kaip susiklostė tokia situacija, jog nevaikštantis ir paralyžiuotas žmogus gavo mažesnę išmoką už tą, kuris vaikščioti geba? Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai komentavo, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos darbuotojas, priimdamas sprendimą dėl specialiųjų poreikių, individualiai vertina pateiktus duomenis apie asmens sveikatos būklę bei  savarankiškumo galimybes. „Tai reiškia, kad asmenims, turintiems vienodą organizmo funkcijų sutrikimą, nustatytas specialusis poreikis gali skirtis dėl jo didesnių ar mažesnių savarankiškumo, judėjimo, bendravimo, žinių taikymo, kasdienės veiklos galimybių, kurios vertinamos pildant klausimyną“, – teigiama SADM atsakyme raštu.

Skaičiuojama, kad asmenų, gaunančiųjų priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslines kompensacijas, skaičius 2021 m. visoje Lietuvoje siekė 56,2 tūkst., o asmenų, kuriems paskirta slaugos išlaidų tikslinė kompensacija, – 34,5 tūkst.

Reikalingų daiktų laukia ilgai

Lina teigė, kad sunku sulaukti ir neįgaliam žmogui skiriamų priemonių, pavyzdžiui, specialios lovos: 

– Lovą, skirtą slaugai, pirkome patys, kadangi eilė buvo ilga, o mums reikėjo čia ir dabar, nes tėčio mamą insultas ištiko staigiai. Vežimėlį turėjome iš anksčiau, kadangi šeimoje jau buvo kitas neįgalus asmuo. Todėl antro vežimėlio nereikalavome. Taip pat reikėjo ir specialaus tualeto, skirto neįgaliam žmogui. Tai jo mes laukėme 2 mėnesius. 

– Atsižvelgiama į poreikį, tad darbuotojas gali palydėti kad ir sekmadienį į bažnyčią, į kapines, į ligoninę. Stengiamasi, kad žmogus būtų mobilus. Tokios paslaugos prašo gana nemažai žmonių. Šią paslaugą teikia asmeniniai asistentai. Jų turime aštuonis, tačiau eilių dėl šios paslaugos teikimo nesusidaro, – tikino Tauragės šeimos gerovės centro direktorė Danguolė Račkauskienė.

Kaip komentavo Tauragės rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Rimkuvienė, tiek neįgalusis, tiek jo artimieji gali kreiptis pagalbos į seniūniją, Tauragės šeimos gerovės centrą, savivaldybės Socialinės paramos skyrių. 

„Dėl transporto paslaugų asmenys turi teisę kreiptis į Tauragės šeimos gerovės centrą <...> arba į Tauragės rajono neįgaliųjų draugiją <...>. Dėl piniginės paramos (periodinės ar vienkartinio pobūdžio socialinės paramos) asmenys gali  kreiptis į asmens deklaruotos vietos seniūniją ar Tauragės rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių, o dėl tikslinių kompensacijų skyrimo – į Socialinės paramos skyrių“, – atsakydama raštu nurodė L. Rimkuvienė. 

Ji tikino, kad žmonės iš Socialinės paramos skyriaus ar Tauragės šeimos gerovės centro gali prašyti ir pagalbos maisto produktais, o dėl paramos drabužiais asmenys gali kreiptis į Tauragės „Caritą“.

Ar laikinas atokvėpis prieinamas?

Tauragiškė Lina pasakojo, kad nors yra žadama, jog slaugomų neįgaliųjų ar senyvo amžiaus žmonių artimieji oficialiai gali prašyti laikino atokvėpio paslaugos, kai neįgalųjį prižiūri specialiai paskirtas darbuotojas, o patys artimieji gali skirti laiko sau, šios paslaugos gauti nepavyko. 

Laikino atokvėpio paslauga buvo reglamentuota 2020 m. Ja siekiama sudaryta sąlygas asmenų su negalia artimiesiems derinti asmeninį ir visuomeninį gyvenimą su negalią turinčio asmens priežiūra. 

– Reikia suprasti, kad žmonės, slaugantys neįgalius artimuosius, gali patirti pervargimą, todėl laikino atokvėpio paslauga pirmiausia yra orientuota būtent į juos, – tikino Adakavo socialinių paslaugų namų direktorė Kristina Anulienė. 

Nors tokia paslauga numatyta, tačiau kai kurie neįgaliųjų artimųjų kalba jos negaunantys. Nepaisant to, Tauragėje įsikūrusios įstaigos teigia – problemų dėl pernelyg didelių eilių kilti neturėtų.

Tėvai dažniau kreipiasi savaitgaliais

Skaudvilės ugdymo ir vaiko gerovės centre laikino atokvėpio paslaugos yra teikiamos be trukdžių, sakė įstaigos direktorius Rolandas Beišys. Per metus čia prižiūrima dešimtys vaikų, dažniausiai juos slaugyti prireikia savaitgaliais.

