Lietuvos kariuomenės krašto apsaugos savanorių pajėgoms – 33 metai
Įkelta:
2024-01-17
Nuotrauka
savanoriai
Aprašymas

Laimonas Jurkšaitis

,
Nuotrauka
jurkšaitis
Aprašymas

Laimonas Jurkšaitis

,
Nuotrauka
savanoriai
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Šiandiena yra lygiai 33 metai kaip įkurtos Lietuvos kariuomenės krašto apsaugos savanorių pajėgos. Šia ypatinga proga pakalbinome kpt. Laimoną Jurkšaitį, kuris būtent ir yra Lietuvos kariuomenės krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos trečiosios rinktinės 307 pėstininkų kopos vadas.

- Kas yra savanorių pajėgos? Kokia jų funkcija ir ką jos daro?

- Savanorių pajėgos 1991 sausio 17 d. buvo įkurtos kaip Savanoriškoji krašto apsaugos tarnyba (SKAT) vėliau pervadinta į Lietuvos krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP). Pagrindinis principas yra tai, kad čia tarnauja kariai-savanoriai, kurių niekas neveja į tarnybą, nešaukia privalomai ir kurie nėra kasdieninėje tarnyboje kariai. Jie yra kariai-savanoriai, tarnauja kai yra poreikis, kai yra pašaukiami į tarnybą pratyboms arba jeigu iškyla situacija kurioje reikia pasitelkti kariuomenę. Tarnauja pagal savo gyvenamąją  vietą arba gali pasirinkti. Visa veikla yra pagrįsta savanoriškumo principu.

- Kada prasidėjo karas Ukrainoje ir gyvenant neramiu laiku šiuo metu, ar pajutote savanorių padaugėjimą? Ar pasikeitė požiūris į savanoriškas pajėgas?

-Turėtume žiūrėti ne 2022 metus o į 2014  kai įvyko ir prasidėjo tikrasis karas Dombase bei įvyko valdžios pasikeitimas Ukrainoje. Tuomet ir buvo didžiausias pasikeitimas požiūrio į visą kariuomenę bet ir ypatingai į savanorių pajėgas. Žiūrint iš kariuomenės vadovybės pusės padidėjo finansavimas, pagerėjo aprūpinimas, nupirkta ginkluotės. Pasikeitė ir žmonių požiūris, jų daugiau prisijungė prie savanorių pajėgų.

Nuotrauka
savanoriai

- Nuo kokio amžiaus ir iki kokio amžiaus galima tarnauti savanorių pajėgose?

- Savanorių pajėgose kaip ir visoje kariuomenėje galima tarnauti nuo 18 m. O tarnauti galima iki 65 m.

- Jei esi atitarnavęs privalomąją karo tarnyba, ir esi 40 m. galima jungtis prie savanorių pajėgų?

- Taip, taip. Kaip tik vakar, buvo atvykęs viena pilietis, kuris prieš tris metus tarnavo devynis mėnesius, šauktiniu, turi darbą, bet pasiilgo tarnybos ir nusprendė prisijungti prie savanorių pajėgų. Jam yra patogu jis suderiną darbą ir karo tarnybą savanorių pajėgose.

- Ar su darbu tai yra suderinama? Ar ne bus taip, kad teks rinktis darbas arba tarnyba?

- Visada yra žiūrima individuliai. Taip, kartais būna, jog įmonė išsiunčia darbuotoją į komandiruotę. Tuomet savanoris pristato komandiruotės įsakymo kopiją ir mums to pakanka. Mes viską suprantame, jog studentai būna egzaminų sesijos, žmonės suserga, visko pasitaiko.

- O kiek šiuo metu kariuomenėje tarnauja savanorių?

- Jei visoje Lietuvoje, tai karių-savanorių yra apie 5,5 tūkstančio.

- Dabar vis labiau populiarėja merginų ėjimas į kariuomenę. Kaip yra pas Jus, ar savanorių moterų turite?

- Taip. Savanorių pajėgose dabar tarnauja apie 14% bendrai moterų, merginų. Tauragėje taip pat turime merginų, moterų, kurios tarnauja ir vargo nemato.

