Įkvėpę dailininkus, žavėję monarchus, sukėlę karus: kuo tokie ypatingi svarainiai ir kaip juos ruošti virtuvėje?
Įkelta:
2021-11-06
Nuotrauka
_Paveikslėlis iš Pexels.jpg
Aprašymas

_Paveikslėlis iš Pexels.jpg

Įkvėpimą žadinę savo ryškia spalva jie dažnai vaizduoti senovės italų paveiksluose, o ypatingą šių vaisių skonį bei aromatą vertinę monarchai skirdavo delikatesui išskirtinę vietą ant savo stalų. Tokia turtinga yra svarainių istorija, skaičiuojanti jau daugiau nei 4 tūkst. metų. Šie vaisiai plačiai panaudojami ir lietuvių virtuvėse – verdant uogienes, kepant pyragus ar gaminant košes. Tačiau lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai sako: yra ir originalesnių šio delikateso kulinarinių idėjų. Pastarąsias jie ir kviečia išbandyti.

Vadinti aukso obuoliais

Liaupsinti nuo senų senovės, svarainiai savo žavesio nepraranda ir šiandien. Todėl, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, šie vaisiai prekybos tinklo parduotuvių lentynose pasirodo pačiomis įvairiosiomis formomis.

„Rudens vidurys, iki pirmųjų šalnų, yra pats svarainių derliaus įkarštis, kuomet šie subrendę vaisiai dar kiek rūgštoki, bet labai aromatingi. Visgi svarainiai nevalgomi žali ir turi būti tinkamai paruošti. Todėl ir mes pirkėjams siūlome pačių įvairiausių apdorotų svarainių produktų. Mūsų parduotuvių lentynose galima rasti džiovintų, konservuotų ar cukruotų šių vaisių. Lietuviai tokius gaminius išties noriai renkasi. Pastebime, kad svarainių ir jų produktų pardavimai šiemet, lyginant su pernai, ūgtelėjo daugiau nei trečdaliu“, – sako E. Dapkienė.

Jos žodžius, kad šiuos vaisius prieš valgymą reiktų apdoroti, tik patvirtina „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ekspertė priduria: svarainių skonis papildytas vanilės bei ananasų natomis, kurios geriausiai atsiskleidžia juos verdant. Tuomet vaisių minkštimas tampa švelnus, o rūgštumą keičia saldumas.

„Ypatinga ir svarainių struktūra. Jie labai kieti, todėl pjaustyti reiktų atsargiai, naudojant itin aštrų peilį. Patartina iš pradžių vaisius perpjauti pusiau, tada – ketvirčiais, o vėliau – išimti sėklas. Visgi kruopštesnį svarainių paruošimą atperka milžiniška jų nauda sveikatai. Šie vaisiai turtingi vitaminu C, skirtingais mineralais, antioksidantais. Juose esančios medžiagos kovoja su vėžio sukėlėjais, leidžia įveikti virškinimo sunkumus, sumažinti stresą, antsvorį, stiprinti imuninę sistemą, širdies veiklą“, – privalumus vardija B. Baratinskaitė.

Ne veltui, pasak jos, senovės graikai svarainius vadino „aukso obuoliais“ – džiaugsmo, vaisingumo ir meilės simboliu. Anot B. Baratinskaitės, istoriniai šaltiniai netgi teigia, kad dėl šių vaisių kilo Trojos karas, taip pat jie galėjo augti ir Adomo bei Ievos buveinėje – Edeno sode.

Todėl, maisto gamybos ekspertės teigimu, būtų tikra nuodėmė svarainius valgyti vien tradiciniais būdais. Pašnekovė kviečia išbadyti keletą originalių jų paruošimo idėjų.

Ištirps burnoje: svarainių ir medaus sūris

Reikės: 1 kg svarainių, 400 g medaus, 2 stiklinių vandens.

Pirmiausia, nuplaukite vaisius, supjaustykite riekelėmis, išimkite sėklas. Tada juos sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Karštą masę pertrinkite sieteliu, sudėkite medų, virkite maišydami iki tirštos struktūros. Tuomet padenkite lentelę švaria pašluoste, užpilkite svarainių masę. Palikite atvėsti ir sustingti, o, susidarius plutelei, sūris jau bus paruoštas pjaustymui. Supjaustę, 1–2 paras padžiovinkite. Skanaus!

„Savo struktūra šis sūris gali priminti pagamintą iš obuolių, tačiau tai – visiškai kitoks delikatesas. Jis ir saldesnis, ir išraiškingesnis – tiesiog unikalus desertas. Svarbu tik sūrį laikyti sausiai ir vėsiai. Tuomet juo bus galima mėgautis ilgai“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Vitaminų kokteilis rudeniui: korėjietiška svarainių arbata

Reikės: 500 ml stiklinio indo gėrimams, 2 nedidelių svarainių, 1 citrinos, 2 skiltelių imbiero, 200 g medaus.

Pirmiausia, paruoškite svarainius – nuplaukite, supjaustykite, išimkite sėklas. Paruoškite ir citriną bei imbierą. Viską supjaustykite mažomis skiltelėmis. Tuomet karštu vandeniu praplaukite indą, dėkite medų ir likusius ingredientus, kol užsipildys. Uždenkite dangteliu, palaikykite 5–7 dienas šaldytuve. Tada arbatai naudokite apie 2 valgomuosius šaukštus mišinio, kurį užpilkite karštu vandeniu. Iš viso pasigaminsite apie 7–10 puodelių arbatos.

