Iš Sutkų kaimo kilusi, jau keturis dešimtmečius Tauragėje gyvenanti Reda Vileikienė mūsų mieste žinoma kaip pasižymėjusi konditerė. Moters sandėliuke – krūvos diplomų ir pagyrimo raštų, o atmintyje – nepamirštama patirtis, kai tortus teko kepti net tuometinės Ministrų tarybos pirmininkui.
Kepinius tyrė saugumas
Ponios Redos teigimu, domėjimąsi kulinarija ji paveldėjo iš mamos. Nors Redos mama buvo siuvėja ir audėja, tačiau tuo pačiu – ir visų galų meistrė, neišskiriant ir kulinarijos: ir sūrius slėgė, ir duoną kepė, o ragaišį tokį skanų iškepdavo, kad net konditerijos mokslo ragavusiai Redai mamos pyrago iki šiol nepavyksta atkartoti.
Reda pasakojo, kad baigusi vidurinę mokyklą buvo įstojusi mokytis buhalterijos, tačiau tuomet populiariame laikraštyje „Komjaunimo tiesa“ pamatė skelbimą, jog neseniai Vilniuje įkurtas prekybos technikumas siūlo mokytis konditerių meistrų specialybės.
– Mokytis išvykau būdama dvidešimties, technikumą baigiau po dvejų metų. Aš ir mano kolegė technikumą baigėme vien penketais. Anais laikais buvo privaloma dar metus atidirbti, tad mane išsiuntė į tuomet prestižinio restorano „Dainava“ konditerijos cechą, – prisiminimais dalijosi konditerė.
Po dvejų darbo metų restorane, kur jai teko patirti įvairių nuotykių, meilė Redą atvedė į Tauragę. Tačiau ji ir toliau prisiminimuose nešiojo nepamirštamus įvykius.
– Bedirbant „Dainavoje“ atostogauti į Palangą atvažiavo tuometinės TSRS Ministrų tarybos pirmininkas Aleksejus Kosyginas, tai mane pasiuntė jam pyragų kepti. O mano šefas buvo Kauno „Tulpės“ vedėjas. Visą savaitę mes jam kepėm desertus. Kiekvieną mūsų patiekalą saugumas veždavo ištirti, – paslaptį atskleidė konditerė.
Konditerijos cechuose – 34-erius metus
Kai Reda atvažiavo į Tauragę, čia dirbo vienintelis konditerijos cechas – Visuomeninio maitinimo. Jame jauna moteris ir įsidarbino. Redai teko padirbėti ir buvusioje kavinėje „Tauragės“ viešbutyje. 1980-aisiaismoteris perėjo dirbti į Tauragės skaičiavimo mašinų elementų gamyklos konditerijos cechą, o vėliau didelis ir naujas konditerijos cechas buvo pastatytas Gedimino gatvėje. Ten Reda dirbo iki 2002-ųjų, kol cechą uždarė.
Redos skaičiavimu, konditerijos cechuose ji dirbo 34-erius metus.
Paklausta, kaip atrodė jos darbo diena, moteris atsakė paprastai, besijuokdama:
– Užsimaišai tešlos, iškepi, papuoši... Daugiausiai kepdavom tortus. Kadangi cechas buvo populiarus visame rajone, tai prieš didžiausias metų šventes tortų prikepdavome tonomis – dirbdavom per naktis.
Reda puikiai prisimena, kai būdavo reikalaujama kurti naujų ir vis naujų receptų – ir kurdavo, atnaujindavo gaminius.
„Tauragės žinių“ skaitytojams – jogurtinio torto receptas
Jau aštuoneri metai, kai ponia Reda šeimininkauja namie. Moteris atskleidė, kad senjoro gyvenimas labai geras – dabar neskubėdama gali kepti, kiek tik nori.
– Turiu plačią giminę, todėl kiekvienos šventės metu visi tikisi, kad iškepsiu tortą. Anksčiau dar ir draugai prašydavo, tad mano virtuvėje iškepta daugybė tortų. Tiesą pasakius, po tiek metų praktikos tortą iškepti man kaip bulvienę išvirti, – juokėsi Reda.
Pašnekovė teigė, kad jai labiausiai patinka rūgštoki tortai. Būtent tokio torto receptą „Tauragės žinių“ skaitytojams pristato Reda. Pavadinimo šitas tortas neturi, mat yra pačios konditerės sukurtas.
Biskvitams (jų torte yra du) reikės:
4 kiaušinių,
4 šaukštų cukraus,
3 šaukštų su kaupu miltų.
Biskvitus kepti skardoje, išklotoje sviestu išteptu popieriumi, 250 laipsnių temperatūroje maždaug 5 min. Jei biskvitas iškepa kietesnis, jį galima sudrėkinti sirupu, sultimis ar kompotu.
Jogurtiniam kremui reikės:
1,5 litro jogurto,
trupučio citrinos sulčių,
100 g cukraus,
3 šaukštų ištirpintos želatinos.
Jogurtą sumaišyti su nurodytais priedais ir gauta mase pertepti vieną biskvito lakštą. Į įdarą galima įdėti smulkiai supjaustytų želė gabalėlių. Palaukti, kol kremas sustings. Kloti ant kremo sluoksnio kitą biskvito lakštą ir aptepti grietinėlės kremu.
Grietinėlės kremui reikės:
1 litro grietinėlės,
4 šaukštų ištirpintos želatinos,
250 g cukraus.
Grietinėlę plakti su cukrumi ir želatina. Jei mėgstate rūgštesnį pertepimą, galima įspausti citrinos sulčių.
Tortui papuošti reikės trijų želė pakelių. Reda pataria į želė pilti mažiau vandens, negu rekomenduojama recepte, nes tortui reikės kietų želė gabalėlių. Jei norite tikrai gero efekto, galite papildomai įdėti iš anksto ištirpintos želatinos. Supjaustytais želė gabalėliais puošti torto viršų. Ant torto galima uždėti šviežių vaisių. Torto šonus galima papuošti spalvotomis kokoso drožlėmis.
Tortą paruošti reikia prieš keletą dienų iki šventės, nes jis skanesnis, kai kremas įsigeria į biskvitą.