- O visuomenės požiūris pasikeitė? Ankščiau būdavo noras išvengti, ar ignoruoti?

- Rengtos apklausos visuomet rodydavo, jog Tauragėje  pasitikėjimą kariuomene yra gana didelis. Pasitikėjimas išaugo dar labiau parsidėjus karui Ukrainoje. Žmonės pamatė, kad iš didelio burbulo, kuriuo reklamavosi Maskovijos ordos. Kokie jie stiprūs ir galingi, kad Kijevą paims per dienas. Kitą mėnesį mes jau minėsime dviejų metų sukaktį. Kaip to Kijevo nepaima taip nepaima. Žmonės pamatė, jog tas velnias nėra toks baisus kaip skelbėsi. Galima drąsiai sakyti, kad mes ruošiamės ir atlaikysime jeigu to reikės.

- Dar vienas įdomus faktas, kad kariui-savanoriui pajėgose ištarnavusiam tris metus (jaunam žmogui) yra užskaitoma nuolatinė privalomoji karo tarnyba. Ar pastebėjote, kad jaunuolių ateina daugiau, todėl jog galima suderinti su mokslais, lankstesnės sąlygos? Nors čia yra ne devyni mėnesiais bet trys metai, tačiau pakankamai patogu.

- Taip. Kai ateina jaunuoliai į karo prievolę dėl tarnybos, būna vedę, turi vaikų arba turi darbą kuriame gauna sąlyginai gerą darbo užmokestį. Taip jie prašo, jog privalomoji karo tarnyba, šaukimas būtų atidėtas. Atidėjimas būna metams. Tad, visuomet, karo prievolė rekomenduoja, kad galima atlikti tarnybą ir krašto apsaugos savanorių pajėgose. Tuomet nereikia devynis mėnesius kasdien tarnauti. Tą galima atlikti per tris metus lankant pratybas. Yra reikalavimai lankyti pratybas, išlaikyti testus, įgūdžių įvertinimus, dalyvauti vertinamuosiuose pratybose, kovinio šaudymo pratybose, atlikti šaudymo pratimus, gauti teigiamus įvertinimus ir tada yra užskaitoma tarnyba. Labai patogus suderinti su studijomis. Baigia studija, tarnyba užskaityta ir galva jau nebeskauda. Galima iš kart ieškotis darbo.

Nuotrauka
savanoriai

- Kita vertus, valstybė yra palikusi pasirinkimą žinias turėti būtina, ypatingai dabartinėje situacijoje bet tu gali rinktis ar intensyvūs devyni mėnesiai ar patogūs trys metai.

-Taip žmogus turi galimybę rinktis. Jei žmogus tikrai negali atlikti privalomos karo tarnybos, tuomet gali tarnauti krašto savanorių pajėgose ir tarnyba bus užskaityta.

-Ar dalyvaujate Tauragėje vykstančiuose renginiuose?

-Taip, buvome sausio 13 dienos minėjime, kartu su „Lions“ klubu išvirėme tauragiškiams arbatos. Liepos 6 d. buvo skalvių pilies šturmas, reikėjo pagalbos, surinkome karių-savanorių, kurie tapo aktoriais.

-Kaip atskirti karį savanorį?

-Taip, jeigu kariai yra su beretėmis, tai tamsiai raudonas berete dėvi kariai-savanoriai, o šviesiai raudonas – karo policija. Žalias beretes dėvi – sausumiečiai, juodas – artileristai.

- Jūsų šūkis labai gražus, „Buvome, esame, būsime“.

- Mes ir kalbame, kad jau trečia savanorių karta. Pirmoji karta buvo tarpukariu, kuomet reikėjo Lietuvai atsistoti ant kojų. Paskelbus nepriklausomybę, puolė ir bermontininkai ir bolševikai. Reikėjo kariauti valstybė kvietė savanorius. Pokario partizanai – antroji savanorių karta, o dabar jau yra trečioji savanorių karta. Tai mes ir sakome: „Buvome, esame, būsime“.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 2 valandas
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.