– Eilių nėra. Dar nėra taip buvę, kad būtų eilės. Vienu metu yra 4 vietos, kur galime teikti šią paslaugą. Daugiau vasarą prireikia, mokinių atostogų metu. Vaikai prižiūrimi pačioje įstaigoje, patys juos parsigabename,– kalbėjo jis. 

Pasak R. Beišio, darbuotojai, slaugantys vaikus, baigę socialinio darbuotojo padėjėjo kursus ir yra apmokyti dirbti su įvairias negalias turinčiais mažaisiais.

– Visi darbuotojai, pedagoginis personalas yra specialistai, specialieji pedagogai, todėl galime prižiūrėti ir autizmo spektro sutrikimą turintį vaiką, ir asmenį su kita negalia. Dažniausiai prašoma prižiūrėti vieną dieną, tarkim, kai tėvai nori kur nors išvažiuoti ir neturi kur palikti vaiko. Per metus vienam vaikui galima suteikti 29 dienas priežiūros, – komentavo jis.

Adakavo socialinių paslaugų namų direktorė K. Anulienė teigė, kad šioje įstaigoje neįgalieji, kai jų artimieji pasinaudoja laikino atokvėpio paslauga, gali būti slaugomi iki 3 mėnesių. 

Anot jos, Adakavo socialinių paslaugų namuose prižiūrimi asmenys yra tokie, kuriems reikalinga nuolatinė slauga. 

– Pas mus atvykstantys žmonės turi proto ar emocinę negalią, gali būti ir kompleksinė negalia. Priežiūrą vykdo visa komanda – individualios priežiūros darbuotojas, slaugytojas ir t.t., – teigė ji.

A.Anulienė komentavo, kad įstaigoje yra 2 vietos, kuriose prižiūrimi asmenys, kai jų artimieji ilsisi.

– Ir šios vietos nuolat būna užimtos, – sakė ji. 

Adakavo socialinių paslaugų namų direktorė kalbėjo, kad kartais asmenys atvyksta ne tik iš Tauragės, bet ir kitų savivaldybių, pavyzdžiui, Jurbarko arba Klaipėdos. Pastarosiose kartais nelieka vietų, tad savivaldybės kreipiasi į šią įstaigą. 

Palydi asmeninis asistentas

Tauragės šeimos gerovės centro direktorė Danguolė Račkauskienė komentavo, kad laikino atokvėpio paslaugos ši įstaiga neteikia. 

– Tačiau teikia kitos įstaigos, o štai mes galima suteikti asmeninio asistento, pagalbos į namus paslaugas, – teigė D. Račkauskienė. 

„Esant poreikiui ir jei  pagalbos į namus paslaugų asmeniui nepakanka, pats asmuo ar jo artimieji turi teisę kreiptis pagal gyvenamąją vietą į seniūniją ar savivaldybės Socialinės paramos skyrių dėl kitos rūšies socialinių paslaugų skyrimo – asmeninio asistento paslaugos, dienos socialinės globos asmens namuose, trumpalaikės ar ilgalaikės socialinės globos institucijoje, laikino atokvėpio paslaugų  ar kt.“, – teigė Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja L. Rimkuvienė. 

Ji skaičiavo, kad 2021 m. dėl dienos socialinės globos paslaugų asmens namuose gauti 106 prašymai, dėl ilgalaikės socialinės globos institucijoje – 104.

L. Rimkuvienės teigimu, iki šių metų rugsėjo 1-osios Tauragės rajono savivaldybėje dėl dienos socialinės globos paslaugų asmens namuose gautas 91 prašymas, dėl ilgalaikės socialinės globos institucijoje – 81. 

Anot Šeimos gerovės centro direktorės D. Račkauskienės, neįgalieji kreipiasi pagalbos, kad būtų palydėti, pavyzdžiui, į kokį spektaklį ar ligoninę. Tokia pagalba gali būt teikiama ir nedarbo dienomis.

– Atsižvelgiama į poreikį, tad darbuotojas gali palydėti kad ir sekmadienį į bažnyčią, į kapines, į ligoninę. Stengiamasi, kad žmogus būtų mobilus. Tokios paslaugos prašo gana nemažai žmonių. Šią paslaugą teikia asmeniniai asistentai. Jų turime aštuonis, tačiau eilių dėl šios paslaugos teikimo nesusidaro, – tikino Tauragės šeimos gerovės centro direktorė.

D. Račkauskienė pasakojo, kad žmonės neretai pasinaudoja ir transportavimo galimybe, apsilanko užimtumo centre.

Paslaugos, tikino D. Račkauskienė, yra mokamos, tačiau atsižvelgiama į asmens pajamas.

– Tad jeigu neviršija tam tikro valstybės remiamo dydžio, paslaugas galima gauti ir nemokamai, – sakė ji.

 

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.