„Tokią arbatą korėjiečiai pradeda gerti pajutę pirmuosius peršalimo požymius. Nenuostabu – joje tiek vitamino C, jog nugalėtų bet kokius virusus. Tačiau dar iki tol patartina mėgautis šia arbata kuo dažniau, nes imuninė sistema taip sustiprės, kad visos rudeninės ligos aplenks iš tolo“, – pažada B. Baratinskaitė.

 

Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
prieš 14 valandų
Atostogas su vaiku užsienyje planuojantys tėvai į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistus kreipiasi patarimo, kaip keliauti, kad nekiltų nesusipratimų ar konfliktų su skyrium gyvenančiu vaiko tėčiu ar mama, sako Tarnybos Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus teisininkė Renata Silvanovič.
Nuotrauka
stovykla
Įkelta:
2022-07-02
Birželio 17–19 dienomis praūžė Tauragės bendruomenių stovykla „Pabūkime kartu“ (Let‘s be together). Stovykla buvo rengiama iš projekto „Tarpvalstybinio viešųjų iniciatyvų paramos centrų tinklo sukūrimas“, įgyvendinamo pagal Europos Sąjungos kaimynystės programą ir finansuojamo Europos Sąjungos, lėšų. Ji buvo skirta motyvuoti bendruomeninių ir nevyriausybinių organizacijų narius, stiprinti jų tarpusavio ryšius, skatinti bendradarbiavimą, savanorystę, ugdyti naujus įgūdžius. Naujų patirčių pasisėmė net 100 stovyklos dalyvių. 
Nuotrauka
lietus
Įkelta:
2022-07-01
Savaitgalį šiluma dienomis pakils iki 30 laipsnių šilumos, lietus prognozuojamas tik šiandienos rytui.
Nuotrauka
kinas
Įkelta:
2022-06-28
Jau devintąjį kartą „Kino pavasario“ projektas „Kino karavanas“ visai vasarai išvyksta į ilgiausią kino kelionę po Lietuvą, kurios metu gražiausiuose šalies kampeliuose rodo autorinį kiną, kviečia į susitikimus ir pokalbius su kūrėjais, savo sričių specialistais bei kiekvienam atėjusiam dovanoja kino žiūrėjimo patirtį praplečiantį vakarą.
Nuotrauka
draudeniiai
Įkelta:
2022-06-27
Brangstant kelionėms vis dažniau žmonės renkasi atostogas praleisti savo šalyje. Tauragės rajone turime ne vieną poilsiavietę prie vandens, kur būtų galima praleisti karštas vasaros dienas. Draudeniškiai Raminta Lešinskaitė ir Vaidotas Jazdauskas, pirmąjį vandens dviratį įsigiję savo pramogai, sulaukė didelio susidomėjimo ir prie Draudenių ežero įkūrė pramogų vietą , kuri šiemet skaičiuoja jau penktąją vasarą.
Nuotrauka
naglis
Įkelta:
2022-06-26
Vienoje Tauragės šokių grupėje šokantis 17-metis tauragiškis šiais metais „Versmės“ gimnazijoje baigė 11 klasę. Nors krūvio būta didelio, vaikinas visuomet rasdavo laiko ir savo pašaukimui – šokiui. Jaunuoliui, kaip ir nemažai kūrybingų bei veiklių žmonių, dėl savo žinomumo yra tekę sulaukti ir užgaulių replikų. Kai kurie su pašaipa žvelgė į tai, kaip esą jis galėjo pasirinkti tokią „ne berniukišką“ sritį. Tačiau Naglis nepasidavė ir gali didžiuotis laimėjęs daugybę konkursų, o tie, kurie šaipėsi, dabar tik su pavydu stebi jo pasiekimus. 
Nuotrauka
gamta
Įkelta:
2022-06-14
Šią savaitę šiluma gali pakilti iki 21 laipsnio šilumos, prognozuojamas lietus.
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2022-06-12
Švieži ir gaivūs arbūzai – vienas iš didžiausių vasaros malonumų. Arbūzai ne tik karštą dieną aprūpina organizmą skysčiais, bet ir yra gausūs antioksidantų bei vitaminų. Be to, arbūzus lengvai panaudosite ir gamindami įvairiausias salotas, jie dera tiek su vaisiais, uogomis, tiek su įvairiausiais sūriais.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad arbūzai – mėgstami tarp pirkėjų, o ypač jų pardavimai išauga karštomis dienomis.
Nuotrauka
sviesoforas
Įkelta:
2022-06-11
Tauragės Jovarų pagrindinės mokyklos I–IV klasių mokinių komanda „Jovariukai“, sėkmingai įveikusi pradinių klasių mokinių saugaus eismo varžybų „Šviesoforas“ I, II,  III etapus, buvo pakviesta dalyvauti finaliniame nacionaliniame IV etape, kuris vyko Kauno Algio Žitkevičiaus saugaus vaiko mokykloje.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-05-28
​​​​​​​Sužaliavus daržo gėrybėms ir gausybei žalumynų, dažno šaldytuvo turinys įgauna spalvų, prisipildydamas šviežio derliaus gardumynais. Lengvų patiekalų išsiilgę žmonės į savo kasdienį valgiaraštį šiltuoju sezonu vis dažniau įtraukia glotnučiais vadinamus kokteilius. Tai vitaminų, energijos ir gaivumo užtaisas bei skanus būdas derinti vaisius, žalėsius, uogas ir net pievų augalus.
Nuotrauka
orams
Įkelta:
2022-05-27
Savaitgalį šiluma dienomis pakils iki 12 laipsnių šilumos, nuo šeštadienio sulauksime lietaus.
Nuotrauka
pavasaris
Įkelta:
2022-05-17
Šią savaitę šiluma gali pakilti iki 21 laipsnio šilumos, nedidelis lietus prognozuojamas tik savaitgalį.